ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 473,3 εκατ ευρώ της Attica Bank και σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Με στρατηγικό επενδυτή την Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου, η Τράπεζα Αττικής γυρίζει σελίδα στην 98 ετών ιστορία της και βάζει πλώρη τόσο για την απαλλαγή της από τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για τη συγχώνευση της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ο στόχος είναι τους επόμενους μήνες –και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2024- μία νέα τράπεζα να έχει δημιουργηθεί η οποία θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κατανομής και διάθεσης των αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, και σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, ενώ αύριο 27 Απριλίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους.
Στην ΑΜΚ των 473,3 εκατ ευρώ, η Thrivest, συμφερόντων συμμετείχε με 30 εκατ. ευρώ, και η Παγκρήτια Τράπεζα –το 45% της οποίας ελέγχει η Thrivest- έβαλε 34 εκατ. ευρώ. Επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άσκησε όπως είχε δεσμευτεί τα δικαιώματα του συμμετέχοντας με 329 εκατ. ευρώ και ο e-ΕΦΚΑ έβαλε 40 εκατ. ευρώ στην αύξηση (για το ποσοστό του 8,4% στην τράπεζα).
Ο μεγάλος απών ήταν το ΤΜΕΔΕ –βασικός μέτοχος στην Αττικής από το 1997 επένδυσε περισσότερα από 800 εκατ ευρώ στην τράπεζα-, καθώς το ταμείο των μηχανικών αποφάσισε κυριολεκτικά στο παρά πέντε να αποχωρήσει. Τα 40 εκατ ευρώ που ήταν η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ καλύφθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (από 10 εκατ ευρώ εκάστη).
Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και η Attica Bank αφήνει πίσω της οριστικά το προβληματικό παρελθόν της που πλειστάκις την οδήγησε σε αδιέξοδα.
Η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού, κατάφερε κόντρα στις προβλέψεις και τις «Κασσάνδρες» να χαράξει το σχέδιο διάσωσης της Αττικής, και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Συγκεκριμένα η Παγκρήτια θα ξεκινήσει άμεσα due diligence στην Αττικής και σύμφωνα με τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων η Attica Bank θα πρέπει να περιορίσει τον δείκτη των καθυστερήσεων στο 50%, ενώ την ίδια ακριβώς δέσμευση έχει αναλάβει και η Παγκρήτια.
Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών και θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της τράπεζας. Το ύψος αυτής της αύξησης εκτιμάται στην περιοχή των 300 εκατ ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Όπως έχει γράψει το mononews.gr στην αύξηση αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι –ΤΧΣ, Thrivest, Αττικής, Παγκρήτια– ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στη new bank και η Thrivest θα ασκήσει τα warrants, με το ποσοστό της να ανεβαίνει στο 51% της νέας τράπεζας, η οποία θα εισαχθεί στο ΧΑ με νέο όνομα.
Διαβάστε επίσης
S&P: Ψήφος εμπιστοσύνης και αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Η Attica Bank στηρίζει δυναμικά το πρόγραμμα στέγασης νέων «Σπίτι μου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike