ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες για να δώσουν το δάνειο ζητούν ως ενέχυρο τις μετοχές της εταιρείας. Ενώ ψάχνουν να βρουν και στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει την εταιρεία.
Χωρίς τις μετοχές στα χέρια τους και χωρίς νέο επενδυτή, το μέλλον της εταιρείας είναι μάλλον αβέβαιο, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Στο μεταξύ νορβηγική εταιρεία που ειδικεύεται στην καταμέτρηση ιχθυοπληθυσμών έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα την απογραφή των ψαριών που υπάρχουν στις δεξαμενές της Avramar.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πληθυσμός γόνου και ψαριών είναι 50.000 τόνοι – και αυτό με μέση τιμή ψαριού τα 5 ευρώ σημαίνει έσοδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
«Η κατάσταση της Avramar είναι δύσκολη, όχι όμως τραγική. Η εταιρεία έχει επιβιώσει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δανεισμό από τις αρχές τους έτους. Ωστόσο, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα αν οι τράπεζες θα δώσουν το πράσινο φως για κεφάλαιο κίνησης 25 εκατ. ευρώ. Είναι καίριας σημασίας για την επιβίωσή της να πάρει δάνειο», αναφέρει στο mononews.gr, τραπεζικό στέλεχος με γνώση της υπόθεσης.
Τα προβλήματα της Avramar έγιναν γνωστά τον περασμένο Μάιο, όταν το management της εταιρείας αναθεώρησε επί τα χείρω, από τα 50 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, τα EBIDTA για το 2023, και ζήτησε να λάβει δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη γενικών αναγκών της εταιρείας.
Λίγους μήνες νωρίτερα στα τέλη του 2022, η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ από δύο τράπεζες, δάνειο που έχει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι είχαν δεσμευτεί τότε ότι το business plan για τη χρήση 2023 θα υλοποιηθεί κανονικά.
Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός της εταιρείας διαμορφώνεται στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ, με σχεδόν τα 350 εκατ. ευρώ να είναι «κόκκινα».
Συγκεκριμένα στο τέλος του 2019, που έγινε η τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς-Σελόντα-Περσεύς, ο δανεισμός που αναδιαρθρώθηκε ήταν 250 εκατ. ευρώ και δόθηκαν σχεδόν άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Η Εθνική έχει 45 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 75 εκατ. ευρώ, η Eurobank 90 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 130 εκατ. ευρώ και η Attica Bank 5 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 345 εκατ. ευρώ είναι το ποσό των δανείων που ουσιαστικά έχει «σκάσει».
Παράλληλα, η εταιρεία είχε άλλα 75 εκατ. ευρώ δάνεια που εξυπηρετούσε όταν έγινε η συγχώνευση και στο τέλος του 2022 προστέθηκαν και δάνεια ύψους 30 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην AVRAMAR με την εγγύηση του Δημοσίου.
Δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ έχουν περάσει σήμερα σε εταιρείες διαχείρισης.
Διαβάστε επίσης:
Tράπεζες: Θα χρηματοδοτήσουν το νέο αρδευτικό και αντιπλημμυρικό δίκτυο στη Θεσσαλία
Optima bank: Τα ποσοστά Βαρδινογιάννη και Motor Oil μετά την ΑΜΚ
Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ορόσημο για την τράπεζα η επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ
_______________________
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες