Το απόγευμα της  Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, βρισκόταν στην Σύρο και ετοιμαζόταν να πάει στην περιφορά του Επιταφίου, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του.

Τον είχε καλέσει ο Ντίνος Μακέδος –πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank  και το μόνο που του είπε ήταν: Το ΤΜΕΔΕ δεν θα μπει στην αύξηση της Τράπεζας Αττικής, είμαστε εκτός…

1

Ο Διοικητής προς στιγμήν πάγωσε…Το deal κινδύνευε να πέσει στα βράχια.

Όμως, το σχέδιο για την σωτηρία της Attica Bank και την συνένωση της με την Παγκρήτια είχε λάβει υπόψη του όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και τα πιο ακραία. Για όλα υπήρχε   plan B.

Ο Γιάννης Στουρνάρας –όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr- έστειλε αυτόματα μηνυμα μέσω του WhatsApp στους τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών. Τον Χρήστο Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, που βρισκόταν στην Κέρκυρα, τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank, τον Παύλο Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας, τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank. Ολοι ήταν επίσης εκτος Αθηνών.

-Επικοινωνήστε μαζί μου, έλεγε στο μήνυμα.

Μέσα σε μισή ώρα είχε μιλήσει και με τους τέσσερις τραπεζίτες. Και όλοι είπαν «ναι» στην πρόταση του να καλύψουν τα 40 εκατ ευρώ, που ήταν η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ, συμμετέχοντας  με 10 εκατ ευρώ η κάθε συστημική τράπεζα στην αύξηση κεφαλαίου.

Η Ελένη Βρεττού, CEO της τράπεζας βρισκόταν με την οικογένεια της  στα Οινόφυτα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου είχε πάει με την οικογένεια του για Πάσχα στις Κυκλάδες.

Και τα  τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Ντίνος Μακέδος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε πως η συνένωση με την Παγκρήτια θα εξαϋλωνε την επένδυση του ΤΜΕΔΕ στην Αττικής.

Επικαλέστηκε ότι η νομική επεξεργασία του MoU (που είχε υπογραφεί στις 6 Απριλίου παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ), όπως του την εξήγησαν οι σύμβουλοι του, τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Διότι  σύμφωνα με το exit strategy, όταν γίνει η συγχώνευση με την Παγκρήτια και βγουν τα warrants υπέρ της Thrivest, ενώ το ΤΧΣ θα έμενε μέσα για 9 χρόνια και θα επανακτούσε τα λεφτά του,  το ΤΜΕΔΕ θα ήταν «ριγμένο». Ο Μακέδος  ζητούσε λοιπόν εγγύηση για την επένδυση του ταμείου των μηχανικών, ή τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκε, ήθελε εγγύηση ότι θα έπαιρνε πίσω τα 40 εκατομμύρια ευρώ της τρέχουσας αύξησης, όσα είχε βάλει στην προηγούμενη αύξηση, συν ότι θα έβαζε το ΤΜΕΔΕ και στη νέα αύξηση μετά τη συγχώνευση, ήθελε δηλαδή εγγύηση πάνω- κάτω για 150 εκατ ευρώ.

Και όμως λίγες μέρες πριν, το πρωί της  Πέμπτης 6 Απριλίου, στο νηστίσιμο πρόγευμα που είχε παραθέσει ο Διοικητής σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δηλαδή στην CEO της Attica Bank  Ελένη Βρεττού, τον Ηλία Ξηρουχάκη του ΤΧΣ, τον Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest, τον Ντίνο Μακέδο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, παρούσα ήταν επίσης η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπαθανασίου και ο επικεφαλής της εποπτείας της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς, ο Μακέδος είχε συμφωνήσει σε όλα.

Εδωσε τα χέρια με τον Ηλία Ξηρουχάκη και τον Αλέξανδρο Εξάρχου, συμφώνησε και υπέγραψε το MoU που καθόριζε τα της αύξησης κεφαλαίου και άνοιγε τον δρόμο για την επόμενη μέρα της Αττικής.

Τι έγινε και άλλαξε γνώμη; Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ήταν υπέρ της συμμετοχής  του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ.

Βέβαια σύμφωνα με την αγορά ουδέν κακόν αμιγές καλού…καλύτερα εκτός Τράπεζας Αττικής το ΤΜΕΔΕ, καθώς ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη παρουσία της στο banking.

Και ταυτόχρονα –σύμφωνα πάντα με την αγορά-, ο πρόεδρος Μακέδος επιβεβαίωσε,  με την στάση και την συμπεριφορά του, όλους εκείνους που πίστευαν πως ένα από τα προβλήματα της τράπεζας ήταν και το ΤΜΕΔΕ, όπως και ο πρώην στρατηγικός επενδυτής η Ellington, επίσης επιλογή Μακέδου.

Πηγές της αγοράς  αναφέρουν ότι ο Ντίνος Μακέδος πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η Thrivest δεν θα τηρούσε την συμφωνία, ότι θα τα έσπαγε με το ΤΧΣ  και το deal της συγχώνευσης με την Παγκρήτια θα κατέρρεε και ότι ενδεχομένως αυτός θα συνέχιζε να είναι ο «κύριος» της Attica.

‘Ομως τα χρονικά περιθώρια είχαν εξαντληθεί. Ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εξασφαλίσει από τον επόπτη,  τον SSM,  τον κρίσιμο χρόνο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο για την σωτηρία της Τράπεζας Αττικής και να προχωρήσει η ΑΜΚ. Νέα παράταση δεν μπορούσε να ζητηθεί.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περίμενε το συμπληρωματικό του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης, ο SSM παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Όλοι είχαν ενημερωθεί ότι στις  6 Απριλίου ο Μακέδος υπόγραψε το MoU, ηταν δηλαδή ο «σίγουρος παίκτης» στην αύξηση και στις 14 Απριλίου ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ, 10 μόλις μέρες πριν από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στις 24 Απριλίου.

Και το ερώτημα παραμένει: Το ΤΜΕΔΕ και ο Ντίνος Μακέδος ήταν έτοιμοι να μπουν στην αύξηση με την RINOA και όχι με την Παγκρήτια και με την Thrivest;  Ενδεχομένως οι μηχανικοί να θέλουν μία απάντηση…

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Στη δημοσιότητα το Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου της ΑΜΚ – Αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα

Παγκρήτια Τράπεζα: Πράσινο φως από το ΔΣ για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank

ΤΜΕΔΕ: Θα διατηρήσει ποσοστό περί το 5% στην Attica Bank