Απόλυτα σύμφωνος για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου είναι ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχέδιο που προβλέπει τη συνένωση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, στη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Ενρία ζήτησε να πληροφορηθεί ποιοι είναι οι νέοι επενδυτές που θα αντικαταστήσουν την Ellington  στο σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank και τι θα πράξει ο μέχρι τώρα στρατηγικός επενδυτής.

Όταν ενημερώθηκε για την Thrivest που είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκρήτιας –η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο απορρόφησης της HSBC Ελλάδος- και αναπτύχθηκε σε αδρές γραμμές το σχέδιο για τη συνένωση των δύο τραπεζών εξέφρασε την ικανοποίηση του και επανέλαβε ότι ο SSM  ενθαρρύνει κάθε είδους συγχώνευση που δημιουργεί συνέργειες και ενισχύει τα κεφάλαια των τραπεζών, διότι θέλουμε ισχυρά σχήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία.

Ενώ  στο ερώτημα του αν θα δημιουργήσει προσκόμματα η Ellington η απάντηση ήταν πως δεν αποτελεί «πλέον εμπόδιο»….

Μάλιστα στη συνάντηση με τους CEOs  των συστημικών τραπεζών  συμμετείχε και η κα Ελένη Βρεττού η οποία –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες  παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με τον Επόπτη να δηλώνει την ικανοποίηση του για το πλάνο και τις μέχρι τώρα δράσεις της νέας διοίκησης.

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες θα «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη στρατηγική μείωσης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της Attica Bank των 2,6 δις ευρώ με τις τέσσερις τιτλοποιήσεις.

Η λύση που προκρίνεται είναι αυτή της πώλησης των χαρτοφυλακίων, σε όποιον επενδυτή προσφέρει την καλύτερη τιμή…

Από τις τέσσερις τιτλοποιήσεις το καλύτερο χαρτοφυλάκιο είναι της  Astir ΙΙ, αξίας 370 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ακολουθεί το Astir Ι που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια επίσης με εξασφαλίσεις. Μάλιστα για τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για την αγορά τους.

Προβληματικό είναι   το χαρτοφυλάκιο   Omega των  1,3 δισ. ευρώ (πρώην τιτλοποίηση Artenis), το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington, που είχε αγοράσει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί. Την διαχείριση της Omega έχει αναλάβει η εταιρεία «Θεά Άρτεμις», που ανήκει επίσης στην Ellington.

Προβληματική είναι και η τιτλοποίηση Metexelixis των  670 εκατ. ευρώ, την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Qquant.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, το σχέδιο για τη μείωση των προβληματικών δανείων θα σταλεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα θα έχει ξεκαθαρίσει και το σχέδιο εξόδου της Ellington από την Αττικής.

Προς το παρόν η κεντρική διοίκηση της Ellington στις ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με την THRIVEST, η οποία επίσης συζητά τις λεπτομέρειες εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΜΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι η THRINVEST εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank, στη λογική συνεργειών και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή με την Παγκρήτια Τράπεζα, που βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις της με κριτήρια ESG – Νέα χρηματοδότηση προς την ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

ΤΧΣ: Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα θα δώσουν το σήμα της εξόδου από τις τράπεζες