• Τράπεζες

    Autonomous Research για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλώνει τον πήχη για τις τιμές στόχους

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η Autonomous Research και ο αναλυτής Gabor Kemeny προχωρούν σε μειώσεις στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, παρότι εκτιμούν ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι δομικά ελκυστικός.

    Ο οίκος προτιμά τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform) και τιμή στόχο για την πρώτη στα 10,16 ευρώ ανά μετοχή αμετάβλητη και για την έτερη στα 2,63 ευρώ από 2,72 ευρώ πριν (μείωση 3%) με επίσης σύσταση υπεραπόδοσης.

    Αντίθετα, για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι συστάσεις είναι ουδέτερες (neutral), με τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,72 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν (-2% μείωση) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,47 ευρώ από 3,79 ευρώ πριν (μείωση στο στόχο 8%).

    «Μειώνουμε 8%, 3% και 2% τις τιμές στόχους των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank (outperform) και της Alpha Bank, μειώνοντας ελαφρώς τις μεσοσταθμικές μακροπρόθεσμες παραδοχές μας για την αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους.

    Εκτιμούμε ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, για τις οποίες προτείνουμε συστάσεις υπεραπόδοσης, είναι ελκυστικές ακόμη και με μερισματικές επιστροφές στους μετόχους στο μέσο όρο του κλάδου.

    Αυτό αποτελεί το βασικό μας σενάριο έως το 2025, παρότι υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις στα κέρδη, ενώ στην περίπτωση της Eurobank υπάρχει υποεκτίμηση για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

    Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank είναι από 4% έως 7% υψηλότερες από το consensus των αναλυτών.

    Η τρέχουσα αποτίμηση των δύο μετοχών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις 0,9 φορές τον μέσο όρο των δεικτών P/TBV των τραπεζών της περιφέρειας, αλλά προβλέπουμε υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ROTE 14% με 16% το 2025 έναντι του μέσου όρου 13% της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνουν σχετικά υψηλά ποσά αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs).

    Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις έχουν αναδειχθεί ως η τελευταία κύρια κληρονομιά των ελληνικών τραπεζών από την κρίση.

    Οι επενδυτές συζητούν για το πόσο γρήγορα μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τις διανομές κεφαλαίου και κατά πόσον οποιοδήποτε πλεόνασμα κεφαλαίου θα παραμείνει παγιδευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Kemeny.

    Ο εγχώριος τραπεζικός τομέας είναι ελκυστικός για τους παρακάτω λόγους:

    1) Συγκεντρωμένη τραπεζική αγορά, ξεκάθαρη καταθετική βάση ανά τράπεζα η οποία οδηγεί σε ελαστική πορεία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών τραπεζών.

    2) Σημαντικό περιθώριο για επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, καθώς η μακρά περίοδος αποεπένδυσης στην οικονομία αντιστρέφεται.

    3) Ευνοϊκές προοπτικές για την πιστωτική ποιότητα των ελληνικών τραπεζών μετά την εκτεταμένη εξυγίανση των ισολογισμών τους.

    «Βλέπουμε μια αξιόπιστη υπόθεση για τη διανομή μερίσματος των ελληνικών τραπεζών που θα φτάσει τον μέσο όρο του κλάδου στο 50% περίπου των καθαρών κερδών τους τα επόμενα δύο χρόνια, εκτίμηση η οποία είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με το consensus και την καθοδήγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

    Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι οι προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου έχουν κατά κάποιο τρόπο ενσωματωθεί στις τιμές τους, αλλά οι συστάσεις υπεραπόδοσης στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank δεν εξαρτώνται από θετικές μερισματικές εκπλήξεις», καταλήγει ο Gabor Kemeny.

    Διαβάστε επίσης:

    Στεγαστικά Δάνεια από την Πειραιώς για όλους

    Attica Bank: IRIS payments για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μηδενική προμήθεια

    Eurobank: Στο 55,48% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ