Να βρουν λύση στο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, και να προχωρήσουν σε «κούρεμα» αλά καρτ, ζητά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τους CEOs των συστημικών τραπεζών, «κουρεύοντας τμήμα» της οφειλής.

Για το λόγο αυτό ο κ. Χατζηδάκης και η επικεφαλής της διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τραπεζίτες και πρόκειται να συναντηθούν μέσα στην βδομάδα με τους κ.κ. Χρήστο Μεγάλου, Παύλο Μυλωνά, Φωκίωνα Καραβία και Βασίλη Ψάλτη.

1

Στόχος είναι η «πληγή» της ισοτιμίας που αύξησε το χρέος όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2006-2007 κατά 70%, να κλείσει οριστικά και να βρεθεί λύση.

Στο τραπέζι βρίσκεται:

  • το «κούρεμα» των δανείων, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά το ποσοστό διαγραφής –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr- θα είναι ανάλογο τόσο με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
  • η μετατροπή των δανείων σε ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ράλι που έκανε το ελβετικό φράγκο καθώς η ισοτιμία από το 1 ευρώ 1,67 ελβετικά φράγκα είναι σήμερα 1 ευρω προς 0,94 ελβετικά φράγκα.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 70% η οφειλή όπως και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αυτών.

Μάλιστα πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε για το θέμα πως: «Μελετούμε τι έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο επιτρέπεται, βασιζόμενοι και στις προοπτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά θα ήθελα μία σχετική υπομονή από όλους, γιατί το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν».

«Δείτε με ποιο τρόπο διευθέτησαν το πρόβλημα οι τράπεζες στην Ευρώπη και πράξτε ανάλογα», είναι το μήνυμα του κ. Χατζηδάκη προς τους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα τα δικαστήρια σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, έκριναν ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή.

Με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων οι πολίτες αποπληρώνουν τα δάνεια χωρίς τα βάρη της ισοτιμίας. Ενώ στη Βουλγαρία, όπως και στη Σλοβενία, οι αρχικές συμβάσεις ακυρώθηκαν και πλέον οι δανειοληπτες αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, ετοιμάζει την πρώτη αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 1500 δανειολήπτες, ζητώντας minimum ποσό 100.000 ευρώ (το μέγιστο φτάνει τις 170.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί, από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση.

Αυτή η πρώτη αγωγή κατά του Δημοσίου ασκείται από δανειολήπτες της Eurobank, οι οποίοι είχαν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να στείλει προδικαστικό ερώτημα και το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους.

Όπως έχει αναφέρει μιλώντας στο mononews.gr η Δέσποινα Σονιάδου εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος της ισοτιμίας μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες υπολογίζεται πάνω από 150.000 άτομα.

Αναφέρει ότι για τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στον ΑΠ αγωγές για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος 350 δανειοληπτών της Alpha Bank, 1.100 δανειοληπτών της Εθνικής και 1.600 δανειοληπτών της Τράπεζας Πειραιώς.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: η αποστολή του προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση, δίνοντας μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί 70%.

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Τι λένε οι δανειολήπτες