ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 και τις καταθέσεις της σε B3 από Caa1.
Η θετική αυτή εξέλιξη δεν είναι άσχετη από την αποφασιστική στήριξη της Thrivest Holdings, συμφερόντων Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη -των νέων μετόχων της τράπεζας- κατά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.
Η Moody’s κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της νέας CEO, για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της τράπεζας με την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ελένη Βρεττού υλοποίησε ένα «πιο μοντέρνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης».
Σημειώνει ακόμη πως η Attica Bank προχώρησε πρόσφατα στη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Astir I ύψους 312 εκατ. ευρώ, ενέργεια που κατά πάσα πιθανότητα θα περιορίσει κατά 2 δισ. ευρώ το απόθεμα NPEs από τον Σεπτέμβριο φέτος, επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων, με στόχο να μειωθούν στην περιοχή του 35% μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η έλευση του «Ηρακλή», θα μπορούσε να βοηθήσει την Attica Bank να περιορίσει το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο σε μονοψήφιο ποσοστό.
Και φυσικά αναφέρεται και στην διαδικασία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια –η οποία επίσης αναβαθμίστηκε από την Moody’s– που θα δημιουργήσει μία υγιή μη συστημική τράπεζα.
Σημειώνουμε πως στρατηγική των νέων μετόχων της Attica Bank είναι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μέσα από τη συνένωσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στον 5ο τραπεζικό πυλώνα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη ΔΕΘ, καθώς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε προχθές στο πρόγραμμα «Ηρακλής», την επέκταση του οποίου διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έλευση του «Ηρακλή ΙΙΙ» θα επιτρέψει την εξυγίανση των ισολογισμών και των μικρότερων τραπεζών, όπως συνέβη και με τις συστημικές τράπεζες.
Ελένη Βρεττού
Η Moody’s έπλεξε το εγκώμιο της δυναμικής CEO Ελένης Βρεττού, καθώς μέσα σε 12 μήνες επανέφερε την Attica Bank στο banking και μάλιστα με αξιώσεις.
Να σημειωθεί ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023.
Η Ελένη Βρεττού ανέλαβε την τράπεζα πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Είχε μπροστά της συγκεκριμένα δεδομένα, το πρώτο ήταν η τύχη των τιτλοποιήσεων της τράπεζας, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, για τις οποίες ο σχεδιασμός ήταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εγγυήσεων του «Ηρακλή» -κάτι που δεν έγινε- το δεύτερο να «τρέξει» την ΑΜΚ, μα το δυσκολότερο ήταν να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον τότε στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, και το ΤΧΣ, για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Με το που ανέλαβε καθήκοντα άρχισε να κάνει φύλλο και φτερό τους ισολογισμούς της τράπεζας, τις συμβάσεις των τιτλοποιήσεων και άρχισε να ξεδιπλώνεται το πρόβλημα της Attica Bank.
Πριν από ένα χρόνο οι συνεδριάσεις του ΔΣ ήταν εκρηκτικές, ενώ ο στρατηγικός επενδυτής μόνο συνεργάσιμος δεν ήταν, προβάλλοντας διαφωνίες για κάθε σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της τράπεζας.
Τα προσκόμματα ήταν αλλεπάλληλα την ώρα που έπρεπε να «τρέξουν» όλες εκείνες οι διαδικασίες που αφορούσαν την κατάρτιση του νέου business και capital plan, τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων της τράπεζας, συνολικού ποσού 2,7 δισ. ευρώ.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 υπήρξε η συμφωνία για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 490 εκατ ευρώ.
Στη συνέχεια η Ελένη Βρεττού προχώρησε στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου 2022-2025, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, όμως αυτό το σχέδιο το «μπλόκαρε» ο τότε ιδιώτης επενδυτής στο σκέλος που αφορούσε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η Ellington αντιδρούσε καθώς θα έπρεπε να καλύψει την όποια πρόσθετη μελλοντική ζημιά της τιτλοποίησης Omega, αν δεν επαρκούσαν οι προβλέψεις του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Στα μέσα Δεκεμβρίου 2022 ήταν πασιφανές ότι η Ellington δεν θα έμπαινε στην αύξηση κεφαλαίου.
Στις 19 Ιανουαρίου 2023 η Thrivest των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου εκδήλωσε προς την διοίκηση της τράπεζας, την πρόθεση της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Και άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, με τη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 473,3 εκατ ευρώ ολοκληρώθηκε στις 25 Απριλίου, με στρατηγικό επενδυτή την Thrivest, που συμμετείχε με ποσό 30 εκατ. ευρώ, και η Παγκρήτια Τράπεζα –το 45% της οποίας ελέγχει η Thrivest– έβαλε 34 εκατ. ευρώ.
Στην αύξηση δεν μπήκε το ΤΜΕΔΕ, που αποφάσισε κυριολεκτικά στο παρά πέντε να αποχωρήσει. Τα 40 εκατ ευρώ που ήταν η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ καλύφθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (από 10 εκατ ευρώ εκάστη).
Η Attica Bank τον Ιούνιο, μετά από χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του 2023, λειτουργικά κέρδη 500 χιλιάδες ευρώ, από 4,9 εκτ ευρώ ζημιές το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Και στις αρχές Ιουλίου από το βήμα της ΓΣ των μετόχων της Attica Bank, η Ελένη Βρεττού, υπογράμμισε ότι η τράπεζα αφήνει πίσω το παρελθόν και ότι από φέτος επιστρέφει σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας.
Διαβάστε επίσης:
Optima Bank: Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά
Βank of America: Στα $23 αυξάνει το ελάχιστο ωρομίσθιο τον Οκτώβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και βελτίωση του καιρού από βδομάδα
- ΠΑΣΟΚ για διαγραφή Σαμαρά: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις»
- Πορεία Πολυτεχνείου: Ξεκίνησε η πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων – Προσαγωγές από την ΕΛΑΣ
- Βοτανικός: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε νυχτερινό κέντρο