• Τράπεζες

    Attica Bank: Τα επόμενα βήματα της συμφωνίας των μετόχων και η αύξηση κεφαλαίου

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Το «δύσκολο» κομμάτι της συμφωνίας για την εξυγίανση της Attica Bank ολοκληρώθηκε, τώρα απομένει να διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες για να πάμε στην αύξηση κεφαλαίου τον Οκτώβριο, λέει στο mononews.gr καλά πληροφορημένη πηγή.

    Και εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου η συμφωνία μετόχων – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Thrivest Holding Ltd – θα ανακοινωθεί επισήμως με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο ύψος των κεφαλαίων που θα εισφέρει η κάθε πλευρά.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank που θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα απαιτηθούν 670 εκατ. ευρώ, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται η εισήγηση των συμβούλων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να συνεδριάσει το ΔΣ, ώστε να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Για το λόγο αυτό χθες το πρωί η Attica Bank ενημέρωσε με ανακοίνωση της το επενδυτικό κοινό ότι:

    • Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.
    • Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ.
    • Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.
    • Εν αναμονή των ανωτέρω, η Attica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος  παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024.

    Να σημειωθεί ότι τέσσερις μέρες αργότερα, το πρωί της 16ης Ιουλίου είναι προγραμματισμένη  και η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank, από το βήμα της οποίας η CEO  της τράπεζας Ελένη Βρεττού  αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας τράπεζας, που θα προκύψει από την συγχώνευση με την Παγκρήτια.

    Μία νέα ισχυρή μη συστημική τράπεζα που θα αποτελέσει τον  βασικό βραχίονα του 5ου τραπεζικού  πυλώνα, η οποία μαζί με τις άλλες μη συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες θα εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS και αμέσως θα κατατεθούν επισήμως τα αιτήματα των δύο τραπεζών για την ένταξη των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων στον «Ηρακλή 3».

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο (μέσα στον Οκτώβριο) το ποσοστό του δημοσίου στην νέα πλέον τράπεζα θα είναι σημαντικά περιορισμένο καθώς ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest -που ήδη έχει επενδύσει 130 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες- θα ελέγχει πάνω από το 50%.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest για συγχώνευση με Παγκρήτια – Παράταση έως 12/7 από ΤτΕ 

    Attica Bank: Πώς έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Ο ρόλος Εξάρχου

    Attica Bank: Έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Στον Στουρνάρα το νομικό κείμενο



    ΣΧΟΛΙΑ