ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε… θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τη συμμετοχή της Ellington Management Group στην πρώτη αύξηση της Attica Bank των 240 εκατ ευρώ, την πρόσφατη των 490 εκατ. ευρώ, αλλά και στην τιτλοποίηση Ωμέγα –που ξεκίνησε το 2017 ως Άρτεμις– των 1,3 δισ. ευρώ και ανέλαβε τη διαχείρισή της η εταιρεία της Ειρήνης Μαραγκουδάκη.
Οι Αμερικανοί της Ellington Management Group, με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με επιστολές τους –προς το mononews και άλλα μέσα– διατείνονται πως ουδεμία σχέση έχουν με τις RINOA και Ellington solutions, οι οποίες εμφανίζονταν ως θυγατρικές της.
Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου, η Ellington Management Group, με επιστολή της προς την Attica Bank δηλώνει ξεκάθαρα ότι επέτρεψε στην Thrivest Holding να συμμετάσχει στην πρόσφατη ΑΜΚ της τράπεζας.
Αφού λοιπόν δηλώνει ότι επέτρεψε στην Thrivest να μπει στην αύξηση, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως:
– Είτε είχε μετοχές της Attica Bank
– Είτε είχε έλεγχο στη RINOA και την Ellington solutions.
Τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.
Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν άμεσα σαφείς απαντήσεις για τον ρόλο και τη συμμετοχή της Ellington Management Group, διαφορετικά η υπόθεση θα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών.
Διότι, το «ήξεις αφίξεις» των επιστολών, δηλαδή από τη μία «ουδεμία σχέση έχω» και από την άλλη «έδωσα την άδεια για συμμετοχή στην αύξηση», δείχνει, αν μη τι άλλο, ελλιπή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Και φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Attica Bank στις 6 Ιουλίου, δυο μέτοχοι της τράπεζας –Παγκρήτια και Thrivest που ελέγχουν το 10,5%– ρητώς δήλωσαν ότι δεν απαλλάσσουν τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, τον Πάτρικ Χόρεντ και τον Μάρκο Κούτη –οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι της Ellington– για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022.
Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν τη θηριώδη επιφύλαξή τους για τα πεπραγμένα και η μη απαλλαγή των τριών, είναι ενδεικτική της πρόθεσής τους για διαχειριστικό έλεγχο στην τράπεζα. Που θα αφορά και την τιτλοποίηση «Ωμέγα» των 1,3 δισ. ευρώ.
Τι λέει η Ellington Management Group
Με επιστολή της προς ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, οι Αμερικανοί της Ellington ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.
Στην ΑΜΚ συμμετείχε η RINOA μια εταιρία κυπριακών συμφερόντων επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού («SPV») μέσω του οποίου γίνονταν επενδύσεις στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μέσω αγοράς τίτλων ή τιτλοποιήσεων.
Η Ellington MG, με έδρα το Κονέκτικατ ανέφερε στις επιστολές πως δεν έχει καμία σχέση με RINOA και Ellington Solutions.
Ωστόσο, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη δεν έκρυβε πως η Ellington Αμερικής είναι πίσω από τη RINOA…
Σημειώνουμε ότι η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, ήταν επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Άρτεμις» η οποία είχε αναλάβει την τιτλοποίηση «Άρτεμις», που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε Ωμέγα, ήταν και στο Δ.Σ. της Attica Bank (για ένα διάστημα και ως εκτελεστικό μέλος).
Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι θέσεις της Ellington Αμερικής δημοσιεύθηκαν, ουδεμία αντίδραση υπήρξε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα ερωτήματα είναι πολλά.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει σε έλεγχο των στοιχείων;
Είναι ενήμερη για την υπόθεση;
Ποιος λέει ψέματα;
Και ποια Ellington συμμετείχε στην τράπεζα;
Η εισηγμένη Ellington Management Group ή η ελληνική, που στήθηκε με μετοχικό κεφάλαιο λίγες χιλιάδες ευρώ και είχε εκπρόσωπο την Ειρήνη Μαραγκουδάκη;
Η αγορά περιμένει απαντήσεις
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο mononews.gr:
Για κάποιο λόγο η Ellington Αμερικής επέτρεψε, ενδεχομένως και δημιούργησε εσκεμμένα την αίσθηση στους πάντες ότι ελέγχει τη RINOA και την Ellington Solutions, ενώ ενδεχομένως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Ωστόσο, αυτό παραβιάζει σωρεία διατάξεων του ελληνικού δικαίου. Και θέτουν το εύλογο ερώτημα:
– Τυχαία ονομάστηκε μια εταιρεία Ellington (Solutions) χωρίς να το γνωρίζει η αμερικανική Ellington;
– Και αν το γνώριζε τι θα μπορούσε να επιδιώκει δημιουργώντας την πεποίθηση σε όλους ότι έχει μετοχική σχέση;
Όπως έχει γράψει το mononews.gr (στις 7 Ιουλίου):
Η Attica Bank βρίσκεται σε τροχιά συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το due diligence των δύο τραπεζών ώστε να συνταχθεί το business plan και να προσδιοριστεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.
Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο συγχώνευσης (θα κατατεθεί προς έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2024) θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση «Άρτεμις» που εξελίχθηκε σε «Ωμέγα» των 1,3 δισ. ευρώ.
Η διαχείριση αυτής της τιτλοποίησης, που την είχε αναλάβει ο servicer «Θεά Άρτεμις», θα ελεγχθεί κατά πόσο προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Attica Bank.
Επίσης, στις 5 Ιουλίου το mononews έγραψε για τη συγκεκριμένη υπόθεση πως:
Πλήθος ερωτημάτων εγείρει η στάση που τηρεί η Ellington, η οποία με επιστολή της στο mononews αρνείται κάθε συμμετοχή στην πρώτη τιτλοποίηση που έκανε η Τράπεζα Αττικής το 2017, την ίδια ώρα που το fund DDM που χρηματοδότησε τη συναλλαγή αυτή την κατονομάζει ως «εταίρο του» στην Ελλάδα.
Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι η Ellington Management Group, με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όχι μόνο είχε ενεργό συμμετοχή στην τιτλοποίηση και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά συμμετείχε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας διαχείρισης –που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό– της «Θεάς Αρτεμις», σε συζητήσεις που γίνονταν με τις εποπτικές αρχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ερωτάται, λοιπόν η Ellington Management Group, αν δεν είχε καμία σχέση, τότε γιατί συμμετείχε ο Νίκος Νικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της στην Ελλάδα, μαζί με την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, επικεφαλής του servicer «Θεά Αρτεμις» και τον Πήτερ Χόρεντ (οι δύο τελευταίοι ήταν και εκπρόσωποι των Αμερικανών στο Δ.Σ. της Attica Bank), σε συναντήσεις που είχαν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος με ανώτατα στελέχη της;
– Ποιος λέει ψέματα και παίζει κρυφτούλι; Η στάση του group Ellington πάντως δεν έχει περάσει απαρατήρητη και από τις Εποπτικές Αρχές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είχαν πιστοποιήσει τη συμμετοχή του αμερικανικού fund τόσο κατά την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων όσο και μεταγενέστερα στην ΑΜΚ της τράπεζας.
Ενώ με άλλο δημοσίευμα σημειώναμε πως:
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δισ. ευρώ της Attica Bank και κατά πόσο συμμετείχε σε αυτή το αμερικανικό fund Ellington Management Group με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ.
Και το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο αμερικανικό fund Ellington και στην Ellington Solution SA, που φέρεται να είναι κυπριακή εταιρεία;
Οι Αμερικανοί λένε ξεκάθαρα όχι.
Ωστόσο, από το 2017 το fund DDM, το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη τιτλοποίηση της Τράπεζας Αττικής με Δελτίο Τύπου αποκάλυπτε ότι απέκτησε συνεταίρο στην Αθήνα την αμερικάνικη Ellington.
Ακολούθως τον Μάιο του 2021, η τότε Διοίκηση –υπό τον Θόδωρο Πανταλάκη– της Attica Bank απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως:
«Η τράπεζα κατόπιν λήψης δεσμευτικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellington Solution SA, η οποία τυγχάνει συνδεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group, αναφορικά με τους συμβατικούς όρους μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή «Ωμέγα».
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα.
Περιμένουμε…
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως €10.000
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί