Πριν από 131 χρόνια ο τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Νορβηγός συγγραφέας Κνούτ Χάμσον έγραψε την «Πείνα». Ένα σπαρακτικό μυθιστόρημα που καταγράφει τις βασανιστικές, ελικοειδείς  διαδρομές που κάνει ο νους, αλλά και τις οριακές καταστάσεις της ψυχής, σε ένα κορμί που το δυναστεύει η ασιτία.

Δεν είναι γνωστό αν κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πολύπαθης Attica Bank έχουν διαβάσει το βιβλίο αυτό. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι ότι τα υψηλόβαθμα και καλά αμειβόμενα διοικητικά στελέχη της τράπεζας δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να αναλώνονται με τις επιπτώσεις της πείνας. Που, όπως λέει και η παροιμία, «κάστρα πολεμά και κάστρα παραδίνει».

Τουλάχιστον στο «κάστρο» της Αttica Bank έχουν γνώση οι φύλακες. Προνοώντας να εξουδετερώσουν όχι μόνο το ενδεχόμενο να πεινάσουν, αλλά να είναι καλυμμένοι ακόμη και στην περίπτωση που νιώσουν την ανάγκη να τσιμπήσουν κάτι. Αν τους γεννηθεί αυτή η επιθυμία.

Μάλλον για το λόγο αυτό φαίνεται να υπάρχουν οι ηλεκτρονικές διατακτικές σίτισης… Έτσι ακριβώς περιγράφονται στη ετήσια έκθεση αποδοχών των μελών του Δ.Σ της τράπεζας. Η οποία κι αυτή, μαζί με άλλα σοβαρότερα θέματα, θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας από το σώμα των μετόχων, στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση.

Κρίνοντας από τις δαπάνες που συνοδεύουν τις διατακτικές σίτισης, πρόκειται για μικροποσά τα οποία δεν αρκούν να χρηματοδοτήσουν ολόκληρα γεύματα. Παρά μόνο κάποιες μπουκίτσες. Ίσα ίσα για να κόψουν την όρεξη. Η έστω για ένα καφεδάκι…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι ηλεκτρονικές διατακτικές σίτισης μεταφράστηκαν σε παροχές…1.980,96 ευρώ για 5 από τα μέλη του Δ.Σ της Attica Bank. Εκ των οποίων οι τρείς συνεχίζουν να είναι στη Διοίκηση, ενώ οι άλλοι δύο έχουν αποχωρήσει. Το ανώτατο ποσό των διατακτικών έφτασε μέχρι τα 490 ευρώ για τον κάθε έναν. Δηλαδή 40,83 ευρώ το μήνα, ή κάπου 10 ευρώ τη βδομάδα…

Τα μικροποσά αυτά θα είχαν ουσιώδες νόημα, αν οι δικαιούχοι δεν  ήταν πέντε τραπεζικά στελέχη, των οποίων το σύνολο των περσινών, μικτών αποδοχών τους, έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ… Στις αποδοχές αυτές περιλαμβάνονται και τα 49.543 ευρώ αθροιστικά, τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες με προπληρωμένες κάρτες που τους χορηγούνται.

Τα ανοικτά ερωτήματα για τα… επισιτιστικά οφέλη

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, πρόσβαση στις διατακτικές σίτισης είχαν πέρσι μόνο 5 από τα συνολικά 17 μέλη που θήτευσαν κατά διαστήματα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Προφανώς, αφορά τους έχοντες  μια εξαρτημένη σχέση εργασίας με την  Attica Bank. Χωρίς να εξηγείται ορθολογικά το γιατί εφαρμόζεται μια τέτοιου είδους πολιτική , τη στιγμή που απευθύνεται σε κατά τεκμήριο ανώτατα μισθολογικά κλιμάκια.

Πηγές της τράπεζας, οι οποίες και ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα είδος καθετοποιημένης επιδότησης που χορηγείται σε όλο το προσωπικό. Και κατ’ επέκταση πιστώνεται και στα μέλη του Δ.Σ…

Το κεντρικό ερώτημα όμως παραμένει: Συνιστά η όχι ανορθογραφία να έχουν επίδομα σίτισης τα υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης; Στα οποία έτσι κι αλλιώς χορηγούνται και άλλες παχυλότερες παροχές. Κι ακόμη: Δεν θα έπρεπε άραγε από μόνα τους τα Διοικητικά στελέχη να είχαν χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» απέναντι σε μια στρεβλή κατάσταση που διαιωνίζεται; Καθώς τους κάνει να εμφανίζονται ότι κυνηγούν ακόμη και τα ψίχουλα…

Σε μια τράπεζα μάλιστα, η οποία στην περσινή της χρήση παρουσίασε 72.000 ευρώ κέρδη προ φόρων και θηριωδών προβλέψεων (ύψους 286 εκατ. ευρώ).

Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» των αποδοχών

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Θόδωρο Πανταλάκη το σύνολο των μικτών αποδοχών έφτασε πέρσι στα 285.906 ευρώ. Εκ των οποίων τα 266.418 ευρώ αφορούν τις σταθερές του αμοιβές και τα 15.000 ευρώ είναι το ύψος της εταιρικής, προπληρωμένης κάρτας. Τα υπόλοιπα 4,488 ευρώ απορρέουν από το υπολογιζόμενο κόστος της παραχώρηση εταιρικού αυτοκινήτου. Πέραν τούτων και στον κατάλογο των λοιπών αμοιβών ( εταιρικό κινητό, ομαδικό ασφαλιστήριο, θέση στάθμευσης ) συμπεριλαμβάνεται και η διατακτική σίτισης για το ποσό των 490 ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Τσακιράκης είχε πέρσι μικτές αμοιβές 205.145 ευρώ, λαμβάνοντας κι αυτός επιπλέον 490 ευρώ με τη μορφή της ηλεκτρονικής διατακτικής σίτισης.

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, αρχικά Αντιπρόεδρος και από τον περασμένο Νοέμβριο Πρόεδρος της τράπεζας, έλαβε πέρσι αποδοχές 92.694 ευρώ. Με το μερίδιό του στις διατακτικές σίτισης να είναι…85 ευρώ

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι τα μέσα του περσινού Δεκεμβρίου, οπότε και παραιτήθηκε, ο Αντώνης Βαρθολομαίος έλαβε αποδοχές 190.533 ευρώ. Αλλά και…477,6 ευρώ από το «επίδομα» σίτισης.

Ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, που τον περασμένο Νοέμβριο αποχώρησε από τη θέση Προέδρου, είχε μικτές αμοιβές συνολικού ύψους 215.144 ευρώ. Καθώς επίσης και 438,36 ευρώ από τις διατακτικές σίτισης.

Ειδικά σε ότι αφορά το μισθολογικό status του CEO της τράπεζας Θόδωρου Πανταλάκη, η σύμβασή του προβλέπει ετήσιες, μικτές αποδοχές 259.162 ευρώ. Αναπροσαρμοζόμενες όμως κατ’ έτος με βάση τον τιμάριθμο επί του οποίου προστίθενται δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι σταθερές αμοιβές ανέβηκαν πέρσι 2,8% περίπου.

Αν καταγγελθεί η σύμβαση για ουσιώδη λόγο, τότε ο CEO δεν λαμβάνει αποζημίωση. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, θα εισπράξει όλες τις αποδοχές που του αναλογούν μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον Αύγουστο του 2023.

Πέραν της Attica Bank, ο Θόδωρος Πανταλάκης μετέχει ώς ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος και στο Δ.Σ των ΕΛ.ΠΕ. Από όπου και έλαβε πέρσι αποδοχές 83.559 ευρώ, ή 44.260 ευρώ καθαρά.  Ο ίδιος κατέχει επίσης θέση και στο Δ.Σ της Reds (του ομίλου Ελλάκτωρ) για την οποία όμως δεν εισέπραξε καμία αμοιβή…

Σε ότι αφορά το νέο Πρόεδρο της τράπεζας Κωνσταντίνο Μακέδο, η σύμβασή του προβλέπει μικτές ετήσιες αποδοχές 196.000 ευρώ. Όπως επίσης και παραχώρηση κάρτας (prepaid card) για 15.000 ευρώ. Και ο δικός του μισθός έχει πρόβλεψη ετήσιας αναπροσαρμογής, στο ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύν δύο μονάδες.

Στο εργασιακό τοπίο, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν ανάψει «φωτιές» λόγο απολύσεων, οι μέσες αποδοχές ανα υπάλληλο διαμορφώθηκαν πέρσι στα 29.681 ευρώ μικτά. Μειωμένες κατά 4,29% από τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2019 και κατά 18,9% σε σχέση με τα δεδομένα του 2015.

Πρόπερσι ο αριθμός του προσωπικού είχε υποστεί μείωση κατά 14,04%, προφανώς λόγω εθελουσίας. Πέρσι όμως οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 9,79%, αφού από τους 735 οι εργαζόμενοι έφτασαν να είναι 807. Αυτά δείχνουν τα στοιχεία της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Γιατί απολύθηκαν υπάλληλοι της Attica Bank

Attica Bank: Αντιδρά ο Σύλλογος για το κλείσιμο καταστημάτων – 24ωρη απεργία σήμερα

Attica Bank: Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου – Tι θα προβλέπει, εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι