• Τράπεζες

    Banco Santander: Κέρδη ρεκόρ στο τρίμηνο – Ισχυροποιείται η θέση της

    • NewsRoom
    Ana Botin (Πηγή: Bloomberg/Hollie Adams)

    Ana Botin (Πηγή: Bloomberg/Hollie Adams)


    Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η Banco Santander το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω της υψηλής απόδοσης σε Ισπανία και Βραζιλία, των δύο βασικών αγορών της τράπεζας.

    Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 20% στα 3,2 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε η τράπεζα την Τετάρτη, αυξάνοντας τους στόχους για κερδοφορία.

    Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,13 δισ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) – κέρδη από δάνεια πλην το κόστος των καταθέσεων – αυξήθηκαν 10,6%.

    Η απόδοση του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων, ένας δείκτης κερδοφορίας, αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 15,5%.

    Οι προβλέψεις για ζημίες δανείων μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ το ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας αυξήθηκε κατά 7,8% στα 665,59 δισ. ρεάλ.

    Τα κέρδη της Santander Brasil εκτινάχθηκαν κατά 44,3% σε ετήσια βάση, ενώ βελτίωσε τις προοπτικές της για αύξηση της αποδοτικότητας και των εσόδων.

    Σημειώνεται ότι η Santander Brasil είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βραζιλίας και ο κύριος ιδιωτικός δανειστής της που δημοσιεύει τριμηνιαία αποτελέσματα, δίνοντας τον τόνο για τις επερχόμενες αναφορές από τις Itau Unibanco και Bradesco.

    Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αποτελεί βασική αγορά για την ισπανική μητρική Banco Santander, η οποία αύξησε τους στόχους για κερδοφορία, μετά την ισχυρή ανάπτυξη στην κύρια επιχείρηση λιανικής της.

    Τα τελευταία χρόνια, η Santander Brasil είναι πιο επιλεκτική στον δανεισμό της, καθώς οι πιστωτικές συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω επιτοκίων.

    Ωστόσο, τώρα η τράπεζα σημειώνει ότι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

    «Χτίζουμε ένα ισχυρό, διαφοροποιημένο και διαρκές χαρτοφυλάκιο, ικανό να παράγει βιώσιμα αποτελέσματα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Mario Leao.

    Διαβάστε επίσης: 

    UniCredit: Εξαγοράζει Vodeno και Aion έναντι €370 εκατ. – Ανεβάζει τον στόχο για τα έσοδα του 2024

    Julius Baer: Νέος CEO ένας βετεράνος της Goldman Sachs – Αλλαγή πορείας για την τράπεζα

    LG Energy Solution: Σχέδια παραγωγής μπαταριών EV χαμηλού κόστους για την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ