ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την υπόθεση Viva Wallet – JP Morgan να βρίσκεται στα δικαστήρια και στα χέρια ανεξάρτητων εκτιμητών, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει την επόμενη κίνηση του Χάρη Καρώνη.
Ωστόσο, όλοι εκείνοι που παρακολουθούν από πολύ κοντά τα δρώμενα σημειώνουν πως «θα πρέπει τώρα ο Καρώνης να πουλήσει το 51,5% πριν πάει η υπόθεση σε διαιτησία». Αν δεν το πράξει ίσως βγει ζημιωμένος στο τέλος, συμπληρώνουν, καθώς ούτως ή άλλως η σύμβαση προβλέπει ότι το deal θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025.
Τραπεζικές πηγές αλλά και ισχυροί παράγοντες της οικονομίας που μίλησαν στο mononews.gr τονίζουν ότι έχουν συμβουλεύσει τον εμπνευστή και πετυχημένο manager της Viva να προχωρήσει το γρηγορότερο σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική τράπεζα και να πουλήσει τώρα το ποσοστό του, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή.
Άγνωστο όμως παραμένει τι θα πράξει ο ιδρυτής της Viva.
Θα διαπραγματευτεί τώρα ή θα περιμένει τον εκτιμητή; Και φυσικά το ερώτημα από την πρώτη στιγμή είναι πόσο τελικά αξίζει η Viva. Ποια είναι η τιμή της.
Στην περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, και δεν υπάρξει μία ειρηνική συμφωνία, τότε για την αποτίμηση θα αποφασίσουν ανεξάρτητοι εκτιμητές, ειδικοί της τεχνολογίας που γνωρίζουν τις τάσεις στον συγκεκριμένο χώρο.
Καθώς εν προκειμένω η Viva δεν αποτελεί κλασική τράπεζα, οι παράμετροι της αποτίμησης της είναι διαφορετικές.
Ωστόσο πολύ πιο σύντομα θα έχουμε μία εικόνα του μέλλει γενέσθαι, καθώς σε 20 μέρες από τώρα, στις 22 Μαρτίου έχει οριστεί, με απόφαση του ΔΣ της Viva Wallet, η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ατζέντα της γενικής συνέλευσης η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με την αποτίμηση της Viva Wallet στα 3 δισ. ευρώ –όσο δηλαδή την εκτίμησε η EY Γερμανίας που προχώρησε στην αποτίμηση της για λογαριασμό της εταιρείας We Realise συμφερόντων του Χάρη Καρώνη.
Τα 400 εκατ. ευρώ της αύξησης θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις της Viva, που σύμφωνα με τον Χάρη Καρώνη ο οποίος μαζί με τον Μάκη Αντύπα ελέγχουν το 51,5% της εταιρείας-, παρεμποδίζονται από την JP Morgan.
Προς το παρόν και οι δύο πλευρές έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό, με εκατέρωθεν αγωγές, οι οποίες κατατέθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει πως:
«Η JPMorgan έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της WeRealize.com Ltd., μετόχου πλειοψηφίας της Viva Wallet. Αυτό οφείλεται σε ενέργειες στις οποίες προχώρησε η WeRealize για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουμε ως επενδυτές στη Viva.
Η αγωγή κατατέθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές. Παρά τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Χάρης Καρώνης πιστεύει πως η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.
Κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί την fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Και όπως έγινε γνωστό –ύστερα από την κατάθεση των αγωγών- σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva (της οποίας κατέχει το 48,5%), η αμερικανική τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.
Όπως είναι γνωστό η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 και απέκτησε το 48,5% της εταιρείας, στο πλαίσιο της επέκτασης της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.
Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία του Χάρη Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της συμφωνίας της JP Morgan για την εξαγορά της Viva. Υποστηρίζοντας, όπως ανέφερε, ότι «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα», με την τράπεζα να προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα στελέχη της JP Morgan φέρεται ότι πιστεύουν πως ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχτεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva.
Η JPMorgan προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στην fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ.
Ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.
Και καθώς η JPMorgan και η WRL δεν βρίσκουν την χρυσή τομή στον τρόπο αποτίμησης της Viva ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.
Διαβάστε επίσης
Καρώνης VS Dimon: Ο brilliant… καουμπόι της Viva ενάντια στον κορυφαίο τραπεζίτη της JP Morgan
Ηχηρό μήνυμα ΤτΕ σε Καρώνη και Dimon: «Βρείτε τα τώρα, όχι στα δικαστήρια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί