ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ρητή δήλωση των δύο μετόχων της Attica Bank – Παγκρήτια και Thrivest – ότι η απαλλαγή των μελών Δ.Σ. της τράπεζας για τη διαχείριση της χρήσης 2022, δεν περιλαμβάνει πράξεις και ενέργειες της Ειρήνης Μαραγκουδάκη, του Πάτρικ Χόρεντ και του Μάρκου Κούτη – οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι της Ellington – εκφράζει τη θηριώδη επιφύλαξή τους για τα πεπραγμένα και είναι ενδεικτική της πρόθεσής τους για διαχειριστικό έλεγχο στην τράπεζα. Που θα αφορά και την τιτλοποίηση «Ωμέγα» των 1,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα χθες η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη συνολική διαχείριση που έλαβε χώρα κατά την εταιρική χρήση 2022, κατά το άρθρο 108 του ν.4548/2018 και την απαλλαγή των ελεγκτών για την ίδια εταιρική χρήση ομόφωνα, με τη ρητή δήλωση-εξαίρεση δύο μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 10,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ότι η έγκρισή τους δεν περιλαμβάνει πράξεις και ενέργειες των (πρώην) μελών του Δ.Σ., κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, κ. Μάρκου Κούτη και κ. Patrick Horend.
Από την πλευρά της η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, ερωτηθείσα σχετικά με την Ellington, δεν επεκτάθηκε αναφέροντας πως δεν σχολιάζει δηλώσεις μετόχων.
Η Attica Bank βρίσκεται σε τροχιά συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το due diligence των δύο τραπεζών ώστε να συνταχθεί το business plan και να προσδιοριστεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.
Στόχος είναι το σχέδιο συγχώνευσης να κατατεθεί προς έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Πριν όμως θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση «Άρτεμις» που εξελίχθηκε σε «Ωμέγα» των 1,3 δισ. ευρώ.
Η διαχείριση αυτής της τιτλοποίησης, που την είχε αναλάβει ο servicer «Θεά Άρτεμις», θα ελεγχθεί κατά πόσο προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Attica Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν απάλλαξαν για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022 τους τρεις εκπροσώπους της Ellington στο Δ.Σ. Attica Bank, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσο δόκιμη ήταν η διαχείριση της τιτλοποίησης.
Υπενθυμίζουμε ότι η κα Μαραγκουδάκη, ενώ ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος του servicer «Θεά Αρτεμις» που είχε αναλάβει τη διαχείριση της τιτλοποίησης, ήταν και εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Attica Bank.
Ενώ την ίδια ώρα πλήθος ερωτημάτων εγείρει η στάση που τηρεί η Ellington Management Group με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, η οποία με επιστολή της στο mononews αρνείται κάθε συμμετοχή στην πρώτη τιτλοποίηση που έκανε η Τράπεζα Αττικής το 2017, παρότι το fund DDM που χρηματοδότησε τη συναλλαγή αυτή την κατονομάζει ως «εταίρο του» στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποι της συμμετείχαν, μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας διαχείρισης – που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό – της «Θεάς Άρτεμις», σε συζητήσεις που γίνονταν με τις εποπτικές αρχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία
Χθες από το βήμα της ΓΣ των μετόχων η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, υπογράμμισε ότι η τράπεζα αφήνει πίσω το παρελθόν και από φέτος επιστρέφει σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας.
«Το ιερό δισκοπότηρο, συνέχισε, για κάθε επιχείρηση είναι η επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας και για την Attica Bank επιδίωξη είναι να καταστεί εφικτό εντός της τριετίας. Στόχος, όπως είπε για φέτος είναι οι εκταμιεύσεις να διαμορφωθούν στα 500 εκατ. ευρώ.
Έχουμε τη στήριξη του ΤΧΣ και έναν νέο στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή ως μέτοχο, την Παγκρήτια και τη Thrivest και μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης υγιούς τράπεζας.
Αυτό είναι το ορόσημο και παράλληλα το κίνητρό μας για να συνεχίσουμε να αλλάζουμε την Attica Bank και τους ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας έδωσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βρεττού.
Ηρακλής ΙΙΙ και πορεία προς την εξυγίανση
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι καθοριστικής σημασίας για την τράπεζα και θα προχωρήσουμε δυναμικά το επόμενο διάστημα και προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Ένα από αυτά, εξαιρετικά σημαντικό, είναι η ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙΙ από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι μη συστημικές τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τις αδιάθετες εγγυήσεις, των 3,5 δισ. ευρώ, που είχε το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος «Ηρακλής», τόνισε η κα Βρεττού.
Ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων Astir 1 και Metexelixis, σημείωσε πως η τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με προτιμητέο επενδυτή με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας πώλησης του συνόλου τον ομολογιών της τιτλοποίησης Astir I.
Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η CarVal είναι ο επενδυτής που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο Astir 1.
Αναβαλλόμενος φόρος
Ποιος θα το πίστευε πέρυσι ότι η Attica Bank θα ήταν η πρώτη τράπεζα που τελειώνει με τον αναβαλλόμενο φόρο; Το πιστέψαμε και το κάνουμε πράξη, ανέφερε η κα Βρεττού λέγοντας ότι
«Μηδενίζουμε τον αναβαλλόμενο φόρο και πλέον τα εποπτικά μας κεφάλαια θα είναι καθαρά, ποιοτικά, άμεσα καταβεβλημένα κεφάλαια, κάτι που δεν ισχύει όταν υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Το DTC είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, το αξιοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του PSI, το αξιοποιήσαμε και εμείς και πλέον το αφήνουμε πίσω μας».
Στήριξη των ΜμΕ
«Είμαστε παρόντες και ανταγωνιστικοί με νέα προϊόντα χρηματοδότησης για ΜμΕ και επαγγελματίες, μέσα π.χ. από την αδιάλειπτη συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ΤΜΕΔΕ, το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», σημείωσε η κα Βρεττού και συμπλήρωσε πως πέρυσι η τράπεζα κατέγραψε αύξηση κατά περίπου 3% στις νέες εκταμιεύσεις, που διαμορφώθηκαν στα 374 εκατ. ευρώ.
Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση (ή κατά €112 εκατ.).
Διαβάστε επίσης:
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έμφαση στις τιμές, ταχύτητα παντού, επιβράβευση στους συνεπείς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση