ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To plan B, η αναζήτηση δηλαδή νέου στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Attica Bank, καθώς η τράπεζα θα πρέπει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι η Ellington, που πριν από ένα χρόνο σε ρόλο «λευκού ιππότη» εγγυήθηκε την σωτηρία και ανάταξη της τράπεζας, δεν έχει «ξεκαθαρίσει» ακόμα τι τελικώς θα πράξει, με την Τράπεζα της Ελλάδος, να περιμένει την οριστική απόφαση της μέχρι το τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα είναι έντονες οι διεργασίες, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις για τον νέο στρατηγικό επενδυτή καθώς η Αττικής με Ellington ή χωρίς αυτήν θα πρέπει να ολοκληρώσει την αύξηση των 490 εκατ ευρώ. Με την THRIVEST των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου να δηλώνει το ενδιαφέρον της υπό προϋποθέσεις βέβαια…Αυτή η πληροφορία οδήγησε χθες τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής να «γράφει» κέρδη 8,8% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Και επειδή η Attica Bank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου, έχει δείκτη κοινών μετοχών Cet1 6,3%, δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 10,1% και δείκτη NPE στο 66% δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για καθυστερήσεις.
Η Ελένη Βρεττού είναι η CEO που έχει κληθεί να βάλει τάξη στην τράπεζα των μηχανικών, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων και φτάσαμε στο σήμερα με ένα δυσθεώρητο ύψος «κόκκινων» δανείων ύψους 2,5 δις ευρώ…
Το μέγα πρόβλημα είναι η τιτλοποίηση Omega των 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington, που είχε αγοράσει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί. Την διαχείριση της Omega έχει αναλάβει η εταιρεία «Θεά Αρτεμις», που ανήκει επίσης στην Ellington.
Πιο εύκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα με τις άλλες τρεις τιτλοποιήσεις τις Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες- έχει εκδηλωθεί από επενδυτές ενδιαφέρον για την αγορά τους, διαχειριστής αυτών των τιτλοποιήσεων είναι η Qquant που διαχειρίζεται επίσης και την τιτλοποίηση Metexelixis των 670 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα των μηχανικών εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της και για αυτό τον σκοπό τα 300 εκατ ευρώ της αύξησης θα διατεθούν για να μειωθεί το ιστορικά υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων. Κεφάλαια 190 εκατ ευρώ θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη, αναδιάρθρωση της τράπεζας και στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.
Ωστόσο η στρατηγική για τη διαχείριση των2,5δις ευρώ «κόκκινων» δανείων δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας, ενώ το σχέδιο αναμένει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο μεταξύ η Ελένη Βρεττού έχει αναλάβει δράση, για να φέρει σε στοιχειώδη τάξη την χρονίζουσα αταξία της Τράπεζας Αττικής.
Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ανώτατη τραπεζική πηγή, είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα στελεχώνεται με αξιώσεις…Το τελευταίο διάστημα στο δυναμικό της τράπεζας εντάχθηκαν οι: Δήμητρα Βουρνά (γενική διευθύντρια εργασιών), Βάλερυ Σκούμπα (γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών), Ρεγγίνα Ασλάνογλου, (γενική διευθύντρια Μετασχηματισμού), Γιώργος Κουρούμαλος ( Chief Risk Officer), Κώστας Φρυδάκης (γενικός διευθυντής Λιανικής και Ηλεκτρονικής Τραπεζικής) και Χρήστος Ηλιόπουλος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι πλήθος τα CV που φτάνουν στο γραφείο της κας Βρεττού από στελέχη –και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως και από ελεγκτικές εταιρείες- για να ενταχθούν στο δυναμικό της.
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπει» πως αποκτά υπόσταση η δημιουργία ενός πέμπτου ισχυρού –μη συστημικού- τραπεζικού πυλώνα- με την «ένωση» ενδεχομένως της Παγκρήτιας με με Αττικής, που θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου προς το ΤΧΣ για συμμετοχή στην AMK της τράπεζας με 100 εκατ. ευρώ
Attica Bank: Νέα οργανωτική δομή – Ενισχύεται με νέα στελέχη