Πωλητήριο στις  τιτλοποιήσεις Astir 1 και Metexelixis, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ,  έχει βάλει η Attica Bank, και παράλληλα αναζητείται η βέλτιστη λύση διαχείρισης για την τιτλοποίηση Omega, των 1,3 δισ ευρώ.

Ο στόχος για την CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού,  είναι μέσα στον Μάρτιο να έχει υπογραφεί η συναλλαγή για την  πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1, που θα είναι και το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την αγορά, ότι η διοίκηση   υλοποιεί το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

1

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας η συναλλαγή θα ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου μαζί δηλαδή με τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Bank και στη συνέχεια να «τρέξει» η αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ.

Βέβαια αν και το γενικότερο περιβάλλον, με την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και λόγω των επικείμενων εκλογών,  δεν είναι ιδανικό, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η τιμή  για το χαρτοφυλάκιο Astir 1 –το οποίο έχει καλά χαρακτηριστικά και  επαρκείς προβλέψεις-, θα είναι εντός των πλαισίων  που θα είναι αποδεκτά από την τράπεζα και  σύμφωνα με το business plan.

Επενδυτές, ανάμεσα τους η Bain και η Fortress «σκανάρουν» ήδη τα χαρτοφυλάκια των 2,6 δισ ευρώ  «κόκκινων» δανείων στο data room  της Τράπεζας Αττικής.

Η τιτλοποίηση Astir 1, ύψους 320 εκατ ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και είναι αυτή που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η λύση της πώλησης έχει προκριθεί και για την τιτλοποίηση Metexelixis των 670 εκατ. ευρώ, την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Qquant. Ωστόσο προς το παρόν το βάρος έχει πέσει στον Αστέρα 1, η πώληση του οποίου θα σηματοδοτήσει ότι η τράπεζα προχωρά στη μείωση των NPEs.

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο Astir II, των 370 εκατ ευρώ, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνει στην τράπεζα καθώς έχει καλές προοπτικές ανάκτησης.

Επίσης χθες η Τράπεζα Αττικής υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος, το επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο ετών 2022 – 2025, με ενσωματωμένο το Πλάνο Ενεργειών Ενίσχυσης Εποπτικών Κεφαλαίων (Capital Plan) καθώς και την προτεινόμενη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy).

Όπως αναφέρει η τράπεζα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Business Plan η Τράπεζα αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024, ενώ η στρατηγική διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποεπένδυση της τράπεζας από τίτλους των τιτλοποιήσεων της, ή και  πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Στο μεταξύ το επόμενο δεκαήμερο  θα έχει ολοκληρωθεί και το due diligence της Thrivest στην τράπεζα, και  να «κλειδώσει» το ενδιαφέρον της για την αύξηση κεφαλαίου της  Attica Bank, στην οποία –σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- θα συμμετάσχει με ποσό έως 100 εκατ ευρώ.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις της Thrivest με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  και με το ΤΜΕΔΕ.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Κατατέθηκε το αναθεωρημένο business plan – H στρατηγική για τα «κόκκινα δάνεια»

Attica Economic Review: Παράλληλη επιβράδυνση σε οικονομική δραστηριότητα και πληθωρισμό

Wood & Company: Οδεύουμε προς μια εξαιρετική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες