Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

AXIA: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Έλληνες τραπεζίτες: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

H ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Ειρήνη Ισμαήλου και Κωνσταντίνος Ζούζουλας αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν σημειωθεί καλές επιδόσεις από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη στο +20%, ενώ ο κλάδος οδηγείται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κινείται προς την κατεύθυνση βιώσιμων αποδόσεων.

Η επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει τις συστάσεις αγοράς (buy) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με υψηλότερες τιμές στόχους στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ) για τη Eurobank, στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς (5,30 ευρώ, από 5,00 ευρώ) έχει ξεκινήσει την πορεία προς τη βιώσιμη κερδοφορία, με μεγάλο μέρος της επαναφοράς της να λαμβάνει χώρα γύρω από την περίοδο τοποθέτησης νωρίτερα φέτος. Η αυξημένη κερδοφορία έχει ενισχύσει τον δείκτη RoTE και την οργανική αύξηση κεφαλαίου πέραν των προσδοκιών της αγοράς.

Η αύξηση της τιμής στόχου στα 5,30 ευρώ συνεπάγεται μια αποτίμηση P/TE στις 0,60 φορές για το 2025 ή +54% περιθώριο ανόδου. Ο νέος στόχος οφείλεται στην υψηλότερη κερδοφορία και τον βελτιωμένο δείκτη κεφαλαίων CET1 και η AXIA υπογραμμίζει την πεποίθησή της ότι η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει την αγορά μέσω της ενισχυμένης ανάπτυξης των χορηγήσεων, της δημιουργίας αμοιβών και των επιλεκτικών εξαγορών.

Αναφορικά με την Alpha Bank οι αναλυτές επισημαίνουν ότι διαθέτει έναν πολύ υψηλό δείκτη αποδοτικότητας RoTE, το οποίο οφείλεται στην τεχνογνωσία της στον τομέα των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η οποία προοιωνίζεται θετικά με το τρέχον περιβάλλον, τόσο όσον αφορά τις ροές όσο και την ποιότητα του ενεργητικού.

Η τοποθέτηση της τράπεζας αναμένεται να επωφεληθεί από το περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων, καθώς διαθέτει λιγότερα ρευστά στοιχεία ενεργητικού και περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις που θα αναπροσαρμοστούν σε αυτό το μέρος του κύκλου. Η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TE) για το 2025 στις 0,51 φορές ή +53% άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, κάτι που φαίνεται ελκυστικό.

Η Eurobank συνεχίζει να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα RoTE μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τις σημαντικές, αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητές της, οι οποίες αναμένουν να ενισχυθούν από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αυξημένη τιμή στόχος στα 3,00 ευρώ ανά μετοχή (από 2,50 ευρώ) υποδηλώνει έναν δείκτη P/TE για το 2025 στις 0,76 φορές ή +47% άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, καταδεικνύοντας υψηλότερη κερδοφορία παράλληλα με έναν σταθερό δείκτη πληρωμών.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει τα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα και ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Αν και προβλέπεται ότι ο δείκτης RoTE θα μειωθεί μετά λόγω της υψηλής κεφαλαιακής συσσώρευσης, η υπόθεση μπορεί να είναι συντηρητική και δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν πρωτοβουλίες (πέραν των μερισμάτων και των επαναγορών) που μπορεί να αναλάβει ο όμιλος και οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική γραμμή.

Η νέα αναβαθμισμένη τιμή στόχος των 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) συνεπάγεται έναν δείκτη P/TE για το 2025 0,80 φορές ή +35%, το οποίο εξακολουθεί να φαίνεται ελκυστικό, δεδομένης της βελτιούμενης κερδοφορίας της ΕΤΕ NBG και των επιλογών που της προσφέρει το πλεονάζον κεφάλαιό της.

Διαβάστε επίσης: 

BlackRock: Ιστορικό ρεκόρ με assets υπό διαχείριση ύψους $10,6 τρισ. – Άλμα 8% στα έσοδα

Eurobank: Εκπλήξεις στις συναλλαγές με δωρεάν προμήθειες – Όλα τα νέα πακέτα με παραδείγματα

Attica Bank: Έλαβε παράταση μέχρι την Πέμπτη από την ΤτΕ