• Τράπεζες

    Attica Bank: «Πράσινο φως» σήμερα στο Ενημερωτικό για την ΑΜΚ

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Εγκρίνεται σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της Attica Bank, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ και θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ.

    Η διαπραγμάτευση της μετοχής θα παύσει στις 15 Οκτωβρίου, λόγω του reverse split καθώς 100 μετοχές θα συνενωθούν σε 1, έτσι ώστε ο αριθμός μετοχών της τράπεζας να μειωθεί από τα 53 εκατομμύρια σε 530.000 μετοχές.

    H διαδικασία με τις μετοχές σε νέα τιμή θα απαιτήσει τρεις εργάσιμες ημέρες (ή τέσσερις σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.), που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση τους την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου  ή την Δευτέρα  21 Οκτωβρίου.

    Η αύξηση των 735 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο κοντινές χρονικά φάσεις και συγκεκριμένα με  μετρητά υπέρ των παλαιών μετόχων για ποσό 672,1 εκατ. ευρώ, και με έκδοση δικαιωμάτων warrants κατά 62,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα ελέγχει το 72,5% της Attica Βank, θα συμμετάσχει  στην αύξηση με κεφάλαια ύψους 475,1 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του θα περιοριστεί στο 35%.

    Οι ιδιώτες μέτοχοι της Thrivest Holding θα τοποθετήσουν κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ και θα ελέγχουν από 50% συν μία μετοχή έως 58,5% της νέας τράπεζας. Επίσης ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει στην αύξηση με  47,9 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

    Όπως έχει ανακοινωθεί κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ με την άσκηση των warrants θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης.

    Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η νέα τράπεζα το 2027 θα έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20%  και θα διανείμει μέρισμα τον ίδιο χρόνο, οι χορηγήσεις θα ανέλθουν στα 7 δις ευρώ και η ρευστότητα στα 11 δις ευρώ. Ενώ στο τέλος του 2024 τα «κόκκινα» δάνεια θα έχουν μειωθεί στο 3% με αξιοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής 3».

    Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελένη Βρεττού CEO  της Attica Bank, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση που ενέκρινε την ΑΜΚ:  «Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, καθώς και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας, θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αναμένουν αποδόσεις από την επένδυσή τους και γιατί όχι και μέρισμα, εφόσον η νέα τράπεζα,  εξυγιασμένη και με κεφαλαιακή επάρκεια, συνεχίσει στην οδό της κερδοφορίας».

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Αττικής: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για αύξηση κεφαλαίου και reverse split

    Attica Bank: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ

    Attica Bank – Παγκρήτια: Νέο ξεκίνημα με την οικογένεια προϊόντων «New Start»



    ΣΧΟΛΙΑ