ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από μέρα σε μέρα Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα περιμένουν την έκθεση του οίκου DBRS, που θα καθορίσει και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ώστε να προχωρήσουν μέσα από τη συγχώνευση τους στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Και όπως αναφέρει στο mononews.gr ανώτατη τραπεζική πηγή: Αυτή τη στιγμή όλοι οι παράγοντες είναι ευνοϊκοί για να προχωρήσουμε στη δημιουργία μίας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, η οποία θα μοχλεύσει τον ανταγωνισμό. Και συμπληρώνει πως: το project το «τρέχουν» ικανά στελέχη που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση στο LSE, ανέφερε πως: η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024.
Αλλά και το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εστιάζει στην Attica Bank –στην οποία κατέχει το 72,54%-), για το project της συγχώνευσης της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος σε ότι αφορά το ύψος της.
Η αξιολόγηση της DBRS θα δώσει και το σήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης, καθώς έχει καθοριστεί το περίγραμμα των τιτλοποιήσεων και έχει ολοκληρωθεί το due diligence που διενήργησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Παγκρήτια και η Thrivest (ο μέτοχος δηλαδή της Παγκρήτιας) στην Attica Bank. Ενώ έτοιμο είναι και το business plan της νέας τράπεζας –σε ορίζοντα δεκαετίας 2025-2034-, που εκπόνησε η Oliver Wyman.
Οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας έχουν καταλήξει και στην περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις και έχουν μία πρώτη εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.
Το επόμενο διάστημα η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλει το αίτημα της στον «Ηρακλή ΙΙΙ», αφού προηγουμένως λάβουν αξιολόγηση από την DBRS.
Μάλιστα όπως δήλωσε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού: «Έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης ισχυρής αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».
Να σημειωθεί ότι ύστερα από χρόνια ζημιών, η Attica Bank κατάφερε το 2023 να επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας, με καθαρά κέρδη 27,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 386,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Επίσης τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου παρουσίασαν σημαντική μείωση -καθώς ολοκληρώθηκε και η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I- στο 56,9%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 61,3%.
Βασικός στόχος της Attica Bank παραμένει η εκκαθάριση του ενεργητικού της από τα Mη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και η μείωση του σχετικού δείκτη. Η ανάσα θα δοθεί με την υπαγωγή τιτλοποιημένων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», ενώ η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα θα δημιουργήσει μία νέα ανταγωνιστική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: 4+1 οίκοι «ανεβάζουν» τον πήχη για την περίοδο 2024-2026
Διάθεση 205.680 δωρεάν μετοχών σε στελέχη και προσωπικό ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί