• Τράπεζες

    Axia Research για Alpha Bank: Σταθερά στα 2,5 ευρώ η τιμή – στόχος, περιθώριο ανόδου 45%

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Στα 2,5 ευρώ παραμένει η τιμή – στόχος της Axia Research για τη μετοχή της Alpha Bank. Οι αναλυτές δίνουν σύσταση buy ενώ με βάση τα τρέχοντα επίπεδα (1,72 ευρώ) αναμένεται άνοδος πάνω από 45%.

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά ότι το β’ τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να τονιστούν τα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη και τις ανοδικές δυνατότητες του τραπεζικού ομίλου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που θα καθησυχάσει την αγορά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει το θετικό outlook για την Alpha Bank.

    Τι να προσέξουν το β’ τρίμηνο

    Επέκταση δανείων: Η Axia αναμένει από την Alpha Bank να αντιστρέψει το αδύναμο εποχιακό μοτίβο του α’ τριμήνου 2024 σε ό,τι αφορά την επέκταση των δανείων, με τα καθαρά δάνεια να αυξάνονται κατά 0,6%, κυρίως λόγω του εταιρικού χαρτοφυλακίου και των καταναλωτικών δανείων. Ως εκ τούτου, τα PEs για το β’ τρίμηνο υπολογίζεται από την Axia στα 30 δισ. ευρώ.

    Ανθεκτική τιμολόγηση κατάθεσης για την υποστήριξη των NII: Το κόστος των καταθέσεων θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά (τόσο τα επιτόκια όσο και η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένουν χαμηλά). Αυτό αντανακλά την υποκείμενη δομή του τραπεζικού τομέα, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά LDR και σημαντικό μέρος των καταθέσεων λιανικής. Το χαμηλό καταθετικό beta είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που επιτρέπει στο NII να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που υποστηρίζεται περαιτέρω από τα αυξημένα επιτόκια.

    Τα ισχυρά αποτελέσματα θα ενισχύσουν το κεφάλαιο: Καθώς αναμένει ότι το NII θα διατηρήσει τη δυναμική του σε υψηλότερους ρυθμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την οργανική ανάπτυξη, η Axia εκτιμά ότι ο λόγος CET1 του ομίλου θα είναι 14,9%, 39 μονάδες βάσης χαμηλότερος σε σύγκριση με τις συναινετικές εκτιμήσεις. Αυτό θα αυξήσει το διαθέσιμο war-chest του ομίλου για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανοίξει το δρόμο για την ανταμοιβή των μετόχων.

    Η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ευνοϊκή: Η Axia προβλέπει ότι ο δείκτης NPE της Alpha Bank θα διαμορφωθεί στο 4,9% το β’ τρίμηνο του 2024. Θεωρεί ότι ο όμιλος θα μπορούσε να επιταχύνει την εκκαθάριση λόγω της υψηλότερης έκθεσής του σε NPEs στεγαστικών δανείων, που έχουν υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων και μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευθούν, και καθώς οι προβλέψεις επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα, επηρεάζοντας θετικά τις επιδόσεις. Τούτου λεχθέντος, η Axia αναμένει να ενημερωθεί και ο στόχος για το NPE του ομίλου.

    Το upside της μακροχρόνιας φιλίας: Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης των θυγατρικών της Alpha Bank και της UniCredit στη Ρουμανία, αλλά και της εμπορικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε με την AlphaLife, η Axia αναμένει ενημερώσεις σχετικά με τη στρατηγική προσέγγιση της διοίκησης για περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της συνεργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ιστορική η σημερινή ημέρα – Διανομή μερίσματος, ύστερα από 16 χρόνια, ύψους 342 εκατ. ευρώ

    Ηλεκτρικό Ρεύμα: Διεργασίες στο παρά πέντε… για τις επιδοτήσεις – Ποια τιμολόγια συμφέρουν τώρα

    Πώς το μεγάλο ράλι σε Alpha και Πειραιώς ακύρωσε την έκθεση της Autonomous



    ΣΧΟΛΙΑ