• Τράπεζες

    Bank of China: Ανακοίνωσε την πρώτη διανομή προμερίσματος από το 2006

    • Bloomberg

    Σαν Γιού, CEO Bank of China (Πηγή: asianfinancialforum)


    Tο πρώτο της προσωρινό μέρισμα από το 2006 (την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο) ανακοίνωσε ότι θα διανείμει η Bank of China, σε μια περίοδο που βλέπει τα κέρδη και έσοδα της να καταρρέουν.

    Η κρατική και τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, θα διανείμει 1,208 γιουάν (0,17 δολάρια) ανά 10 μετοχές σε ενδιάμεσες πληρωμές, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Bank of China, ανέφερε οριακή αύξηση κατά 0,78% στα καθαρά κέρδη του α εξαμήνου.

    Τα κέρδη της με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία, διαμορφώθηκαν σε 120,1 δισ. γουάν (16,46 δισ. δολάρια) το πρώτο μισό του έτους, από 119,2 δισ. γουάν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Παράλληλα, παραιτήθηκε αιφνιδίως και ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής, Liu Jin, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετά από λίγο περισσότερα από τρία χρόνια στη θέση του.

    Πιέσεις στις τράπεζες

    Η κίνηση για την διανομή προμερίσματος σηματοδοτεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας, καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ρυθμιστικών αρχών να ενισχύσουν τις αποδόσεις των επενδυτών.

    Η είδηση για την παραίτηση του Liu Jin, δεν έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” στον κλάδο, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει πάνω από 100 τραπεζίτες (οι οποίοι βρίσκονται υπό έλεγχο), την ώρα που συνεχίζεται δυναμικά η εφαρμογή του σχεδίου ελέγχου του τραπεζικού τομέα από την κινεζική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει επεκτείνει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, που αγγίζει τα 66 τρισεκατομμύρια δολάρια, εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική για την καταστολή της διαφθοράς και των παραβάσεων.

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσθέτει πίεση στις τράπεζες, οι οποίες έχουν κληθεί να υποστηρίξουν την οικονομία, μαχόμενες ενάντια στα ιστορικά χαμηλά περιθώρια και τα αυξανόμενα “κόκκινα δάνεια”.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η μικρότερη Bank of Communications ανακοίνωσε επίσης προμέρισμα, παρόλο που ανέφερε μείωση κερδών.

    Και οι πέντε μεγάλες κρατικές τράπεζες, έχουν δηλώσει ότι έχουν εξετάσει την πιθανότητα διανομής προμερίσματος.

    Οι τραπεζικές μετοχές έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά πολλών ετών φέτος, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας έχουν υποχωρήσει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

    Σημειώνεται ότι οι Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China, πρόκειται να παρουσιάσουν κέρδη α’ εξαμήνου την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bank of China: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος; – Προχωρά το σχέδιο «σαρωτικοί έλεγχοι» του Σι

    Bank of China: Οριακή αύξηση κατά 0,78% στα κέρδη α’ εξαμήνου

    Νέες επιχειρήσεις: Αύξηση 17,1% στις εγγραφές το β’ τρίμηνο 2024 – Ποιοι κλάδοι σημείωσαν άνοδο και ποιοι πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ