• Τράπεζες

    AVRAMAR: Αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες το management της εταιρείας;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Κάτι «βρωμάει» στην υπόθεση της AVRAMAR, που μόλις πήρε 30 εκατ. ευρώ δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου, αναθεώρησε επί τα χείρω το business plan και πλέον πηγές της αγοράς μιλάνε για κακοδιαχείριση, bad management  ακόμα και για εξαπάτηση. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στη διοίκηση της εταιρείας.

    Όπως λένε, οι ίδιες πηγές, το business plan της AVRAMAR αποδείχθηκε έωλο, αφού μέσα σε τέσσερις μήνες κατέρρευσε, εκτός αν το επιχειρηματικό σχέδιο εξυπηρέτησε άλλο σκοπό.

    Διότι η AVRAMAR στα τέλη του 2022,  με βάση το business plan -που προέβλεπε EBITDA 50 εκατ. ευρώ για το 2023-  πήρε δάνειο 30 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    Και αρχές Μαΐου ενημέρωσε τις τράπεζες  ότι δεν «βγαίνει» το επιχειρηματικό σχέδιο, αναθεώρησε τα EBITDA σε 30 εκατ. ευρώ και ζήτησε νέο δάνειο 15 εκατ. ευρώ  για να καλύψει ανάγκες της εταιρείας.

    Ο δανεισμός της εταιρείας σήμερα είναι πάνω κάτω  450 εκατ. ευρώ και οι  τράπεζες τηρούν στην κυριολεξία «σιγήν ιχθύος»….

    Πρόκειται για  δάνεια που  μέχρι τώρα οι τράπεζες τα κρατούν στον αναπνευστήρα.

    Συγκεκριμένα στο τέλος του 2019, που έγινε η τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς-Σελόντα-Περσεύς, ο δανεισμός που αναδιαρθρώθηκε ήταν 250 εκατ ευρώ και δόθηκαν σχεδόν άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Η Εθνική έχει 45 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 75 εκατ. ευρώ, η Eurobank  90 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 130 εκατ. ευρώ και η Attica Bank  5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 345 εκατ. ευρώ είναι το ποσό των δανείων που ουσιαστικά έχει «σκάσει».

    Παράλληλα η εταιρεία είχε άλλα 75 εκατ. ευρώ δάνεια που εξυπηρετούσε το 2019, και όπως αναφέραμε στο τέλος του 2022 προστέθηκαν και δάνεια ύψους 30 εκατ ευρώ που χορηγήθηκαν στην AVRAMAR με την εγγύηση του δημοσίου.

    Η Alpha Bank έχει περάσει τα δάνεια της εταιρείας στην Cepal, το ίδιο έχει πράξει και η Πειραιώς με τα δάνεια να τα διαχειρίζεται η Intrum, η Εθνική πρώτη είχε περάσει τα δάνεια στην διεύθυνση καθυστερήσεων και κάτι ανάλογο θα κάνει προσεχώς η Eurobank με την doValue να αναλαμβάνει τη διαχείριση τους.

    Οι ενδείξεις μόνο ευοίωνες δεν είναι,  η AVRAMAR, έχει θέμα, και όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς για να καταρρεύσει ξαφνικά μία εταιρεία σημαίνει πως το management έκρυβε πράγματα…

    «Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες» αναφέρει στο mononews πηγή με γνώση του θέματος, «είναι ότι οι γόνοι στις δεξαμενές δεν αντιστοιχούν σε όσα έχει δηλώσει η εταιρεία».

    Και όταν έρθουν οι Νορβηγοί να μετρήσουν τον πληθυσμό των ψαριών, η απογραφή θα δείξει έλλειμμα.

    Όπως όλα  δείχνουν οι πιθανότητες να «σκάσουν» τα δάνεια είναι πολύ υψηλές, και οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν λύση, καθώς το ενέχυρο που είναι τα ψάρια είναι στην κυριολεξία στον αέρα.

     Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Έρχονται Νορβηγοί να μετρήσουν πόσα ψάρια έχουν οι δεξαμενές της AVRAMAR

    Συνάντηση με τον βασικό μέτοχο της AVRAMAR ζητούν τώρα οι τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: due diligence στην AVRAMAR – Δάνεια με ενέχυρο τα ψάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ