ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ούτε χθες πήρε απόφαση το ΔΣ της Attica Bank για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου της ύψους 2,6 δις ευρώ.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους της τράπεζας, -Pepper, UBS και Euroxx-, η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και οι διαθέσιμες επιλογές για την αποτελεσματική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οποίος διαμορφώνεται στο 65,97%. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1, Astir 2 και Metexelixis, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων.
Η τράπεζα των μηχανικών –και ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ ευρώ- αναζητά ακόμα τον βέλτιστο τρόπο για τη διαχείριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση των NPEs, και με γνώμονα
α) τη συμφωνία μετόχων της 30/9/2022 (αναφορικά με τη χρήση 300 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs ως μέγιστο ποσό από τα 490 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προγραμματισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση),
β) το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας και
γ) κυρίως τις εποπτικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Οι αποφάσεις λοιπόν για το πώς θα γίνει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα ληφθούν με τη νέα χρονιά. Το γεγονός είναι ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων έχουν να κάνουν με τις διαφωνίες που διατυπώνει η Ellington αναφορικά με τη στρατηγική μείωσης που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ellington πιέζει το μεγαλύτερο μέρος, από τα 300 εκατ ευρώ της αύξησης, να κατευθυνθούν στον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για την κάλυψη της Omega.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Attica έχει μπροστά της την έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής. Να σημειωθεί ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2025, όπως και το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης (που υποβλήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου), εκκρεμεί η υποβολή του σχεδίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Χτες η Attica Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2022, με ζημία ύψους 34,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων με ένα μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 13,8 εκατ. ευρώ που αφορά σε αμοιβές τρίτων για ενέργειες και έργα στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας των μετόχων και του μετασχηματισμού της τράπεζας. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, CET1 και CAD διαμορφώθηκαν σε 6,3% και 10,01% αντίστοιχα με τις διαδικασίες αποκατάστασής τους να είναι σε εξέλιξη.
«Με συστηματική δουλειά και επαγγελματισμό θέτουμε τις βάσεις μετασχηματισμού της Τράπεζας, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, διαδικασία που θα επιτρέψει την κάλυψη του συνολικού ποσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 490 εκατ. ευρώ και θα αποκαταστήσει τους κεφαλαιακούς δείκτες μας» δήλωσε η CEO κα Ελένη Βρεττού.
Στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης της είναι να καλυφθούν άμεσα:
– οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες, που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας
-η αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΑ, και
– η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του εγκεκριμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου 2022 – 2025.
Επιπρόσθετα, η Attica Bank, έχει θέσει στο επίκεντρο του σχεδιασμού της, τον εκσυγχρονισμό σε βασικούς τομείς όπως η βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων που θα οδηγήσει στη σταδιακή μετατροπή του παραδοσιακού δικτύου σε σημεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Λειτουργικές ζημιές προ προβλέψεων 34,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο