«Bad blood»… Με αυτές τις δυο λέξεις χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε προχθές Δευτέρα, στην αίθουσα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, με διάδικους την JP Morgan και την Viva, ένας από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Το «κακό αίμα» σημαίνει ουσιαστικά ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα ένα από τα μεγαλύτερα deal που έγιναν ποτέ με ελληνική εταιρεία.

1

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «τεράστια η κόντρα» ανάμεσα στον ισχυρό άντρα της αμερικανικής τράπεζας Τζέιμι Ντιμόν και τον οξυδερκή μα και έντονο και απρόβλεπτο στις αντιδράσεις, του Χάρη Καρώνη της  ελληνικής fintech. Και η εκτίμησή του είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν σε συμβιβασμό, εκτός αν…».

Με την ουσία της υπόθεσης να αφορά αποκλειστικά και μόνο την αποτίμηση της ελληνικής εταιρίας, το 48,5% της οποίας απέκτησε το 2022 η JP Morgan. Και τώρα το δικαστήριο καλείται με την απόφαση του να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», αφού ουσιαστικά θα καθορίσει την εξέλιξη του deal μεταξύ Καρώνη-Ντιμόν, καθώς  θα φανεί υπέρ ποιας πλευράς θα γείρει η πλάστιγγα. Και έτσι ο «χαμένος» εκ των πραγμάτων θα κάνει ένα βήμα πίσω.

Αυτό σημαίνει πως είτε η JP Morgan θα αποκτήσει την Viva ή η εταιρεία θα επανέλθει στα χέρια του Χάρη Καρώνη.

Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal είναι ο Ιούνιος του 2025.

Πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης σημειώνουν πως φαίνεται να είναι αγεφύρωτη η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Προς αναβολή η Γενική Συνέλευση

Στο μεταξύ για μεθαύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Viva, ωστόσο οι εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο δείχνουν ότι μάλλον θα δρομολογηθεί η αναβολή της.

Και αυτό επειδή η επόμενη ακρόαση στο λονδρέζικο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 21 Μαΐου.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του περί τις 15 Ιουνίου, και το πιθανότερο είναι ότι μετά θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Viva, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση της εταιρείας.

Πόλεμος στο δικαστήριο

Οι τόνοι ανέβηκαν στο Δικαστήριο του Λονδίνου, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται  και να είναι πρόδηλη η «ασυμφωνία χαρακτήρων». Με την κάθε πλευρά να διαβάζει με τα δικά της γυαλιά την συμφωνία που υπέγραψαν πριν από 2 χρόνια και καθόριζε με σαφήνεια την ολοκλήρωση του deal. Είτε οι Αμερικανοί θα αποκτούσαν το 51,5% των Χάρη Καρώνη- Μάκη Αντύπα, είτε οι δύο τελευταίοι το 48,5% της  J.P. Morgan.

Η  αμερικανική τράπεζα με έγγραφά της χαρακτηρίζει «εκπληκτική και εμπορικά ανόητη» την ερμηνεία της Werealize.com Ltd, εταιρείας του Χάρη Καρώνη, σε ό,τι αφορά τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η πλευρά του μεγαλοτραπεζίτη, Τζέιμι Ντίμον, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Viva δεν αποτιμάται με βάση τις δραστηριότητές της αλλά με βάση τις προβλέψεις της για το πώς θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί με διαφορετική ιδιοκτησία.

H JP Morgan ανέφερε ενώπιον των δικαστών ότι δεν υποχρεούται «να αποδεχθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς της JP Morgan εάν η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά υποχρεούται να το αποδεχθεί κατά την τέταρτη περίοδο που τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μπορούν να ασκηθούν, ανεξάρτητα από την αξία της Viva».

«Η πρακτική πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ απίθανο κάποιο από τα μέρη να επιθυμεί να ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς βάσει της εγγενώς κερδοσκοπικής αποτίμησης που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η προσέγγιση της WRL», υποστήριξαν οι δικηγόροι της αμερικανικής τράπεζας. Χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας ανόητη και κερδοσκοπική τη διοίκηση του Χάρη Καρώνη.

Μάλιστα η αμερικανική τράπεζα κάλεσε το δικαστήριο να απορρίψει την «ανόητη» (ή «παράλογη») – nonsensical, όπως την χαρακτήρισε υπόθεση μιας εταιρείας πληρωμών σχετικά με την επιλογή της επενδυτικής τράπεζας να εξαγοράσει το μερίδιο του εταίρου της.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Χάρη Καρώνη

Ο ιδρυτής της Viva αναφέρει ότι η αμερικανική τράπεζα επιδιώκει να υποτιμήσει και να αποκρύψει την αξία της Viva προκειμένου η εξαγορά του υπολοίπου 51,5% να γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή. «Αυτή η μείωση της αξίας υποθέτει, επίσης, ότι η JP θα ασκούσε επιτυχώς το δικαίωμα αγοράς, ακόμη και εάν η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει τον δανειστή. Θα ήταν στρεβλό, όμως, η Viva να αποτιμηθεί με βάση το ότι η JP θα ήταν ο αγοραστής της (και έτσι τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ειδικά για την JP βάσει του κανονισμού Κ θα έπρεπε να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, αποτίμησε για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

JP Morgan κατά Καρώνη: «Είναι ανόητος και κερδοσκόπος» – Σφοδρή σύγκρουση στο Λονδίνο

Viva – JP Morgan: Η κρίσιμη ημερομηνία που θα κρίνει τη συμφωνία Καρώνη με Ντίμον

Viva Wallet: Νέα γενική συνέλευση στις 17 Μαίου στη σκιά των διαφωνιών με την JP Morgan