ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του mononews κάνει λόγο για ενδιαφέρον της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Intesa Sanpaolo, για να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 27% της ελληνικής τράπεζας. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει κατάληξη στο «φλερτ» αυτό, όμως, όλα είναι ανοικτά καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θετικό μομέντουμ.
Μετά την UniCredit που μπήκε στην Alpha Bank αγοράζοντας το 9% και τον Andrea Orcel, τον CEO της ιταλικής τράπεζας που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ένας ακόμη Ιταλός τραπεζίτης, ο Carlo Messina, μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο πρωταγωνιστή στα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα.
Ο Carlo Messina είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Intesa Sanpaolo από τις 29 Σεπτεμβρίου 2013, Γεννημένος το 1962, ο 61χρονος Messina θεωρείται από τα σημαντικά τραπεζικά «μυαλά» της Ιταλίας.
Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, ξεκίνησε την καριέρα του στην Banca Nazionale del Lavoro, όπου κατείχε τη θέση του υπεύθυνου για τα Corporate Finance – Τμήμα Πρωτογενών Αγορών και Εταιρικών Οικονομικών.
Είχε έντονη ακαδημαϊκή δραστηριότητα ως Καθηγητής Οικονομικών των Χρηματοοικονομικών Διαμεσολαβητών στο Master Administration Master του Luiss School of Management και ως Καθηγητής Εταιρικών Χρηματοοικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ανκόνα. Το 1992 εντάχθηκε στην Bonifiche Siele Finanziaria (Μητρική Εταιρεία του τραπεζικού ομίλου Banca Nazionale dell’Agricoltura), όπου κατείχε τη θέση του Διευθυντή υπεύθυνου για το Τμήμα Σχεδιασμού και Στρατηγικού Ελέγχου. Από το 1996, ήταν Διευθυντής Υπεύθυνος Σχεδιασμού στην Banco Ambrosiano Veneto και, το 2002, έγινε Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού και Ελέγχου των Κεντρικών Γραφείων της Banca Intesa. Στην Intesa Sanpaolo, το 2007, ήταν επικεφαλής του Value Creation Governance Area, έγινε Chief Financial Officer το 2008, Γενικός Διευθυντής και Chief Financial Officer το 2012.
Το 2013 έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ διατήρησε τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Από τον Απρίλιο του 2016, στο πλαίσιο του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Διευθυντής και μοναδικός εκτελεστικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αυτή τη στιγμή είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ιταλικής Ένωσης Τραπεζών (ABI), Μέλος του Συνδέσμου Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Υόρκης, Επισκέπτης Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Bocconi.
Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη «Cavaliere del Lavoro» από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Ο Carlo Messina, Διευθύνων Σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, θεωρείται από τους καλύτερους μάνατζερ στην Ιταλία. Τον περασμένο Μάρτιο ο Messina κατατάχθηκε πρώτος στην ετήσια κατάταξη Top Manager Reputation από το Reputation Science, ένα μόνιμο παρατηρητήριο για τη διαδικτυακή φήμη των ανώτερων στελεχών μεγάλων ιταλικών εταιρειών.
Η θέση του Carlo Messina στην κορυφή της κατάταξης του 2022 οφείλεται σε παράγοντες που περιλαμβάνουν:
- την παρουσίαση του νέου Επιχειρηματικού Σχεδίου 2022-2025
- το βραβείο που πήρε ως καλύτερος Διευθύνων Σύμβουλος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα θεσμικών επενδυτών
- τη διάκριση που έλαβε από το Politecnico di Bari παίρνοντας τον τίτλο του επίτιμου επικεφαλής διοίκησης.
- Τις πρωτοβουλίες της Intesa Sanpaolo για την υποστήριξη των εργαζομένων της.
Κατέλαβε την πρώτη θέση στη μηνιαία κατάταξη για οκτώ μήνες το χρόνο και παρέμεινε στις πέντε πρώτες θέσεις για καιρό.
Η κατάταξη εξετάζει την ψηφιακή ταυτότητα, το διαδικτυακό περιεχόμενο και την ιστορική εξέλιξη κάθε προσώπου, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο στη φήμη του και γίνεται με βάση ένα μοντέλο που αξιολογεί περισσότερες από 100 παραμέτρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Messina εμφανίζεται υποστηρικτής των συγχωνεύσεων τραπεζών. Πριν από λίγες εβδομάδες ο CEO της Intesa είχε πει μιλώντας στο CNBC: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους εάν η περιοχή θέλει να αντέξει τον ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά χωρίς τραπεζική ένωση, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα». Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κόστους που αναμένουν οι επενδυτές να παράγει μια συγχώνευση σε περίπτωση διασυνοριακής συναλλαγής, σημειώνοντας ότι θα ήθελαν να δουν αύξηση στα μερίσματα και τα κέρδη ανά μετοχή.
«Χρειάζεστε συνέργειες και ο τομέας όπου οι επενδυτές αναζητούν συνέργειες είναι το κόστος», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν εύκολο «να παραδώσει κανείς πραγματικές διασυνοριακές συνέργειες από την πλευρά του κόστους».
“Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μια τραπεζική ένωση για να δούμε πραγματική, σημαντική διασυνοριακή ενοποίηση. Αλλά πρέπει να το κάνουμε, διαφορετικά η Ευρώπη θα παραμείνει μια ασήμαντη ομάδα χωρών”, επεσήμανε.
Σαν να ήταν προφητικά εκείνα τα λόγια, ο Messina είχε συμφωνήσει με τον Andrea Orcel, τον CEO της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας UniCredit, η οποία μπήκε πρόσφατα στην Alpha Bank αποκτώντας το 9%. O Messina είπε ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρώπης.
Ο Orcel τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ευρώπη ήταν προορισμένη να είναι «άσχετη» εάν δεν εργαστεί για να ενοποιήσει τις κεφαλαιαγορές της και να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση που θα επέτρεπε στους δανειστές να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους των ΗΠΑ και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία της περιοχής.
Ο Messina είπε ότι θα ήταν εύκολο για την Intesa να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους εάν επεκταθεί στο εσωτερικό, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μετά την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνιστικής UBI το 2020-2021.
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Μεγάλου: Είναι εφικτό να πωληθεί το 27% της Πειραιώς
Τράπεζες: Νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής