• Τράπεζες

    Attica Bank: Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνίας

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


    Με ταχύτητα «τρέχουν» οι διαδικασίες για την εξυγίανση της Attica Bank,  με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βρίσκεται σε «ανοικτή» γραμμή με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και σήμερα το απόγευμα καθώς όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν διαδικαστικά θέματα, έχουν σχεδόν διεκπεραιωθεί.

    Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή η συμφωνία μετόχων θα έχει υπογραφεί και αυτομάτως δρομολογείται η διαδικασία για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας,  ισχυρής τράπεζας,  με 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank που θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα απαιτηθούν 670 εκατ. ευρώ -με τον ιδιώτη επενδυτή να εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ-, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

    Και έτσι ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα είναι γεγονός με βασικό βραχίονα την νέα τράπεζα, δικαιώνοντας απόλυτα την στρατηγική της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος, – ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ και – είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

    Τις επόμενες μέρες οι δύο τράπεζες –Attica Bank  και Παγκρήτια- θα καταθέσουν τα αιτήματα τους για την ένταξη των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων στον «Ηρακλή 3».

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

    Υπενθυμίζεται ότι η Thrivest είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της.

    Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

    Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης.

    Ενώ με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο (μέσα στον Οκτώβριο) το ποσοστό του δημοσίου στην νέα πλέον τράπεζα θα είναι σημαντικά περιορισμένο καθώς ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest -που ήδη έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες- θα ελέγχει πάνω από το 50%.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Τα επόμενα βήματα της συμφωνίας των μετόχων και η αύξηση κεφαλαίου

    Attica Bank: Συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest για συγχώνευση με Παγκρήτια – Παράταση έως 12/7 από ΤτΕ 

    Attica Bank: Πώς έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Ο ρόλος Εξάρχου



    ΣΧΟΛΙΑ