Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα: Στα χέρια της Ελένης Βρεττού η συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Στα χέρια της Ελένης Βρεττού βρίσκεται η συμφωνία μετόχων για την εξυγίανση της Attica Bank και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα.

Η συμφωνία έχει ήδη αποσταλεί στην ΤτΕ και αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις τόσο από το ΤΧΣ όσο και από τη Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.

Νωρίτερα σήμερα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία μετόχων η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής και καθαρής από «κόκκινα» δάνεια τράπεζας η οποία θα είναι ο βασικός άξονας του 5ου τραπεζικού πυλώνα και θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η υπογραφή της συμφωνίας ήρθε μετά το πόρισμα της DBRS, που σύμφωνα με πληροφορίες κοστολόγησε στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ τις ζημιές από την ένταξη των τιτλοποιήσεων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ».

Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωση της, προχθές, η Attica Bank, ο «λογαριασμός» της DBRS για το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιό της, λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ ενώ σε 420 με 430 εκατ. ευρώ είναι ο «λογαριασμός» για την τιτλοποίηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ της Παγκρήτιας τράπεζας.

Μετά τις υπογραφές το χρονοδιάγραμμα για τη νέα τράπεζα είναι συγκεκριμένο:

-Την ερχόμενη εβδομάδα η Attica Bank όπως και η Παγκρήτια θα υποβάλλουν τα αιτήματα τους για την ένταξη των τιτλοποιημένων NPEs στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ».

-Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η νομική συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

-Θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί με τη συμφωνία μετόχων. «Θα προσπαθήσουμε η ΑΜΚ να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο» υπογράμμισε η Ελένη Βρεττού, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας.

Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024, εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank που θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα απαιτηθούν 670 εκατ. ευρώ -με τον ιδιώτη επενδυτή να εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ-, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

Διαβάστε επίσης

Ιστορική στιγμή για την Attica Bank: Συνεδριάζει το ΤΧΣ, εντός της ημέρας οι υπογραφές για τη συμφωνία των μετόχων

Moody’s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση Attica Bank – Παγκρήτια

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ολο το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου