Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται τις τελευταίες μέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΜΕΔΕ και η Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου για την επικείμενη αύξηση των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank.

Αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη η νέα συμφωνία μετόχων, τα τρία μέρη βρίσκονται σε συζητήσεις σε ότι αφορά την είσοδο της Thrivest στην τράπεζα των μηχανικών, στην οποία πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

1

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας –εκτός απροόπτου– αναμένεται η έγκριση του επικαιροποιημένου ενημερωτικού δελτίου της αύξησης κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση του due diligence που διενεργεί η Thrivest στην τράπεζα.

Στόχος είναι η συμφωνία μετόχων να ενσωματωθεί στο ενημερωτικό δελτίο πριν αυτό εγκριθεί από την Επιτροπή, ενώ σε περίπτωση που το ενημερωτικό εγκριθεί πριν από την υπογραφή συμφωνίας θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με κύκλους της Thrivest, η συμμετοχή της στην ΑΜΚ θα γίνει μέσω αδιάθετων μετοχών και αυτό είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης των τριών μερών.

Οι άλλες προϋποθέσεις που έχει βάλει στο τραπέζι η πλευρά των νέων επενδυτών είναι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, που θα προέλθει από την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank και ποια θα η σχέση ανταλλαγής.

Το τρίτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία είναι η πώληση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, ύψους περί τα 2,2 δισ. ευρώ.

Όλη η διαδικασία της αύξησης –τα 473,3 εκατ. ευρώ άμεση αύξηση και 16,7 εκατ. ευρώ μέσω warrants– θα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου.

«Χρειάζεται να πέσουν οι τόνοι για να κάνουμε το επόμενο βήμα» αναφέρουν πηγές της τράπεζας, με αφορμή και την χειραγώγηση της μετοχής.

Πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κ.κ. Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ), Κώστας Μακέδος (ΤΜΕΔΕ) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Thrivest) έχουν πυκνώσει τις συζητήσεις τους για την αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό των δικαιωμάτων που δεν θα ασκήσουν ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ.

Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και ποιος επενδυτής θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο Astir 1, η πώληση του οποίου θα είναι και σαφές μήνυμα προς την αγορά, ότι η διοίκηση της Attica Bank υλοποιεί το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

Η τιτλοποίηση Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και εκτιμάται ότι η τιμή πώλησης θα είναι εντός των πλαισίων που θα είναι αποδεκτά από την τράπεζα και σύμφωνα με το business plan.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Οι στόχοι μας για το 2023

ETE: Με ναυαρχίδα τα νησιά, η Ελλάδα ξεπερνά τους ανταγωνιστές και ετοιμάζεται για ένα ισχυρό 2023