ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Τι θα γίνει με τις προμήθειες; Και οι τράπεζες ετοιμάζουν νέο εθνικό σχήμα πληρωμών account to account;
Σαφής απάντηση δεν δόθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης- ενημέρωσης που είχαν στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με δημοσιογράφους.
Ο μεν Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ, ανέφερε πως μία από τις μεγάλες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις των τραπεζών είναι η βιωσιμότητα των κερδών σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθώς μειώνονται τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών.
Όπως είπε: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη από προμήθειες χωρίς να ζημιώσουν τον μικροκαταθέτη. Συμπλήρωσε ωστόσο πως αν αυξηθούν τα δάνεια θα καλυφθεί η αναμενόμενη απώλεια από καθαρά επιτοκιακά έσοδα.
Ο γρίφος των προμηθειών παραμένει με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επανειλημμένα ζητά από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν σε μία σειρά συναλλαγών.
Και εδώ έρχεται το δεύτερο ερώτημα που έχει να κάνει με την δημιουργία νέου σχήματος πληρωμών που ετοιμάζουν οι συστημικές τράπεζες, στη λογική του IRIS.
Στην χθεσινή συνάντηση η Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη ρωτήθηκε για τη δημιουργία νέου σχήματος πληρωμών account to account που ετοιμάζει η Ενωση (για λογαριασμό των συστημικών τραπεζών), ενώ ήδη υπάρχει κάτι ανάλογο το IRIS και η ΔΙΑΣ εκπονεί μελέτη για τη βελτίωσή του.
Η γενική διευθύντρια της Ενωσης παραδέχθηκε ότι η ΕΕΤ έχει αναθέσει σε σύμβουλο την εκπόνηση μελέτης και ότι στόχος του νέους συστήματος πληρωμών είναι να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερο οι συναλλαγές μέσω του IRIS καθώς θα προβλέπεται και η αμφισβήτηση της συναλλαγής.
Σε ότι αφορά τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, ο κ. Χαρδούβελης στάθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγες, και όπως είπε το ποσοστό των καταναλωτών να χρησιμοποιεί το internet banking στις καθημερινές του συναλλαγές έχει αυξηθεί στο 52% (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 63,9%).Και σημείωσε πως οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει – και συνεχίζουν να πραγματοποιούν- μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής.
Ανέφερε ακόμη πως πρόκληση είναι και η εκ νέου επέκταση στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το εξωτερικό. Σήμερα εξετάζουν τις στρατηγικές και τις μεθόδους επέκτασης, σταθμίζοντας τα κόστη και τα οφέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σημαντική παρουσία εκτός Ελλάδος έχει η Eurobank.
3 δισ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024
Στις ηλεκτρονικές πληρωμές αναφέρθηκε ο Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής στην ΕΕΤ, σημειώνοντας πως: Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 2,7 δισ. συναλλαγές το 2023 (258 συναλλαγές κατά κεφαλήν) και για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα γίνουν περισσότερες από 3 δισ. συναλλαγές (296 κατά κεφαλήν). Με το 74% αυτών των συναλλαγών να αφορούν πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές).
Το 2023 η αξία των συναλλαγών πληρωμών χωρίς μετρητά ήταν 1,26 τρισ. ευρώ, αυξημένη κατά 65% σε σχέση με το 2018 (760 δισ. ευρώ). Μάλιστα το 89% της αξίας των συναλλαγών, δηλαδή τα 1,13 τρισ. ευρώ, αφορά μεταφορές πίστωσης.
Υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης εμπόρων και καταναλωτών για τις λύσεις πληρωμών, σύμφωνα με έρευνα της Payments Europe.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τους Έλληνες εμπόρους:
– To 83% είναι ικανοποιημένο με τις διαθέσιμες λύσεις πληρωμών
– Το 77% συμφωνεί ότι τα οφέλη των καρτών υπερβαίνουν τα κόστη
– Το 62% προτιμά να αποδέχεται ψηφιακές πληρωμές παρά πληρωμές με μετρητά
– Το 65% επί του παρόντος αποδέχεται άμεσες πληρωμές, ποσοστό που υπερβαίνει τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη (60%)
Όσον αφορά τους καταναλωτές:
– Το 85% πιστεύει ότι η ελληνική αγορά πληρωμών είναι καινοτόμα, και ότι καλύπτονται οι ανάγκες του όσον αφορά τις πληρωμές
– Το 71% θεωρεί ότι οι κάρτες παρέχουν περισσότερη αξία συγκριτικά με άλλες μεθόδους πληρωμών
– Το 68% εμπιστεύεται τις κάρτες περισσότερο από άλλες μεθόδους πληρωμών.
– Το 66% εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα πραγματοποιήσει περισσότερες άμεσες πληρωμές συγκριτικά με αυτές που πραγματοποιεί σήμερα.
Δυνάμεις ανάπτυξης της οικονομίας
Στις δυνάμεις που στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Τάσος Αναστασάτος -επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών (πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ), και αυτές είναι:
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Τα 100 δισ ευρώ των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το υγιές τραπεζικό σύστημα.
Σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις, καθώς για να φτάσουμε στο 22%, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη, χρειαζόμαστε 8% ετήσια αύξηση των επενδύσεων μέχρι το 2030, και να διευθετηθούν οι αρρυθμίες στο επενδυτικό περιβάλλον (απονομή δικαιοσύνης κλπ).
Διαβάστε επίσης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκίνησε placement για το 4,86% των μετοχών της πρώην Λαϊκής
Attica Bank: Συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και e-ΕΦΚΑ για 25,6 εκ. τίτλους κτήσης μετοχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»