ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με στοιχεία και επιχειρήματα που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, προσέρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που θα εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Τόσο ο υπουργός όσο και ο διοικητής αναμένεται να παραθέσουν στοιχεία για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αν δεν προχωρούσε το σχέδιο αυτό τότε Attica Bank και Παγκρήτια θα κατέρρεαν, θα είχαμε «κούρεμα» καταθέσεων και θα χανόταν μέρος της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία επαναποκτήθηκε μετά από πολύ κόπο.
Ο Κωστής Χατζηδάκης θα αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο, αλλά και στα οφέλη της συμφωνίας για το Δημόσιο. Ο, δε, Γιάννης Στουρνάρας θα στηρίξει την επιλογή της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, της Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου ενώ θα αποδομήσει πλήρως τις έωλες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη.
Οι άξονες Χατζηδάκη
Για το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας που πλανιόταν για χρόνια πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να κάνει λόγο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συμφωνία των μετοχών της Attica Bank που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από το ΤΧΣ και τη Thrivest Holding.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης θα παραθέσει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη ορθότητα αυτής της συμφωνίας, καθώς και τις επιπτώσεις που θα είχε στο τραπεζικό σύστημα, στα δημόσια ταμεία, στους καταθέτες και στις επιχειρήσεις το ενδεχόμενο κατάρρευσης των δυο τραπεζών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Υπουργός Οικονομικών θα επιμείνει στην ομιλία του πως δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο για τη διάσωση των δυο τραπεζών και θα εστιάσει στον κίνδυνο που θα προέκυπτε, καθώς μία «τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου», όπως αναμένεται να επισημάνει χαρακτηριστικά.
Στόχος είναι να αναδείξει τα οφέλη αυτής της συμφωνίας, που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταθετών και των δανειοληπτών, με τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην χώρα μας, ενισχύοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στον κλάδο. Ο Υπουργός Οικονομικών εκτιμάται πως θα αναφερθεί και στο όφελος που θα έχει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, καθώς προστατεύεται η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ, καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας αυτή θα μηδενιζόταν.
Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει το γεγονός πως θα οδηγήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικά, κάτι στο οποίο εστιάζουν ιδιαίτερα και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που παρακολουθούν στενά την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Άλλωστε, η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς πέραν της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα ένταξής της τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων τους στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».
Τα επιχειρήματα του Γιάννη Στουρνάρα
Στην δυναμική και τα οφέλη που θα προκύψουν από την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα θα αναφερθεί αύριο στην ομιλία του στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Και φυσικά ο κεντρικός τραπεζίτης που στήριξε από την πρώτη στιγμή την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος μη συστημικών τραπεζών, θα αναφερθεί και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε το ναυάγιο του deal ανάμεσα στο ΤΧΣ και την Thrivest των κ.κ. Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη – Αλέξανδρου Εξάρχου.
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος θα υπογραμμίσει ότι:
- Δεν είναι καταχρηστικοί οι όροι συμμετοχής της Thrivest στη νέα τράπεζα, σε σχέση με τους όρους που μπηκαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές στις συστημικές τράπεζες.
- Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλο επενδυτή.
Και θα αναφερθεί στις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος και συγκεκριμένα:
- Η κυβέρνηση επιθυμεί τον 5ο τραπεζικό πυλώνα για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.
- Για να δώσει ίσες ευκαιρίες, «άνοιξε» και έδωσε πρόσβαση στις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» και στις μη συστημικές τράπεζες.
- Η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα έχουν αξιόπιστο management (θα αναφερθεί στις κινήσεις της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού, αλλά και υπενθυμίζοντας ότι η Παγκρήτια πέρυσι το καλοκαίρι απορρόφησε δύο τράπεζες την HSBC και την Συνεταιριστική Μακεδονίας- Θράκης χωρίς προβλήματα).
- Κυρίως όμως υπάρχει αξιόπιστος επενδυτής. Η Thrivest των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου έχει ήδη επενδύσει και στις δύο τράπεζες και θα βάλει και νέα.
Μάλιστα ο Διοικητής της ΤτΕ έχει επισημάνει σε επιστολή του από τις 17 Ιουλίου 2024 προς το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών πως: Αν δεν υπήρχε ο ιδιώτης επενδυτής, η Thrivest, δεν υπήρχε περίπτωση να «σωθεί» η τράπεζα, καθώς δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος.
Σ’ αυτήν την επιστολη ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωνε πως αν ναυαγούσε η συμφωνία μετόχων, οι δύο τράπεζες θα κατέρρεαν και το οδυνηρό αποτέλεσμα θα ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων κάτι που αποφεύχθηκε ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης κρίσης για την χώρα και την ελληνική οικονομία . Και αναφερόταν τόσο στα οφέλη της συμφωνίας όσο και στις ζημίες που θα είχαν επίπτωση στην ελληνική οικονομία από την ματαίωση της.
Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας θα υπενθυμίσει ακόμα πως ο προηγούμενος επενδυτής η Ellington δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα και όταν η ΤτΕ ζήτησε το fit & proper αποχώρησε, και και είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στην αμκ του 2023.
Σε ότι αφορά τώρα το κατά πόσο η Thrivest είναι ευνοημένη από την συμφωνία μετόχων, η θέση τη ΤτΕ είναι ότι: μπαίνει με χειρότερους όρους στην τράπεζα, σε σχέση με τους όρους που μπήκαν άλλοι μεγάλοι ιδιωτες μέτοχοι στις συστημικές τράπεζες. Με το price to book value στο 1,09 όταν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει από 0,25 μέχρι 0,8.
Η συμφωνία είναι επωφελής και για το ΤΧΣ καθώς θα συμμετασχει στην αύξηση της ενοποιημένης τράπεζας με παρόμοιους όρους αν όχι καλύτερους σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο κ. Στουρνάρας είχε περιγράψει την κατάσταση των δύο τραπεζών και είχε αναλύσει τις επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:
- Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.
- Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
- Δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δύο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των 2 τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε ότι θα πηγαίναμε σε «κούρεμα» καταθέσεων, με απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Θα ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρεύονταν» καταθέσεις στην χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα ήταν πιθανό να βλέπαμε «bank run». Το «κούρεμα» των καταθέσεων θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Ενώ θα εκμηδενιζόταν η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank.
Διαβάστε επίσης:
Διευρύνονται τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό – Νέες ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία
Alfa Nero: Πουλήθηκε το πρώην megayacht της Γιάννας Αγγελοπούλου – Στα 40 εκατ. δολάρια το τίμημα
Πέθανε ο εφοπλιστής Σπύρος Μ. Πολέμης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ: Αυξήθηκαν οριακά οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Δίκη Σπαρτιατών: Ξανά απών ο Βασίλης Στίγκας από το δικαστήριο
- Φρανσουά Πινό: Ο ιδρυτής της Kering (Gucci) εκτός του top 100 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο
- F1 Λας Βέγκας: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα!