ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να διαθέσουν χρήματα για συμφωνίες στο εξωτερικό, αφού έχουν ξεπεράσει τα χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, δήλωσαν τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Bloomberg.
Η χώρα «χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. «Όλοι μας εξετάζουμε σχέδια εκτός Ελλάδας», είπε.
Τα σχόλιά του επανέλαβαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παύλος Μυλωνάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διασυνοριακή ενοποίηση στον κλάδο θα ήταν ευπρόσδεκτη από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες.
Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, το κράτος αποχώρησε από τρεις από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας και εκχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του στον τέταρτο, αναφέρει το Bloomberg.
Οι πωλήσεις, οι οποίες απέφεραν 3,5 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση, ουσιαστικά ιδιωτικοποίησαν έναν ολόκληρο κλάδο.
Οι κινήσεις αυτές στις ελληνικές τράπεζες εγκαινίασαν μια νέα εποχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι κυβερνήσεις από την Ιρλανδία έως την Ιταλία και από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία πουλούν τράπεζες που είχαν περιέλθει στο κράτος από τα μαζικά πακέτα διάσωσης που δόθηκαν πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία.
Αυτό είναι δυνατό, επειδή οι εκτινασσόμενες αποτιμήσεις των τραπεζών υπόσχονται αξιοπρεπείς τιμές, ενώ παράλληλα πολλές κυβερνήσεις αναζητούν νέες πηγές εσόδων.
«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν πλεονάζον κεφάλαιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Καραβίας στο πάνελ. Θα το χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, να επιστρέψουν κάποιο ποσό στους επενδυτές – και να αναζητήσουν εξαγορές, είπε, επισημαίνοντας «τους τομείς των τραπεζών, των ασφαλίσεων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων» ως τους πιο ενδιαφέροντες.
Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν την ανάκαμψή τους σταδιακά.
Αρχικά μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους από το υψηλό ποσοστό του 90,7% τον Μάρτιο του 2016, σε 6,9% τον Ιούνιο. Η επιστροφή στην κερδοφορία τους επέτρεψε να πληρώσουν μέρισμα φέτος για πρώτη φορά από το 2008.
Τι είπαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στο συνέδριο του Bloomberg για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως η τράπεζα κοιτάζει για νέα projects στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια.
Όπως είπε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα για να προχωρήσει η τραπεζική ένωση σε επίπεδο ΕΕ. Ενώ για την πιστωτική επέκταση εκτίμησε ότι όσο θα μειώνονται τα επιτόκια θα αναθερμαίνεται η ζήτηση για στεγαστικά.
Στην καλή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «τρέξουν» ταχύτερα οι επενδύσεις.
Σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση των τραπεζών στο εξωτερικό, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στις εξαγορές του ομίλου της Eurobank σε Βουλγαρία και στην απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, σημείωσε πως η τράπεζα θέλει να αναπτυχθεί και σε άλλες αγορές όπως η Ινδία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως στις τράπεζες «μετρά το μέγεθος». Και τάχθηκε υπέρ των διασυνοριακών εξαγορών.
Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit που δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και τη συνθήκη για την επέκταση της τράπεζας σε νέες αγορές και περαιτέρω ανάπτυξη.
Αναφορά έκανε στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σημειώνοντας πως η καλή κατάσταση της οικονομίας έχει αποτρέψει τη δημιουργία νέων προβλημάτων, ωστόσο παραδέχθηκε πως πρέπει να γ΄νουν ακόμα βήματα για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς παραδέχθηκε πως η τράπεζα κοιτάζει για ευκαιρίες στην Μέση Ανατολή και ακόμα αναφέρθηκε στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα καθυστερούμενα δάνεια επισημαίνοντας πως μετά την αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων έχει ξεκινήσει και η λιανική να κινείται καλύτερα.’
Αναλυτικότερα:
Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ανάγκη νέων επενδύσεων
Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με κ. Καραβία, CEO του ομίλου Eurobank, ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα των επενδύσεων για την οικονομία.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγορών, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι υπάρχουν έξτρα κεφάλαια που μπορούν να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη, μερίσματα και χρηματοδότηση νέων ευκαιριών, σε τομείς όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες.
“Έχουμε προχωρήσει σε εξαγορές στη Βουλγαρία, ενώ στην Κύπρο αποκτήθηκε η Ελληνική Τράπεζα. Αναζητούμε ευκαιρίες”, είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι “Επιθυμούμε να αναπτυχθούμε σε Βουλγαρία και Κύπρο και να δούμε ευκαιρίες μακρύτερα, όπως στην Ινδία” (μια χώρα που “έδειξε” και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως έναν δυναμικό παγκόσμιο παίκτη με τον οποίο η χώρα μας αρχίζει να αποκτά σχέσεις).
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την πρόθεσή του στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων.
Ο κ Καραβίας τάχθηκε επίσης υπέρ των διασυνοριακών εξαγορών.
Είναι θέμα του “πώς και πότε” και όχι “εάν”, αν θέλεις να ανταγωνιστείς τις ΗΠΑ, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να είναι εξαίρεση σε αυτή την τάση.
Ο επικεφαλής της Eurobank επεσήμανε πως οι επενδυτές ρωτούν για τη μερισματική πολιτική και την αναπτυξιακή στρατηγική του τραπεζικού κλάδου.
“Υπάρχει πολύ περιθώριο για οργανική ανάπτυξη, αλλά και για M&A εκτός τραπεζικού”, εξήγησε, ενώ από την κυβέρνηση ζητά μεταρρυθμίσεις, πολιτική σταθερότητα και διευκόλυνση των επενδύσεων.
Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Διαθέτουμε επιπλέον κεφάλαια για projects
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι ” βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο, αν κοιτάξουμε τα τελευταία χρόνια”.
Όπως διευκρίνισε, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρώπη και αυτό στηρίζει και την ανάπτυξη και την κερδοφορία των τραπεζών.
“Φέτος αυξήσαμε τον ισολογισμό μας κατά 10% και περιμένουμε αυτό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι “Στα στεγαστικά, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα καθώς πέφτουν τα επιτόκια που θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης.
Δημιουργούμε «μαξιλάρια» και έχουμε κερδοφορία που επιτρέπει σημαντικό τμήμα της να γίνει μερίσματα και επαναγορές τίτλων. Διαθέτουμε επιπλέον κεφάλαια για projects και όλοι εξετάζουμε επιλογές εκτός Ελλάδας.
Η Ευρώπη χρειάζεται «κεφαλαιακή ένωση» και «τραπεζική ένωση», πρόσθεσε.
“Για την επόμενη χρονιά αυξάνουμε στο 50% την επιβράβευση των μετόχων. Είναι από τα θέματα που κοιτούν οι επενδυτές. Με την εθελοντική δράση μας για το DTC απαντούμε σε μια από τις τελευταίες ‘κληρονομιές’ της κρίσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τομέα ανάπτυξης χαρακτήρισε το bank assurance, όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αναζητούμε ευκαιρίες
Παρατηρούμε ισχυρή πιστωτική επέκταση σε συγκεκριμένους τομείς, τόνισε ο CEO του ομίλου της Εθνικής. Παύλος Μυλωνάς,.
Όπως εξήγησε, μετά την κρίση, οι επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν και τώρα στον οικονομικό κύκλο αυξάνουν οι χορηγήσεις και στη λιανική.
“Οι χορηγήσεις δεν είναι τόσο κακές, όμως υπάρχουν πολλές αποπληρωμές”, διευκρίνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στα δισεκατομμύρια ευρώ δανείων που εξυγιάνθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε servicers, τα οποία κάποια στιγμή θα επιτρέψουν στις τράπεζες.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι αναζητούνται ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή.
Σε ερώτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ, σημείωσε ότι οι μειώσεις θα δημιουργήσουν δυσκολίες στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ωστόσο, με τις κινήσεις ανάπτυξης και τον περιορισμό του κόστους θα αντισταθμιστεί η πίεση.
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Ευκαιρίες από τη συνεργασία με UniCredit
Ο CEO του ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μίλησε για τις τραπεζικές χορηγήσεις σε ενέργεια, ναυτιλία και αεροδρόμια.
Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, ανέφερε ότι υπήρξαν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ στην αγορά αλλά μόνο 1,2 δισ. σε χορηγήσεις.
Αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit και τις ευκαιρίες που δημιουργεί για περαιτέρω ανάπτυξη.
Όσον αφορά τα NPEs, επεσήμανε ότι “έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπισή τους, εντούτοις υπάρχει ένα ακόμα τελευταίο βήμα να γίνει για να φτάσουμε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”.
Τέλος, “καλό νέο” χαρακτήρισε την επιτάχυνση της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζες: Σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας – Αύξηση κερδών 22% στο 9μηνο 2024
«Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
Αναλυτές για ελληνικές τράπεζες: Καταιγισμός αυξήσεων σε τιμές στόχους και εκτιμήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση