Προς αναζήτηση χρηματοδότησης (προφανώς από διεθνή  funds η consortium τραπεζών) για να εξαγοράσει τη συμμετοχή της JP Morgan στη Viva Wallet, το 48,5% δηλαδή που απέκτησαν οι Αμερικανοί πριν από 2 χρόνια, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο Χάρης Καρώνης.

Και ενώ ακούγεται από παράδοξη έως αδύνατη να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόθεση του ιδρυτή της Viva Wallet, καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει στο mononews.gr, πως «Ο Καρώνης έχει διατυπώσει την πρόθεση του να βρει χρηματοδότηση για να αποκτήσει πίσω το 48,5%».

1

Το ερώτημα είναι αν έχει ενημερώσει για το εξωπραγματικό σχέδιό του την Τράπεζα της Ελλάδος και τι απάντηση πήρε από τον επόπτη.

Ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα του mononews.gr απάντησε πως: «Στην παρουσα φάση δεν έχουμε κάτι να δηλώσουμε».

Αν και οι απαντήσεις είναι προφανείς, καθώς η Viva Wallet ούτε σε αύξηση κεφαλαίου μπορεί να πάει, ούτε να χρηματοδοτηθεί για να εξαγοράσει το 48,5% από την JP Morgan, πηγές της αγοράς σημειώνουν πως «Ο Καρώνης είναι απρόβλεπτος» και συμπληρώνουν πως ενδεχομένως να ψάχνει επενδυτή ανάμεσα σε fund ή να απευθυνθεί για να χρηματοδοτηθεί ο ίδιος από consortium  (ξένων η ελληνικών) τραπεζών.

Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει κεφάλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με την αποτίμηση που θα συμφωνηθεί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές δηλαδή μεταξύ της πλευράς Καρώνη και της JP Morgan είναι έκρυθμη και έχει πάρει άκρως δυσάρεστη τροπή.

«Ο ένας εξαγοράζει τον άλλο»

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, στις αρχές Ιανουαρίου, πηγές της Viva ανέφεραν στο mononews.gr πως «Αν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο…».

Τότε οι ίδιες πηγές είχαν αναφέρει πως η αξία της Viva  σήμερα είναι στα 3 δισ. ευρώ.

Και είναι ακριβώς αυτό το ύψος της αποτίμησης που οδήγησε την κατάσταση στα άκρα, καθώς η συμφωνία προβλέπει πως μεχρι τον Ιούνιο του 2025 η JP Morgan θα αποκτήσει και το ποσοστό –51,5%– των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα.

Εξάλλου στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία που θα «κλειδώσει» η τιμή.

Αν δεν θα έχουν βρει μέχρι τον Ιούνιο του 2025, τότε θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.

Τους τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές έχουν πάρει θέσεις μάχης και εξελίσσεται ένα chicken game, με τη μία πλευρά –Καρώνη- να ανεβάζει την αξία της Viva, και την άλλη πλευρά να την κατεβάζει.

Η JP Morgan αποτιμά –σύμφωνα με πληροφορίες– τη Viva στα ίδια επίπεδα που εξαγόρασε το 48,5%, ο Καρώνης κοστολογεί τη Viva σήμερα πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το deal της Viva Wallet με την JP Morgan «έκλεισε» στις αρχές του 2022 -με την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας τότε στα 2 δισ δολάρια- και ο αμερικανικός κολοσσός απόκτησε το 48,5% της Viva από μειοψηφούντες μετόχους (το Family Office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση, τo fund Deca και το venture capital Hedosophia), έναντι τιμήματος 825 εκατ. ευρώ και ήταν από τις μεγαλύτερες στρατηγικές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

Διαβάστε επίσης:

Viva – JP Morgan: Εκρηκτική η κατάσταση, δεν υποχωρούν Καρώνης και Dimon

Viva Wallet: Η αποτίμηση της εταιρείας θα σταματήσει τον πόλεμο με την JP Morgan

Βακάκης (Jumbo): Υπέρ της 7ήμερης λειτουργίας καταστημάτων – Οι συντεχνίες και τα… πρόβατα