ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήδη η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής στοιχείων της τράπεζας, μέσα από την εικονική αίθουσα δεδομένων (Virtual Data Room). Η οποία και λειτούργησε στο χρονικό διάστημα των περίπου δύο τελευταίων εβδομάδων.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τέλους έμειναν στο Data Room οκτώ δυνητικοί «μνηστήρες». Διεθνή επενδυτικά Funds, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και ορισμένα από τα «βαριά ονόματα» με όρους κεφαλαιακής οντότητας.
Το ανοικτό ερώτημα είναι αν κάποιος ή κάποιος από τους «μνηστήρες» θα θελήσει να κάνει και με τι όρους, το επόμενο βήμα. Το οποίο δε είναι άλλο από την συμμετοχή στην επικείμενη στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Που σκοπεύει εντός του Οκτωβρίου να αντλήσει μέχρι 240 εκατ ευρώ.
Πολύ αργά σήμερα το βράδυ, εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτικών Funds. Aν και το όλο εγχείρημα έχει εξ αντικειμένου μεγάλο δυσκολίας, εν τούτοις υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει «λευκός καπνός». Να κατατεθούν δηλαδή πρόταση ή προτάσεις για την «επόμενη μέρα» στην τράπεζα.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως η εκδήλωση θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Σχετιζόμενους με το εν γένει οικονομικό και λειτουργικό υπόβαθρο της τράπεζας, όπως επίσης και τα ποιοτικά στοιχεία των δανειακών της χαρτοφυλακίων.
Αναζητείται το modus vivendi για την ΑΜΚ
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και από τη στιγμή που όντως θα εκφραστεί ενδιαφέρον από έναν ή περισσότερους «παίκτες» αναμένεται να υπάρξει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της τράπεζας. Προκειμένου να βρεθεί το modus vivendi για την ΑΜΚ. Στο φαινομενικά καλό σενάριο, η λογική λέει κάποιο ή κάποια από τα ενδιαφερόμενα fund θα έχουν συμμετοχή στην κεφαλαιακή αύξηση, μαζί και με το ΤΧΣ. Ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί επί του παρόντος και ουσιαστικά από μεθαύριο θα αρχίσουν να επαναξιολογούνται τα όποια νέα δεδομένα προκύψουν από σήμερα το βράδυ.
Το ζήτημα της Attica Bank παρακολουθείται στενά από τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς για την εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών και την κυβέρνηση, αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην εξυγίανση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν και ο ιδεατός στόχος είναι το άμεσο πέρασμα της Attica Bank σε ιδιωτικά χέρια, προκειμένου να μετεξελιχθεί από μια μικρή και άκρως ταλαιπωρημένη τράπεζα, σε έναν αξιόπιστο πέμπτο πόλο του τραπεζικού συστήματος, εν τούτοις αυτό ακόμη δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι μπορεί να γίνει «με τη μία». Δηλαδή με την δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου. Έτσι κι αλλιώς πολλά μένει να κριθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.