Οι ελληνικές τράπεζες, των οποίων οι μετοχές σημείωσαν «βουτιά» την Τετάρτη, έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPΕs) τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές, στον απόηχο του τραπεζικού κραχ στο Χρηματιστήριο.
Σήμερα οι τράπεζες προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% ανοιγμάτων περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015 που οδήγησε στη σύγκρουση με τους πιστωτές.
Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism- SSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg, ενώ οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών σε ένα μέγεθος μεταξύ 5% και 21% σε σύγκριση με πάνω από 40% που είναι σήμερα, αναφέρουν οι πηγές. Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων, στο 54,7% θα το μειώσει αυτό στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτη στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατέγραψε νέο χαμηλό όλων των εποχών, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2016, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έφτανε να «κλειδώνει» μέχρι το limit down (-30%) ενδοσυνεδριακά.
Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Οι τράπεζες έχουν επίσης δηλώσει ότι περίπου το ένα-τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω πλειστηριασμών υποθηκευμένων ακινήτων.
Ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης των στόχων θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.
Όσο αισιόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις τράπεζες μόλις που αναμένεται να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια, καθώς κατανέμουν όλα τα προ προβλέψεων έσοδά τους για να αυξηθεί η κάλυψη σε επίπεδο που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με την αγορά, αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της στις 2 Οκτωβρίου.
Το μεγαλύτερο μέρος όσων θεωρείται ρυθμιστικό κεφάλαιο στις ελληνικές τράπεζες είναι από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν από τη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.