ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η 5η σε μέγεθος τράπεζα «γεννήθηκε» μετά την ομόφωνη έγκριση των μετόχων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, μιλώντας χθες στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, χαρακτήρισε «ιστορική» και πολυδιάστατη τη συνένωση των δύο τραπεζών, σημειώνοντας πως «με την υποστήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του στρατηγικού επενδυτή- την Thrivest Holding Ltd, του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ, είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς.
Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα, επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της. Κομβικό σημείο για την επόμενη, νέα σελίδα της υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση της μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης, τον Οκτώβριο, ύψους 735 εκατ. ευρώ».
Αφήνουμε πίσω το παρελθόν, σημείωσε η Ελένη Βρεττού και χαρακτήρισε «πολυδιάστατη» τη σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς «θα δημιουργηθεί το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η συνένωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των καταστημάτων και του προσωπικού των δύο τραπεζών θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας και θα μάς επιτρέψει να διευρύνουμε το δίκτυό μας σε όλη την Ελλάδα. Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος μας είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών».
Από την πλευρά του ο CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνης Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες το απόγευμα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας σημείωσε μεταξύ των άλλων πως:
«Το αποτέλεσμα της συνένωσης δυνάμεων με την Attica Bank είναι η δημιουργία ενός τραπεζικού ιδρύματος με χαμηλότερο του 3% δείκτη σε κόκκινα δάνεια, ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με ένα ικανό μέγεθος που θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί γρήγορα, στη βάση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει αναπτυχθεί και να εξυπηρετήσει την αγορά με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του 5ου πυλώνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Η Παγκρήτια Τράπεζα μπορεί να κλείνει τον κύκλο της ως νομική οντότητα, όμως η δυναμική και ταχύτατη εξέλιξή της από μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα σε ένα σύγχρονο και ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
«Αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία συγχώνευσης θα έχει πολλές λειτουργικές προκλήσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε, με προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματική διαχείριση και χρηστή εταιρική διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση, χωρίς διακοπές στις δραστηριότητες μας, ώστε η νέα τράπεζα να ξεκινήσει τη λειτουργία της χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Attica Bank Γιάννης Ζωγραφάκης και συμπλήρωσε: Το όραμα μας είναι η καινούργια τράπεζα που θα δημιουργηθεί να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, προσφέροντας αυξημένη αξία στους μετόχους της, με επικέντρωση σε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης τόσο των πελατών μας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Στόχος 2 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση το χρόνο – 7 δισ. ευρώ χορηγήσει και 11 δισ. ευρώ καταθέσεις μέχρι το 2027
Με την συγχώνευση διπλασιάζονται τα μεγέθη μας και μπορούμε να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το λειτουργικό μας κόστος και ενισχύοντας την αποδοτικότητα της διοικητικής μας οργάνωσης, υπογράμμισε η Ελένη Βρεττού και διευκρίνισε πως:
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις μας ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, 5,8 δισ. και 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνοντα στα 3 δισ. Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούν την εγκαθίδρυση της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά.
Μονόδρομος η συγχώνευση
Η στρατηγική επιλογή της συγχώνευσης ήταν μονόδρομος, καθώς οι δύο τράπεζες είχαν αδύναμους ισολογισμούς λόγω των υψηλών Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια, δύο στοιχεία που δεν τους επέτρεπαν να αναπτυχθούν από ένα σημείο και πέρα…
Η μείωση των ΜΕΑ μέσω του Ηρακλή ΙΙΙ στο 3% αναπόφευκτα επιφέρει ζημία της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και οδηγεί τα εποπτικά κεφάλαια σε αρνητικά επίπεδα. Και σε περίπτωση απευθείας πώλησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών, η ζημία θα υπερέβαινε τα 400 εκατ. ευρώ, εάν δεν είχε αποφασιστεί η στρατηγική συγχώνευση. Την αποκατάσταση των δεικτών και την εξυγίανση των τραπεζών έρχεται να υπερκαλύψει η επικείμενη ΑΜΚ, ώστε όχι μόνο να ικανοποιούνται οι εποπτικές μας υποχρεώσεις, αλλά να υποστηριχθεί και η ανάπτυξη της τράπεζας.
Η νέα τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη – με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και στην αύξηση της κερδοφορίας της. Οι αποδόσεις στους μετόχους της θα είναι σημαντικές -με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025-, δείκτης που υπογραμμίζει την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας. Επίσης, σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.
Μια τράπεζα με στρατηγική στόχευση και ταχεία αύξηση καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση, για τη διεύρυνση της πελατείας και αύξησης της ρευστότητάς μας. Ήδη σήμερα τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα προσφέρουν από τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην ελληνική αγορά. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε νέα πελατεία όταν και οι δύο είχαν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια και κόκκινα δάνεια που προσέγγιζαν το 60%; Αυτό τώρα αλλάζει οριστικά.
Μια τράπεζα με έμφαση στις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί επέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δισ! (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. Τι μας περιόριζε να κάνουμε περισσότερα; Οι αδύναμοι ισολογισμοί μας και η έλλειψη κεφαλαίων. Θέτουμε ως στόχο έως το 2027 οι καταθέσεις μας να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank – Παγκρήτια: Εγκρίθηκε η συγχώνευση από τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις
Attica Bank – Παγκρήτια: Τα βήματα για τη συγχώνευση μετά τις σημερινές γενικές συνελεύσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας