• Τράπεζες

    Attica Bank: Ομοβροντία επιχειρημάτων από Χατζηδάκη, Στουρνάρα για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα


    Με ομοβροντία επιχειρημάτων για την σημασία της συμφωνίας συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, και το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του κειμένου της σύμβασης.

    Σειρά θα πάρει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης και ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, οι οποίοι θα αναλύσουν τα δεδομένα της συμφωνίας και τα οφέλη που φέρει αυτή.

    Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ιδίαν με τον Στέφανο Κασσελάκη σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη και είναι η πρώτη φορά που θα περάσει την πόρτα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, από τότε που εξελέγη πρόεδρος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ θα αναφερθεί εκτενώς στη σημασία της συμφωνίας για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου και θα δώσει στοιχεία για τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα, αποδομώντας τα επιχειρήματα του κ. Κασσελάκη, ο οποίος κάθε μέρα κάνει αναρτήσεις κατά της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια.

    Θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να στηριχθεί η συμφωνία διότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και στη Βουλή ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως αποκάλυψε χθες το mononews θα υπογραμμίσει ότι:

    • Δεν είναι καταχρηστικοί οι όροι συμμετοχής της Thrivest  στη νέα τράπεζα, σε σχέση με τους όρους που μπήκαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές στις συστημικές τράπεζες.
      Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλο επενδυτή.
    • Υπάρχει αξιόπιστος επενδυτής. Η Thrivest των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου έχει  ήδη επενδύσει και στις δύο τράπεζες και θα βάλει και νέα.

    Ο κ. Στουρνάρας θα πει επίσης ότι αν ναυαγούσε η συμφωνία μετόχων, οι  δύο τράπεζες θα κατέρρεαν και το οδυνηρό αποτέλεσμα θα ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων.

    Πάνω σε αυτό το σκεπτικό, και χρησιμοποιώντας στοιχεία από την επιστολή που έστειλε ο Γ. Στουρνάρας σε ΤΧΣ και υπουργείο Οικονομικών, κινήθηκε στη χθεσινή τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει στήριξη της συμφωνίας διότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την τράπεζα και την οικονομία.

    «Τι θα συνέβαινε αν δεν δεχόμουν τη συμφωνία; Πήρα επιστολή από τον διοικητή της ΤτΕ, που έλεγε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις δυο τράπεζες. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη», σημείωσε.

    Οπως τόνισε ο υπουργός, στην επιστολή της ΤτΕ αναφερόταν ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων και η κατάρρευση των δυο τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες συνολικά.

    Επίσης, καμία από τις δυο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου περί μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και θα χάνονταν. Οι μη εγγυημένες καταθέσεις ανέρχονταν στα 909 εκατ. ευρώ για την Attica και στα 726 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια. Αρα θα είχαμε απώλεια καταθέσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ», σύμφωνα πάντα με την επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα.

    Φυσικά, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica θα εκμηδενιζόταν και όλο αυτό το σκηνικό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των καταθετών.

    Η συμφωνία έχει μια σειρά από οφέλη, εξουδετερώνεται η όποια απειλή για το τραπεζικό σύστημα, αποφεύγεται το κούρεμα καταθέσεων και ενισχύεται η σταθερότητα, σημείωσε ο υπουργός.

    «Δεν γίνεται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουμε μια θετική εξέλιξη. Ναι, με στήριξη του κράτους, αλλά κάνουμε το αυτονόητο. Δίνουμε λύση που είναι επωφελεία των καταθετών, της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος», συμπλήρωσε.

    Επίσης, τόνισε, η JP Morgan έκανε έλεγχο για να δει αν υπάρχει επενδυτής που έδινε το ίδιο ή καλύτερο τίμημα. Ολοκλήρωσε τον έλεγχο, δεν βρέθηκε κανένας, άρα δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή.

    Σχολιάζοντας την ευρύτερη κριτική της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις στο μέτωπο των τραπεζών, τόνισε: «Ουδέν ψευδέστερον ότι έχουμε ζημιά από την διαδικασία των τραπεζών, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κέρδη που έχουμε από τις τράπεζες μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 4 δις. Ευρώ. Όμως από την αντιπολίτευση έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει επίθεση και δολοφονία χαρακτήρων οπότε δεν κοιτάμε τα στοιχεία».

    Πέτσας: Αβέβαιο μέλλον χωρίς τη συγχώνευση, κίνδυνος για τις καταθέσεις

    Για επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το δημόσιο, τους οφειλέτες και τις τράπεζες μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.

    Οπως είπε, από το 2019 η οικονομία εισήλθε σε τροχιά δυναμικής πορείας, που σφραγίστηκε το 2023 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προκλήσεων στον τραπεζικό κλάδο, είναι καθοριστικής σημασίας η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια, τόνισε.

    Οπως είπε, πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank κατά 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα τράπεζα μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 60% σε 3% και θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη. Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει στην πλειοψηφία σε ιδιώτες.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δύο τράπεζες με επιβαρυμένο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον όχι μόνο σώζονται αλλά μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού μας συστήματος.

    Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε σοβαρές συνέπειες. Δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης των δύο τραπεζών, θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους και στην απώλεια καταθέσεων, ενώ θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Οι κίνδυνοι από τη μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν τεράστιοι, ο βασικότερος όλων θα ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης, που θα καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μας.

    Σημείωσε ότι είναι μικροπολιτική και έωλη η κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Πάει πολύ να εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τράπεζες αυτοί που τις έκλεισαν».

    Με βάση τα μεγέθη του 2023, οι δύο τράπεζες έχουν παρόμοιο ενεργητικό, χορηγήσεις, καταθέσεις και ίδια κεφάλαια.

    Η κύρωση της σύμβασης αποτελεί τη βέλτιστη λύση, συμβάλλει καθοριστικά στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    Τι είπε ο Καραμέρος

    Όλα αυτά τα πέντε χρόνια η ΝΔ επιλέγει συνειδητά επιλογές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση αυτή, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

    Οπως ανέφερε, το κόστος από την αποκρατικοποίηση των τραπεζών έχει φτάσει για τους πολίτες τα 40 δισ. ευρώ και με τη συγχώνευση που συζητάμε τώρα, αυτός ο αριθμός μεγαλώνει. Δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον Έλληνα πολίτη.

    Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος, τόνισε. Δίνουμε 950 εκατ. ευρώ για στήριξη της Tράπεζας Αττικής, για να περιορίσει το Δημόσιο το ποσοστό του στην τράπεζα.

    «Μόνο το 1/3 των καταθέσεων είναι εγγυημένες. Μεθοδευμένα φέρνει η κυβέρνηση τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δημιουργήσατε τεχνηέντως ένα αδιέξοδο εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε.

    «Το νέο σχήμα, με 7 δισ. ενεργητικό, έχει το ειδικό βάρος να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, όταν οι άλλες συστημικές τράπεζες έχουν 100 δισ.;», διερωτήθηκε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τη συγχώνευση. «Θέλουμε τον τραπεζικό ανταγωνισμό αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την καλύτερη πρόσβαση επιχειρήσεων σε τραπεζικά δάνεια. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις θυσίες των φορολογουμένων και δεν μπορούμε να συναινέσουμε», υπογράμμισε.

    Γερουλάνος: Ναι στον 5ο πυλώνα αλλά με επιφυλάξεις

    Στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος επικεντρώθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος.

    «Έχουμε ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα; Ναι, διευρύνοντας την παραγωγική βάση. Να βάλουμε περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης», επεσήμανε.

    Χρειαζόμαστε σύστημα που θα χρηματοδοτήσει τους βασικούς παίκτες της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε έλλειψη ανταγωνισμού, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους όρους των τραπεζών…
    Πρέπει να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό. Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του πέμπου πυλώνα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για τους όρους, τόνισε ο κ. Γερουλάνος, θέτοντας δύο ερωτήματα:

    – Κατά πόσο λύνει η σύμβαση το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών,

    – Γίνεται με όρους που συμφέρουν τον Ελληνα φορολογούμενο;

    Στα ερωτήματα για τη συγχώνευση, τόνισε ότι δεν τιμά την κυβέρνηση που μετά από πέντε χρόνια φέρνει τη συμφωνία υπό την απειλή της απώλειας καταθέσεων. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξυγίανση πιο νωρίς;» διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι σε τέτοιο σενάριο θα γινόταν με καλύτερους όρους η συγχώνευση με την Παγκρήτια.

    «Υπάρχει οτιδήποτε στη συμφωνία που μας οδηγεί σε βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ή φτιάχνουμε άλλη μια τράπεζα που θα εκμεταλλευθεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση;», υπογράμμισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Χωρίς τη συμφωνία για την Attica Bank θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων 1,6 δισ.
    Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις το 2025 – Νέος τρόπος υπολογισμού
    Axia Research για Alpha Bank: Σταθερά στα 2,5 ευρώ η τιμή – στόχος, περιθώριο ανόδου 45%



    ΣΧΟΛΙΑ