ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα 25 δισ. ευρώ οι αναστολές δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Τη σφραγίδα του covid-19 θα έχουν τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζουν πυρετωδώς τα επιτελεία των τραπεζών ενόψει της υποβολής τους στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, τα νέα αναθεωρημένα πλάνα θα έχουν μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2020 σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει το Μάρτιο του 2019.
Αιτία δεν είναι άλλη από την ύφεση στην οικονομία και τα εκτεταμένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες, μέσω των οποίων έχουν παγώσει πάνω από 370.000 δάνεια νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων.
Αν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κάθε άλλο παρά έχουν ματαιώσει τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει, επισπεύδοντας μάλιστα την υλοποίησή τους, ο σχεδιασμός για το 2020 θα ενσωματώνει τη μακρά περίοδο χάριτος που έχουν λάβει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω της αναστολής δόσεων και η προσπάθεια θα επικεντρωθεί από το 2021.
Στόχος είναι ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων την επόμενη χρονιά να επανέλθει με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις και το ποσοστό για μονοψήφιο ποσοστό ΝPE να επιτευχθεί σε βάθος τριετίας.
Τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή ανήλθαν στο τέλος του α’ εξαμήνου σε 18 δις ευρώ, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν εκτιναχθεί πλέον στα 25 δις ευρώ περίπου, καθώς οι τράπεζες επέκτειναν το μορατόριουμ, καλύπτοντας πλέον πάνω από 370.000 δάνεια νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τα στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου των συνολικών αναστολών και η αποκατάσταση της προοπτικής αποπληρωμής τους το προσεχές διάστημα, δηλαδή η δυνατότητα είσπραξης τόκων, αναμένεται να υποβοηθηθεί από το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση της δόσης.
Σημαντική, μέσα από τα προγράμματα αναστολής χρεολυσίων, είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που μοιράζονται το υπόλοιπο 60% των αναστολών δόσεων και επιπλέον καρπώνονται την αυξημένη ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά και η οποία ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ μέσω κεφαλαίων εγγύησης, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, επιδότησης επιτοκίου ή επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν σημαντική της τάξης του 22% μείωση των κόκκινων δανείων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακόμη στους ισολογισμούς τους μειώθηκαν στα 61,1 δις ευρώ από 78,4 δις ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019 σε επίπεδο ομίλων.
Ανάλογη είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων περιορίστηκε από τα 73,2 δις ευρώ στα 56,8 δις. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του έτους. Με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 16,3 δις ευρώ και κατά 17,3 δις ευρώ σε επίπεδο ομίλων και είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης των συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, αλλά και των οργανικών ενεργειών, δηλαδή στις ρυθμίσεων δανείων που πραγματοποιήθηκαν, μέσω των οποίων ανακόπηκε η εισροή νέων καθυστερήσεων.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 8,1 δις ευρώ εμφανίζει η Eurobank λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Cairo συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, καθώς και της συναλλαγής Pillar αξίας 2 δις ευρώ το 2019. Η τράπεζα έχει ήδη πετύχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15,3% σε επίπεδο ομίλου (17,2% στην Ελλάδα), περιορίζοντας το στοκ των δανείων σε καθυστέρηση στα 6,2 δις ευρώ συνολικά (από 14,3 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) από τα οποία τα 5,6 δις ευρώ στην Ελλάδα (από 13,6 δις ευρώ).
Ακολουθεί η Alpha Bank, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,5 δις ευρώ, που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με την επωνυμία Neptune. Η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει στη μείωση του δείκτη NPEs στο 24% – από 43,5% στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους – μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy μέσω της οποίας θα τιτλοποιήσει κόκκινα δάνεια αξίας 10,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ στα 11 δις ευρώ σε επίπεδο ομίλου και στα 8,5 δισ. ευρώ περίπου στην Ελλάδα.
Η Εθνική τράπεζα κατέγραψε στο τέλος του α΄ εξαμήνου μείωση των κόκκινων δανείων κατά 2,9 δις ευρώ, επιτυγχάνοντας τη μείωση του δείκτη των NPEs στο 30% περίπου. Η διοίκηση της Εθνικής ολοκλήρωσε το β’ εξάμηνο του 2019 την πώληση τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων του χαρτοφυλακίου Mirror αξίας 1,2 δις ευρώ, του χαρτοφυλακίου Symbol αξίας 900 εκατ. ευρώ και του χαρτοφυλακίου Icon αξίας 1,6 δις ευρώ, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση για το κλείσιμο άλλων δύο μικρότερων συναλλαγών και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου Marina και του χαρτοφυλακίου Danube αξίας 300 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier συνολικής αξίας άνω των 6 δις ευρώ, μέσω της οποίας το στοκ των κόκκινων δανείων θα μειωθεί στα 5 δις ευρώ περίπου στο τέλος του 2021 από 10,4 δις ευρώ το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ο δείκτης NPE θα μειωθεί κοντά στο 15%.
Η τράπεζα Πειραιώς μείωσε το στοκ των κόκκινων δανείων κατά 2,8 δις ευρώ περίπου στο τέλος του α’ εξαμήνου του έτους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος της ίδιας περιόδου στα 23,3 δις ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από τα οποία τα 22,6 δις ευρώ είναι δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα.
Η διοίκηση της Πειραιώς έχει δρομολογήσει τέσσερις συναλλαγές και συγκεκριμένα την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris αξίας 600 εκατ. ευρώ, του χαρτοφυλακίου Trinity αξίας 300 εκατ. ευρώ και τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega αξίας 2 και 5 δις ευρώ αντίστοιχα, το σύνολο των οποίων θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις αρχές του 2021. Στόχος είναι μέσω αυτών των συναλλαγών το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα 16 δις ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης NPE να υποχωρήσει στο 30%.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση