ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό αναφέρει στο mononews.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δουλέψαμε από κοινού. H Attica Bank είναι μικρή τράπεζα δεν μπορούσε να ακολουθήσει την οδό του εταιρικού μετασχηματισμού και προχωρά με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο για το DTC».
Η τράπεζα Αττικής στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2020 – που έδειξαν ζημιές ύψους 306 εκατ ευρώ– αναφερόταν και στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο που τη βάζει σε πορεία εξυγίανσης. Το στρατηγικό σχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, μέσω της ενεργοποίησης του αρ.27Α του Ν. 4172/2013.
Το ερώτημα είναι τι άλλου είδους κεφαλαιακές ενέργειες θα απαιτηθούν , πέρα από τον αναβαλλόμενο φόρο, που υπολογίζεται στα 260 εκατ ευρώ περίπου. Ενώ μία σειρά διεργασιών θα καθορίσει την τιμολόγηση των warrants σε συνάρτηση με τη γενικότερη κεφαλαιακή δομή της Attica Bank.
Ενεργοποιείται λοιπόν ο νόμος Χαρδούβελη, για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC). Ο νόμος σε περίπτωση ζημιών προβλέπει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμψηφίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Στην περίπτωση της Attica Bank καθώς η τράπεζα δεν μπορεί να πάει σε εταιρικό μετασχηματισμό, ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου» και όπως προβλέπει ο νόμος, η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση warrants – δικαιώματα προτίμησης.
Τα δικαιώματα αυτά περνάνε στο Δημόσιο και καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά. Στη συνέχεια το δημόσιο θα προσφέρει αρχικά τα warrants στους υφιστάμενους μετόχους –σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας-, όσα μείνουν προσφέρονται σε εν δυνάμει επενδυτές, και ότι απομείνει θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σύμφωνα πάντα με το νόμο θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Το Σεπτέμβριο με τη Γενική Συνέλευση της Attica Bank.
Να σημειωθεί ότι το ύψος της «εκκαθαρισμένης» απαίτησης, που υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο βάσει των ζημιών, θα καθοριστεί μετά τον έλεγχο των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών.
Και όπως αναφέρει πηγή του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο για τις αρμοδιότητες της Τράπεζας Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου.
Αν και προκάλεσε εντύπωση ότι η μετοχή της Attica βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι τις 3 μμ χθες το μεσημέρι και ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης, αφού η Attica Bank, ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το τι προβλέπει ο νόμος.
Διαβάστε επίσης:
Υπερταμείο ή ΤΧΣ ο «σωτήρας» της Attica Bank – Στα χέρια του Στουρνάρα η λύση για την τράπεζα
Attica Bank: Με ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 – Αύξηση 16% των καθαρών εσόδων από τόκους
Attica Bank: Προχωρά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα» με σχεδόν το σύνολο των NPEs της τράπεζας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη