Ανεφάνη ο «λευκός καπνός για την Attica Bank. Γεγονός που σημαίνει ότι υπό όρους και προϋποθέσεις ανοίγει ο δρόμος για την «αλλαγή σελίδας» στην τράπεζα. Με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου να αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξυγίανση και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των εξελίξεων υπάρχουν από αργά χθες το βράδυ όχι μόνο μία, αλλά συνολικά τέσσερις προτάσεις-προσφορές από ενδιαφερόμενους «μνηστήρες». Ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες δύο προσφορές σήμερα το πρωί. Αφήνοντας όμως αιωρούμενο το ερώτημα για το αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές, καθώς είναι εκτός της άτυπης προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις των ενδιαφερομένων  δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το ουσιώδες όμως είναι ότι οι μέχρι τώρα τέσσερις, προέρχονται από διεθνείς επενδυτικές δυνάμεις (private Equity Funds) που ανίχνευσαν τα στοιχεία της Attica Bank στη δεκαπενθήμερη διαδικασία λειτουργείας του Virtual Data Room. Κι όλα αυτά εν όψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας ( εντός του Οκτωβρίου όπως όλα δείχνουν) μέσω της οποίας αναζητείται η συμμετοχή στρατηγικού εταίρου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι μη δεσμευτικές προτάσεις των ξένων επενδυτών, αφορούν τους όρους με βάση τους οποίους θα μπορούσαν να δώσουν εμπράκτως το παρόν τους στην ΑΜΚ, πού έχει ως οροφή τα 240 εκατ. ευρώ. Μία εκ των προτάσεων εμφανίζεται να είναι «αρκετά ολοκληρωμένη» όπως λέγεται χαρακτηριστικά, πλην όμως τόσο αυτή όσο και υπόλοιπες θα μπουν στο μικροσκόπιο της αξιολόγησής τους.

Θα απαιτηθεί και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν διάφορα ονόματα για εκείνους που κατέθεσαν προσφορές, δεν υπάρχει η επιβεβαίωση από κατά τεκμήριο αξιόπιστες πηγές. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται στενά και από την πρώτη στιγμή από την εποπτεύουσα αρχή της τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σήμερα η Διοίκηση της Αttica Bank σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, θα κάνει έναν πρώτο έλεγχο στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Εκτιμάται ότι στις μη δεσμευτικές προσφορές υπάρχουν όροι που αυτοδίκαια αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερομένους. Προκειμένου να βρεθεί μια τελική λύση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φαντάζει ακόμη πρόωρο να αποτολμήσει κάποιος την πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί μια στρατηγική συμμετοχή στην Αttica Bank, μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Αν δηλαδή αυτή θα συνιστά ένα μειοψηφικό ποσοστό στην αρχή, με την προοπτική μιάς νέας κίνησης στο εγγύς μέλλον. Το να αποκτήσει κάποιος μέσω της ΑΜΚ το 51% της τράπεζας φαντάζει δύσκολο, αφού πέραν όλων των άλλων, κάτι τέτοιο συνεπάγεται και την υποβολή Δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μειοψηφιών. Και μάλιστα όχι στην τιμή της ΑΜΚ, αλλά στην μεσοσταθμική του τελευταίου εξαμήνου που είναι πολλή ψηλότερη.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Από 4 έως 6 οι προσφορές, συνεδριάζει την Τετάρτη το ΔΣ

Attica Bank: Στις 30 Σεπτεμβρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών μετά το reverse split
Attica Bank: Συμφωνία για την τιτλοποίηση Omega αξίας 1,285 δισ.