Εξαντλείται η υπομονή  της Τράπεζας Ελλάδος στην υπόθεση της Attica Bank.

Αν δεν τρέξει πιο γρήγορα το σχέδιο εξυγίανσης η Αττικής θα βρεθεί αντιμέτωπη με εποπτικά μέτρα, αναφέρουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας.

1

Όμως εκτός από καθυστερήσεις και  κωλυσιεργίες υπήρξε και προσπάθεια από την πλευρά της τράπεζας να ρίξει  στάχτη στα μάτια του επόπτη;

Συγκεκριμένα την Παρασκευή  11 Φεβρουαρίου, υπήρξε προσωρινή υποβολή εποπτικής αναφοράς από την Attica Bank στην ΤτΕ, με τους  δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, φερεγγυότητας, ρευστότητας,  να είναι  υπολογισμένοι λάθος. Όλα ήταν λάθος, δείκτες, παραδοχές, παράμετροι, ένα μοντέλο υπολογισμού στην κυριολεξία στον αέρα.

Η προσωρινή αναφορά υποβλήθηκε στην ΤτΕ στις 11 Φεβρουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου ανέλαβε καθήκοντα CEO  ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης. Ουδείς από την Attica τον ενημέρωσε για αυτήν την αναφορά. Το έμαθε ενάμιση μήνα αργότερα από επιστολή της ΤτΕ, που καλούσε σε ακρόαση το ΔΣ της τράπεζας προκειμένου να εξηγήσει αυτές τις «αλχημίες». Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη –πριν αναλάβει ο κ. Ανδρεάδης- οι εξουσίες του διευθύνοντος συμβούλου είχαν περάσει στο ΔΣ (στο πλαίσιο των περιορισμών της εξουσίας  του Θόδωρου Πανταλάκη).

«Με περιμένουν πότε θα βγω από την πόρτα του γραφείου μου για να απλώσουν το πόδι τους και να μου βάλουν τρικλοποδιά», φέρεται να έχει πει ο κ. Ανδρεάδης στους στενούς συνεργάτες του, όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr.

Η Attica Bank ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 2021 μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Και θα πρέπει να αναφέρει πόσο είναι τελικά το μέγεθος της «τρύπας» που δημιούργησε η πρώτη τιτλοποίηση των 1,3 δις ευρώ, της Artemis που την ανέλαβε ο servicer Thea Artemis, που είχε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής την κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη, που είναι Εντεταλμένη Εκτελεστική Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, εκπρόσωπος του ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή του Ellington.

Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και το ΤΜΕΔΕ, πρόεδρος της τράπεζας είναι ο πρόεδρος του Ταμείου των Μηχανικών ο κ. Κώστας Μακέδος.

Πότε θα γίνει η δεύτερη ΑΜΚ;

Και ενώ η ζημιά  από τη «μαύρη τρύπα» δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για 300 εκατ ευρώ ίσως και παραπάνω. Και εξηγούν πως τα ενέχυρα που συνόδευαν το senior  ομόλογο της τιτλοποίησης Artemis έχουν ρευστοποιηθεί από τον διαχειριστή. Και ότι το τοκομερίδιο του ομολόγου 3,5% το χρόνο ουδέποτε πληρώθηκε στην τράπεζα.

Η ΤτΕ ζήτησε από τους μετόχους της Attica Bank να δεσμευτούν εγγράφως πως θα προχωρήσει η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και μόνο αυτή η έγγραφη δέσμευση που ζητήθηκε από τον επόπτη δείχνει τον «εμφύλιο» που μαίνεται στην τράπεζα των μηχανικών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μετά την αύξηση των 240 εκατ ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΧΣ (με ποσοστό 63%), το  ΤΜΕΔΕ (με 14,7%) και το   Ellington (με  9,9%) «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας».

Όπως είναι γνωστό μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων –συνολικού ύψους 3 δις ευρώ- και το ποιες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», θα πραγματοποιηθεί νέα ΑΜΚ προς κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν. Στη συνέχεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει ζημίες, θα πραγματοποιηθεί τρίτη ΑΜΚ ή/και έκδοση Warrants, όπου δεσμεύεται να συμμετάσχει το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η νέα αύξηση. Με δεδομένο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τέλος Απριλίου, το τρίμηνο για να πραγματοποιηθεί η αύξηση λήγει τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης

Εμφύλιος πόλεμος στην Attica Bank

Attica Bank: Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ – Ποια τα νέα μέλη