• Οικονομία

    Bundesbank: Πιθανότητα συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο

    • NewsRoom

    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank)


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Bundesbank, για την πιθανότητα συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο, εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης στη βιομηχανία, των συγκρατημένων επενδύσεων και της μεγάλης προσοχής των καταναλωτών στις δαπάνες τους.

    Στην μηνιαία οικονομική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, σημειώνεται ότι:

    «Η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη ή θα συρρικνωθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο. Mια ύφεση υπό την έννοια της σημαντικής, ευρείας και μακροχρόνιας μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν αναμένεται επί του παρόντος».

    Εστιάζοντας στη βιομηχανική παραγωγή, επισημαίνει ότι οι προοπτικές της είναι επίσης πιθανό να αποδυναμωθούν το τρέχον τρίμηνο.

    Επιπλέον, τα βραχυπρόθεσμα σχέδια παραγωγής και οι προσδοκίες για τις εξαγωγές επιδεινώνονται, παρά τις μικρές ενδείξεις ανάκαμψης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό.

    Εξάλλου, ήδη τεράστιος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας πλήττεται από τις χαμηλές εξαγωγές και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

    Ωστόσο, η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

    Σε κάθε περίπτωση, η Bundesbank τονίζει ορισμένα ανησυχητικά σημάδια και στην αγορά εργασίας καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης ματαιώνει τα σχέδια προσλήψεων των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η μεταποίηση διέφυγε οριακά τις απολύσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα, επιβαρύνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σε αυτό το κλίμα, η Bundesbank εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Πτώση στις πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο – Για τρίτο μήνα σερί κάτω από 4 εκατ. μονάδες

    ΗΠΑ: Σε χαμηλό 4μήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5%



    ΣΧΟΛΙΑ