• Τράπεζες

    Attica – Παγκρήτια: Τι σημαίνει η συμφωνία του ΤΧΣ με την Thrivest

    Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) - Αλέξανδρος Εξάρχου (Thrivest) - Ελένη Βρεττού (CEO Attica Bank)

    Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) – Αλέξανδρος Εξάρχου (Thrivest) – Ελένη Βρεττού (CEO Attica Bank)


    Η 5η σε μέγεθος ελληνική τράπεζα «γεννήθηκε» χθες μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΧΣ και την Thrivest για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Θα εισφέρουν συνολικά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση warrants 735 εκατ. ευρώ.

    Στην ΑΜΚ που αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο το ΤΧΣ θα εισφέρει σε μετρητά 475,1 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest. Ενώ θα εκδοθούν και τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο e-ΕΦΚΑ θα συμμετέχει με περίπου 48 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ ευρώ.

    Επίσης η Thrivest θα συμμετέχει στο νέο σχήμα και με το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ΤΧΣ θα έχει συμμετοχή στη νέα τράπεζα τουλάχιστον 35%, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Attica Bank, θα προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα για την υπαγωγή της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» και για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα..

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκτός από την κάλυψη των ζημιών έχει και αναπτυξιακό σκοπό. Ειδικότερα θα 735 εκατ ευρω θα κατευθυνθούν για:

    -Την κάλυψη της ζημιάς από την ένταξη των NREs στον «Ηρακλη 3».

    -Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την συγχώνευση των δύο τραπεζών (εθελούσιες κλπ)

    -Νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες της νέας τράπεζας

    -Και τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια που χρειάζεται η νέα τραπεζική οντότητα.

    Thrivest

    «Πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επισφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Thrivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.

    Σημειώνει πως ξεκινά η διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και τέθηκαν τα θεμέλια για τη συγκρότηση μίας νέας, υγιούς και αναπτυξιακής ελληνικής τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως ο 5ος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Και επισημαίνει πως μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας.

    ΤΧΣ

    Στον καθοριστικό ρόλο της Thrivest για να προχωρήσει η εξυγίανση και συγχώνευση των δύο τραπεζών αναφέρεται η ανακοίνωση τους ΤΧΣ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: Η Τhrivest αποτέλεσε έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο που παρείχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, διασφάλισε τις προοπτικές για την στρατηγική ανάπτυξη και τη νέα πορεία της Attica Bank και ταυτόχρονα παρείχε τα εχέγγυα στην πορεία για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Μάλιστα ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε πως: «Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού σηματοδοτεί τη δημιουργία του 5ου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προστατεύονται οι καταθέτες και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρές επενδυτικές προοπτικές του νέου σχήματος.

    » Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα σε κάθε βήμα της συγχώνευσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα τράπεζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και θα παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της».

    Υπουργείο Οικονομικών

    Ως «βέλτιστη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, καθώς -οδηγεί στη διάσωση δύο τραπεζών, αποφεχθηκε το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις και προκύπτουν οφέλη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οικονομία

    Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς κύρωση.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου730 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές.

    Και υπογραμμίζει ότι: Η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

    Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται τόσο στα οφέλη από την υπογραφή της συμφωνίας όσο και στις ζημίες αν ναυαγούσε το deal, όπως τα περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του, στις 16 Ιουλίου 2024, προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ.

    Γιάννης Στουρνάρας

    Σύμφωνα με τον Διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στα βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται:

    -Η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

    -Η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων, προμηθειών κ.α. στον τραπεζικό τομέα.

    -Η δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται κάτω από το 3%, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με το μέσο όρο της ευρωζώνης και χαμηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίχως αναβαλλόμενο φόρο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης.

    -Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καθώς το ΤΧΣ αφενός προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής, που αποκτά πλέον θετικές αποδόσεις (θετικό IRR), τη στιγμή που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας, ενώ αφετέρου θα διατηρήσει ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Αυτοί είναι οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ με Thrivest – Στα 675,1 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ

    Υπ. Οικονομικών: Βέλτιστη λύση η συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας – Η επιστολή Στουρνάρα και τα οφέλη της συμφωνίας

    Thrivest για συμφωνία με ΤΧΣ: Θετικός αντίκτυπος στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ