«Η Tράπεζα Πειραιώς παρουσίασε στους επενδυτές τους νέους στόχους της για το 2023 τους οποίους θεωρούμε φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς και βλέπουμε θετικά το ότι η διοίκηση έχει ένα ‘στρώμα’ συντηρητισμού έναντι της ποιότητας του ενεργητικού», εξηγεί η Axia Ventures και διατηρεί τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο ανόδου 34%.

Η Axia εκτιμά ότι έρχονται αναβαθμίσεις από τους αναλυτές και αυτό θα πρέπει να στηρίξει την τιμή της μετοχής παρά τις ισχυρές επιδόσεις από την αρχή του έτους, καθώς αναμένει αναβαθμίσεις στα EPS έως και 10%. Η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε χαμηλό δείκτη 0,36 φορές την σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Επιπλέον, η ανακοίνωση της πώλησης του ΤΧΣ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη για φέτος, ενισχύοντας την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της τράπεζας και αυξάνοντας την πιθανότητα ένταξης στον δείκτη MSCI (υποδηλώνοντας παθητικές ροές).

Για τη χρηματιστηριακή, το αποκορύφωμα της επικαιροποίησης ήταν το υψηλότερο από το αναμενόμενο καθαρό έσοδο από τόκους (NII), το οποίο εκτιμάται σε 1,55-1,6 δισ. ευρώ, +8% πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτό οφείλεται στην απόδοση του 5% της εξυπηρετούμενης έκθεσης, η οποία αντισταθμίζεται από τα υψηλότερα beta καταθέσεων (οι προθεσμιακές καταθέσεις θα διπλασιαστούν, με ποσοστό μετακύλισης 50%). Κατά την άποψη της Axia, το πρώτο φαίνεται φιλόδοξο, αλλά το δεύτερο συντηρητικό.

Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν: (α) χαμηλότερο από το αναμενόμενο υποκείμενο κόστος (-2% σε ετήσια βάση), (β) επέκταση των χορηγήσεων κατά 1,7 δισ. ευρώ και (γ) συντηρητικό κόστος κινδύνου 120 μ.β., καθώς η διοίκηση υιοθετεί μια προσεκτική άποψη έναντι των μη επισφαλών ανοιγμάτων. Το σχέδιο φαίνεται εφικτό και είναι ευπρόσδεκτο ένα στρώμα συντηρητισμού.

Οι πρόσθετες νέες πληροφορίες είναι:

▪ Τα καθαρά έσοδα από τόκους NII θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,55-1,6 δισ. ευρώ φέτος, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM να κορυφώνεται επίσης σε επίπεδα άνω του 2%. Η υπόθεση για την απόδοση του εξυπηρετούμενου ενεργητικού στο 5% δείχνει ‘επιθετική’ (βλέπει μεγαλύτερη συμπίεση των περιθωρίων)και το να φτάνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις 35% φέτος φαίνεται εξαιρετικά συντηρητικό.

▪ Τα υποκείμενα κόστη θα μειωθούν κατά 2% σε ετήσια βάση και αυτό είναι καλύτερο από ό,τι φοβόταν η Axia, καθώς άλλες τράπεζες έχουν υποστεί πληθωριστικές πιέσεις.

▪ Τo κόστος κινδύνου και η ποιότητα ενεργητικού θα φτάσει τις 120 μ.β. περίπου, το οποίο είναι πιο συντηρητικό από αυτό που ανέμενε η αγορά και αναμένει τώρα δείκτη NPEs μικρότερο του 6%, καθώς οι ακαθάριστες εισροές ύψους 0,6 δισ. ευρώ θα αντισταθμιστούν από το υψηλότερο χαρτοφυλάκιο. Οι υψηλές προβλέψεις θα αυξήσουν επίσης την κάλυψη σε πάνω από 60%.

▪ Η επέκταση των χορηγήσεων αναμένεται σε 1,7 δισ. ευρώ, η οποία είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προσδοκίες της Axia και αντανακλά τις χαμηλότερες ανάγκες των εταιρειών σε κεφάλαιο κίνησης, την εισαγωγή του δανείου και των επιχορηγήσεων του RRF.

▪ Η απόδοση RoTE (%) (εκτός των πληρωμών του θα είναι στο 10% για το τρέχον έτος, υποστηριζόμενη από την ισχυρότερη πρώτη γραμμή και την αυστηρότερη διαχείριση του κόστους. Η μέση εκτίμηση βρίσκεται στο 9,1%.

▪ Τα κεφάλαια CET1 για φέτος θα αυξηθούν κατά 100 μ.β. περίπου και αυτό θα σήμαινε δείκτη CET1 άνω του 12%, ο οποίος είναι πολύ σημαντικό ορόσημο.

▪ Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος, ο όμιλος απέφυγε να προτείνει την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι ο όμιλος θα είναι ουσιαστικά πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: To guidance της Πειραιώς είναι καλύτερο από τις προσδοκίες – Σύσταση overweight