Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Attica Bank: Πώς έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Ο ρόλος Εξάρχου

Αλέξανδρος Εξάρχου - Ηλίας Ξηρουχάκης

Αλέξανδρος Εξάρχου - Ηλίας Ξηρουχάκης

Με «κλειδωμένη» τη συμφωνία των μετόχων, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα εισφέρουν 670 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της Attica Bank -ενώ θα ακολουθήσει και έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ- τα νομικά επιτελεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest διευθετούν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ενώ μέσα στη μέρα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΧΣ και θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Ήδη από το σαββατοκύριακο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε στα χέρια της στο προσχέδιο της συμφωνίας και είχε ενημερωθεί για τον τρόπο εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την εξυγίανση της Attica Bank, για το ύψος δηλαδή της συμμετοχής τόσο του Ταμείου, όσο και του ιδιώτη επενδυτή της Thrivest (των Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου), στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμα η ΤτΕ έλαβε και το σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και ενημερώθηκε για τους κεφαλαιακής επάρκειας που θα διαθέτει η νέα τράπεζα – λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος έχει ανοίξει για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με τη «γέννηση» μίας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας που θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Αλέξανδρου Εξάρχου που ήταν ο συνομιλητής του επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη, καθώς η πρόταση της Thrivest –σε ότι αφορά το ύψος των κεφαλαίων- διασφαλίζει την πλήρη εξυγίανση της Attica Bank και δεν άφηνε περιθώρια άρνησης στο Ταμείο.

Με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS και αμέσως θα κατατεθούν επισήμως τα αιτήματα των δύο τραπεζών για την ένταξη των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων στον «Ηρακλή 3».

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο (μέσα στον Οκτώβριο) το ποσοστό του δημοσίου στην νέα πλέον τράπεζα θα είναι σημαντικά περιορισμένο καθώς ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest -που ήδη έχει επενδύσει 130 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες- θα ελέγχει πάνω από το 50%.

Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, η Thrivest κατέχει το 4,4% και η Παγκρήτια Τράπεζα έχει ένα 5% (σημειώνεται ότι η Thrivest ελέγχει το 44% της Παγκρήτιας). Η συμμετοχή του e-EΦΚΑ στην Attica Bank είναι 7,6%, 4% του ΤΜΕΔΕ και το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.

Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 16ης Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Στον Στουρνάρα το νομικό κείμενο

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Γιατί η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας

Γαλλία η επόμενη μέρα: Ξεκινούν τα μετεκλογικά παζάρια για τον σχηματισμό νέας -ίσως απίθανης- πλειοψηφίας