• Τράπεζες

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ολο το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ η ζημιά από την ένταξη στον «Ηρακλή 3» τιτλοποίησης 2,3 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων της Attica Bank σύμφωνα με την αξιολόγηση της DBRS.

    Και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την Thrivest  των Δ. ΜπάκουΓ. ΚαϋμενάκηΑ. Εξάρχου που θα οδηγήσει στη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, όπως ανέφερε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας έχει ως εξής:

    • Μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία μετόχων, δηλαδή ΤΧΣ και Thrivest.
    • Την  ερχόνεη εβδομάδα η Attica Bank όπως και η Παγκρήτια θα υποβάλλουν τα αιτήματα τους για την ένταξη των τιτλοποιημένων NPEs  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».
    • Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η νομική συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
    • Θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί με τη συμφωνία μετόχων. «Θα προσπαθήσουμε η ΑΜΚ να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο» υπογράμμισε η κα Βρεττού.

    Και σημείωσε πως το ποσό της αύξησης θα καλύψει τέσσερα σκέλη και συγκεκριμένα:

    • Την κάλυψη της ζημιάς από την ένταξη των NREs στον «Ηρακλη 3».
    • Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την συγχώνευση των δύο τραπεζών (εθελούσιες κλπ)
    • Νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες της νέας τράπεζας
    • Και τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια που χρειάζεται η νέα τραπεζική οντότητα.

    Η κα Βρεττού, μιλώντας στους μετόχους της τράπεζας έδωσε το περίγραμμα της νέας τράπεζας που θα «γεννηθεί» από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, λέγοντας πως:

    «Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024, εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών. Και με ένα δίκτυο καταστημάτων και business centers ανά την επικράτεια που θα μπορεί να καλύπτει και με φυσική επικοινωνία και συνεργασία, τις ανάγκες των πελατών μας».

    Όπως τόνισε «η νέα ΑΜΚ, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημιές από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική. Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή».

    Για το 2024, όπως είπε ο στόχος είναι να χορηγηθούν  1 δισ. ευρώ  νέα δάνεια με έμφαση στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών,  με  καθαρή πιστωτική επέκταση 700 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως: «η νέα πιστωτική επέκταση της τράπεζας γίνεται χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα πιστωτικά κριτήρια, με το ποσοστό νέας αθέτησης να είναι κάτω από το 1% για δάνεια που δόθηκαν από το 2021 και μετά. Οι προσπάθειες περαιτέρω μη οργανικής εξυγίανσης έχουν προσωρινά σταματήσει προκειμένου να εκμεταλλευτούμε για πρώτη φορά τις διατάξεις του προγράμματος Ηρακλής III, όπως έγινε εξάλλου για την εξυγίανση του ισολογισμού των συστημικών τραπεζών».

    Ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια

    «Ιστορική στιγμή» για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, χαρακτήρισε η Ελένη Βρεττού «την προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

    »Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τον 5ο πυλώνα, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζικής πρότασης.

     Όπως τόνισε: Το εγχείρημα αυτό ξέραμε ότι θα ήταν γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες ως ένα έργο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, ίσως ούτε και στα ευρωπαϊκά. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόλυτη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την εξυγίανση όχι ενός αλλά δύο χρηματοπιστωτικών μη συστημικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία συγχωνεύονται και ανακεφαλαιώνονται πλήρως.

    Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο

    «Η ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσες εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την «ασφυξία» των servicers είναι αναντίρρητη. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βρεττού.

    Όπως είπε η  Attica Bank αφήνει πίσω τη μακρά ιστορία σε προβλήματα,  «θα μετουσιωθεί μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα σε κάτι νέο, πιο δυνατό, πιο υγιές», και αξιοποιώντας την σημαντική ευκαιρία που προσφέρει ο Ηρακλής ΙΙΙ – θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη.

    Χαρακτήρισε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ως  «συνένωση δυνάμεων» με προφανή τη συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών, σε επίπεδο γεωγραφικής παρουσίας και προϊόντων. «Τα εξίσου καλά αποτελέσματα της Παγκρήτιας κατά το α’ τρίμηνο του 2024 υπό την ικανή διοίκηση του κ. Βαρθολομαίου επιτρέπουν να νιώθουμε εμπιστοσύνη ότι η ένωση των δύο αυτών Τραπεζών με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη νέα κουλτούρα που έχει υιοθετηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο θα βοηθήσει να υλοποιήσουμε και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους του φιλόδοξο επιχειρηματικού σχεδίου για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα», είπε η κα Βρεττού.

    100 χρόνια ιστορίας

    Η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας, δημιουργώντας πλέον με την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα έναν ισχυρό, πλήρως εξυγιασμένο, δυναμικό νέο οργανισμό που δε θα θυμίζει σε τίποτα την παλιά Τράπεζα, παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη θέληση να χτίσουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αυτή ήταν η αφετηρία της το 1924 και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε – και για τα επόμενα 100 χρόνια.

    «Ολο αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος Ηρακλή ΙΙΙ που επανεργοποίησε η τωρινή κυβέρνηση» ανέφερε η επικεφαλής της Attica Bank και ευχαρίστησε:

    • Το ΤΧΣ, που στηρίζει εμπράκτως την τράπεζα όχι μόνο κεφαλαιακά, αλλά και με τεχνογνωσία και έμφαση στην πειθαρχία και τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση σε κάθε έκφανση της δραστηριότητας μας.
    • Τον στρατηγικό ιδιώτη μέτοχο Thrivest, ο οποίος όχι μόνο πίστεψε στην ανάγκη της οικονομίας και το όραμά μας για μια μεγαλύτερη και υγιή τράπεζα αλλά κυρίως το υλοποιεί συνεισφέροντας πολύτιμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια που μέχρι την έλευσή τους φάνταζε αδύνατο.
    • Την Τράπεζα της Ελλάδος « για την εμπιστοσύνη που δείξανε στο πρόσωπό μου περίπου 2 χρόνια πριν αλλά και γιατί στέκεται αρωγός στην προσπάθεια οριστικής εξυγίανσης της τράπεζας αλλά και αυστηρός επόπτης ταυτόχρονα κρατώντας μας σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση».

    Διαβάστε επίσης

    DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια – Κάτω από 400 εκατ. ευρώ η επιπλέον ζημιά

    Βρεττού (Attica Bank): Ολοκληρώνεται η συμφωνία των μετόχων, έως το τέλος του μήνα η απόφαση για συγχώνευση με Παγκρήτια

    Χριστίνα Παπακωνσταντίνου για Attica Bank: Η έκθεση της DBRS ανοίγει το δρόμο για τον Ηρακλή 3

     



    ΣΧΟΛΙΑ