• Τράπεζες

    Attica Bank: Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων και αποφάσεων για την εξυγίανση της Αttica Bank, καθώς μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου θα πρέπει να «κλειδώσει» η συμφωνία μετόχων, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest των ∆. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του προς την Attica Bank έχει ζητήσει να ενημερωθεί εγγράφως μέχρι την Παρασκευή για το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια και για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με τους ελάχιστους εν ισχύ υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ».

    Και ακόμα ζητά να προσκομιστεί άμεσα το σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.

    Η επιστολή αποτελεί στην ουσία ένα μέσο πίεσης προς τον βασικό μέτοχο της Attica Bank, το ΤΧΣ που κατέχει το 72,54% της τράπεζας, καθώς διαπιστώνονται καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μετόχων.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, καθώς είναι δεδομένη τόσο η θέση της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία εξυγίανσης των δυο αυτών τραπεζών αφού εκτός της πολιτικής απόφασης και της θεσμικής παρέμβασης της ΤτΕ υπάρχει και ιδιώτης επενδυτής, η THRIVEST, που έχει ήδη επενδύσει 130 εκα. ευρώ στις δύο τράπεζες.

    Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι αναγκαία συνθήκη, τόσο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και για να έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχιερήσεις, που παραμένουν αποκλεισμένες από τις συστημικές τράπεζες.

    Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση του ανταγωνισμού, τονίζοντας: «Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία του λεγόμενου 5ου τραπεζικού πυλώνα, διευθετώντας όλες τις σχετικές εκκρεμότητες. Τα σχετικά ζητήματα θέλουμε να κλείσουν το ταχύτερο, εντός του 2024».

    Να σημειωθεί ότι εκτός από την ΤτΕ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Eυρωπαιος επόπτης ο SSM, καθώς είναι γνώστης της κωλυσιεργίας του ΤΧΣ.

    Διότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υπογραφή της συμφωνίας μετόχων, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο να χαθεί το «εργαλείο» του «Ηρακλή» για τις δύο τράπεζες.

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ ευρώ (με τα 2 δις ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica).

    Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υποβληθεί και επισήμως η έκθεση αξιολόγησης της DBRS για τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

    Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, η Thrivest κατέχει το 4,4% και η Παγκρήτια Τράπεζα έχει ένα 5% (σημειώνεται ότι η Thrivest ελέγχει το 44% της Παγκρήτιας). Η συμμετοχή του e-EΦΚΑ στην Attica Bank είναι 7,6%, 4% του ΤΜΕΔΕ και το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Ανησυχία Στουρνάρα για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα – Τι αναφέρει επιστολή του κεντρικού τραπεζίτη

    Attica Bank: Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη €8,7 εκατ. στο α’ τρίμηνο – Σημαντική βελτίωση και στα έσοδα

    Attica Bank – Παγκρήτια: Στα 600 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» – Στα χέρια της Βρεττού η αξιολόγηση της DBRS



    ΣΧΟΛΙΑ