Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Attica Bank: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ

Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Παγκρήτιας Τράπεζας

Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Παγκρήτιας Τράπεζας

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο για να ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ της Attica Bank, σηματοδοτώντας έτσι το νέο ξεκίνημα για την Attica και την Παγκρήτια Τράπεζα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024 έδειξαν ότι η νέα τραπεζική οντότητα -που θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα- έχει δυναμική και προοπτική, καθώς Attica και Παγκρήτια πέτυχαν συνολικό επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 33,2 εκατ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στο 1,09 δισ. ευρώ, η καθαρή πιστωτική επέκταση στα 611,5 εκατ. ευρώ και είχαν καταθέσεις ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η νέα τράπεζα το 2027 θα έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20% και μέρισμα τον ίδιο χρόνο, οι χορηγήσεις θα ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ και η ρευστότητα στα 11 δισ. ευρώ. Ενώ στο τέλος του 2024 τα «κόκκινα» δάνεια θα έχουν μειωθεί στο 3% με αξιοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής 3».

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η αύξηση των 735 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

Θα προηγηθεί reverse-split προκειμένου τα 53 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας να γίνουν 530 χιλιάδες, καθώς 100 «παλιές» μετοχές θα συνενωθούν σε 1 νέα μετοχή. Κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ με την άσκηση των warrants θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης.

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει το ΤΧΣ με 475,1 εκατ. ευρώ και με 200 εκατ. ευρώ η Thrivest, ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού τέσσερις είναι οι στόχοι της αύξησης κεφαλαίου και συγκεκριμένα:

1) Κάλυψη της ζημίας από την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή ΙΙΙ», που θα μειώσει τα ΜΕΑ κάτω του 3%.

2) Κάλυψη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας, με ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με στόχο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 να αυξηθεί πάνω από το 15%.

3) Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, καθώς η τράπεζα εστιάζει σε αυτό, με στόχο να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες της αγοράς και με τη δέουσα προσοχή για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

4) Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε τεχνολογία.

Υπογραμμίζοντας πως αυτοί οι στόχοι καλύπτουν και τη βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη της τράπεζας στο μέλλον, ενώ Attica Bank και Παγκρήτια, λειτουργούν ως μία τράπεζα και μάλιστα λάνσαραν νέα σειρά προϊόντων με την ονομασία «New Start».

Η κατάθεση προθεσμίας New Start, προσφέρει ένα από τα πιο ελκυστικά επιτόκια στην αγορά, σήμερα 3%, για ποσό κατάθεσης από 10.000 ευρώ και με διάρκεια 4 μηνών.

Το στεγαστικό δάνειο New Start για αγορά ή ανακαίνιση κατοικίας έχει σταθερό επιτόκιο που ξεκινά από 2,7%, εξασφαλίζοντας χαμηλή και σταθερή μηνιαία δόση. Δεν επιβαρύνεται με έξοδα εξέτασης αιτήματος, νομικού και τεχνικού ελέγχου και με δυνατότητα προέγκρισης εντός 48 ωρών από την υποβολή της αίτησης.

Το δάνειο για κεφάλαιο κίνησης New Start, απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις κάθε είδους, με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ, με σταθερό, προνομιακό επιτόκιο 4,5% για όλη τη διάρκεια του δανείου που μπορεί να φτάσει έως και τα 5 έτη, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ή να επενδύσουν στην ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης:

UBS, Optima Bank και Pantelakis Securities «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες

Τρεις +1 νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως – Τι αλλάζει για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους

Μικρό καλάθι για νέες αναβαθμίσεις φέτος – Βαρόμετρο η S&P στις 18 Οκτωβρίου