ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την απόλυτη έγκριση της Τράπεζας Ελλάδος έχει το σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, το οποίο έχει ήδη αξιολογηθεί και θα λάβει το «πράσινο φως» πριν από την εκπνοή του Αυγούστου.
Εξάλλου για τις 3 Σεπτεμβρίου έχει έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη συγχώνευση, με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank, προκειμένου να ακολουθήσει τον Οκτώβριο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ.
Η νέα τράπεζα έρχεται να αποτελέσει το 5ο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, και θα έχει στο τέλος του έτους ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ με καθαρά προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15% και θα έχει δείκτη ΜΕΑ κάτω του 3%.
Στόχος της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού, όπως και του Αν. Βαρθολομαίου της Παγκρήτιας είναι η νέα τραπεζική οντότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της έναντι των υπολοίπων τραπεζών, θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της ανά τη χώρα και θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην τραπεζική αγορά, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της και ακολούθως την κερδοφορία της.
Όπως έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε 1 κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.
Το εγχείρημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα κατέστη δυνατό χάρις στην επένδυση της Thrivest -εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη, Αλέξανδρου Εξάρχου – που ως στρατηγικός επενδυτής θα εισφέρει 200 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.
Και θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπει στην αύξηση με ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank κατέληξε στην απόφαση για την συγχώνευση, εκτιμώντας, αφενός, τους στρατηγικούς στόχους της και, αφετέρου, τις προοπτικές της νέας μεγεθυμένης τράπεζας.
Συγκεκριμένα έλαβε υπόψη:
-Τη δημιουργία ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού φορέα δια της απορρόφησης με καθολική διαδοχή του συνόλου των στοιχείων της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Τράπεζα. Με την σκοπούμενη Συγχώνευση, λαμβάνοντας υπόψη και την Συμφωνία Μετόχων, και την ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των υποκαταστημάτων και του προσωπικού της Παγκρήτιας Τράπεζας, αναμένεται ότι η νέα τράπεζα θα παγιωθεί ως το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει δείκτη ΜΕΑ κάτω του 3%, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της έναντι των υπολοίπων τραπεζών, θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της ανά τη χώρα και θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην τραπεζική αγορά, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της και ακολούθως την κερδοφορία της.
-Την αποτελεσματικότερη επίτευξη του εταιρικού σκοπού της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί λόγω της μεγέθυνσης της.
-Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στις περιπτώσεις εξόδων διοικήσεως και γενικά την μείωση του κόστους λειτουργίας και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της διοικητικής οργάνωσης των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων.
-Τη δημιουργία ενός ενιαίου εταιρικού φορέα ο οποίος παρέχει σταθερό, δίκαιο και φιλικό περιβάλλον για τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τους δανειστές αλλά και τους πελάτες των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο υψηλού επιπέδου, σε ανταγωνιστικούς όρους, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την κάλυψη των αναγκών τους.
-Την επιδίωξη ορθολογικότερης οργάνωσης των δραστηριοτήτων τους (από εμπορικής και/ επιχειρηματικής σκοπιάς) με βάση την παρούσα χρηματοοικονομική τους κατάσταση και τις αντίστοιχες προοπτικές βιωσιμότητας, δεδομένων και των υποχρεώσεων τους, καθώς και την εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του συνολικού λειτουργικού κόστους και την απλοποίηση της υφιστάμενης δομής.
-Την περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των εργασιών της νέας τράπεζας, με συνακόλουθη συνέπεια, την αύξηση των ακαθαρίστων εσόδων και ακολούθως την κερδοφορία της.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Πότε θα λάβει «πράσινο φως» από Στουρνάρα το business plan της συγχώνευσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες