ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμα και την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή εξετάζει η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, η οποία θα πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταθέσει το business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μάλιστα η Ελένη Βρεττού στις αντιρρήσεις και τα προσκόμματα που φέρνει το Ellington ήταν απόλυτα σαφής. «Ελάτε να βρούμε λύση, διαφορετικά θα βρούμε άλλον επενδυτή».
Διότι η απροθυμία του στρατηγικού επενδυτή, του Ellington, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αυξήσει το ποσοστό του, που δημιουργεί νέα εμπλοκή στην τράπεζα των μηχανικών.
Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr οι εκπρόσωποι του Ellington δημιουργούν προσκώματα στις συζητήσεις και για θέματα που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας και τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων.
Το πιθανότερο είναι η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση ύψους 420-450 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και να ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –όπως και έκδοση warrants- μέσα στο 2023.
Από χθες, που έφτασε στη Διοίκηση της Attica Bank η αξιολόγηση της DBRS για την τιτλοποίηση Omega με τον λογαριασμό των ζημιών στα 310 εκατ ευρώ, ξεκίνησε και η συζήτηση με τους μετόχους, ώστε να «κλειδώσει» το επιχειρησιακό σχέδιο.
Το βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο τη σύγκλιση απόψεων για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το νέο επιχειρησιακό σχέδιο.
Προς το παρόν υπάρχουν διαφορές καθώς ο κάθε μέτοχος προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία του μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση.
Πηγές της ΤτΕ αναφέρουν στο mononews.gr πως «στο τέλος θα τα βρούνε».
Διαφορές υπάρχουν τόσο για το ύψος της αύξησης που φαίνεται –μέχρι στιγμής- να «κλειδώνει» στα 420- 450 εκατ ευρώ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως η ΤτΕ ως επόπτης το μίνιμουμ ποσό αύξησης που θα ζητήσει θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 600 εκατ ευρώ, η εξυγίανση της τράπεζας θα γίνει σημειώνουν σιγά- σιγά και σταδιακά. Και ακόμα χαρακτηρίζουν ως «ικανή και ρεαλίστρια» τη νέα CEO.
Η αρχική συμφωνία ήταν για αύξηση κεφαλαίου ύψους 365 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και το σημερινό ποσό δεν διαφέρει δραματικά, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η ΤτΕ εφαρμόζει τους εποπτικούς κανόνες και του SREP και απαιτεί ότι υπαγορεύει η εποπτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι η Attica Bank μπορεί να περάσει σε τροχιά εξυγίανσης με μία αύξηση ύψους 450 εκατ ευρώ.
Όμως οι διαφωνίες μεταξύ των μετόχων εδράζονται στο πόσα χρήματα θα βάλει ο καθένας στην αύξηση –με το Ellington να μην θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη-, στο πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά μετά την αύξηση, ποιο θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια….
Και είναι γνωστό πως οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας είναι αυτές που δημιούργησαν και τα μεγάλα προβλήματα στην επιβίωση της.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο πέρυσι η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ, μία αύξηση «φιλί της ζωής» για να συνεχίσει να υπάρχει.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μείωσε το ποσοστό του στο 63,1% (από το 68,2%), το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington, ήταν ο στρατηγικός επενδυτή που θα διέσωζε την τράπεζα κι έχει ποσοστό 24,6% (το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% και το Ellington/Rinoa 9,9%), και ο e-ΕΦΚΑ 10,3% .
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Στα 310 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για την τιτλοποίηση Omega
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί