Στις δικές τους ασκήσεις επί χάρτου για να μετρήσουν πόσο θα τους κοστίσει η συμμετοχή τους στο σχέδιο Ηρακλής, προχωρούν αυτές τις μέρες όλες οι συστημικές τράπεζες.

Αφ’ ενός σχεδιάζουν τα χαρτοφυλάκια με τα οποία –δυνητικά- θα συμμετέχουν στο ελληνικό Asset Protection Scheme και αφ’ ετέρου «μετράνε» το κόστος που συνεπάγεται αυτή η συμμετοχή.

Τα τραπεζικά επιτελεία ασχολούνται λοιπόν με το ποια από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια μπορούν να πακετάρουν και να τα μεταφέρουν στο σχήμα Ηρακλής. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το ποιο θα είναι το ύψος του τελικού λογαριασμού που θα κλιθούν να πληρώσουν για τις εγγυήσεις που θα λάβουν.

Ο Ηρακλής στοχεύει να «καθαρίσει» 30 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσφέροντας εγγυήσεις 9 δις ευρώ.

Με δεδομένη δε τη δυναμική που εμφανίζει ο Ηρακλής καθώς έτυχε λαμπρής υποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, θεωρείται βέβαιο ότι συμμετοχή στο σχήμα θα έχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr , βασικός όρος που θα καθορίσει τι είδους και πόσα θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια που θα μεταφερθούν στον «Ηρακλή», είναι η προϋπόθεση ότι, η κρατική εγγύηση για το τμήμα υψηλής εξασφάλισης (senior ομόλογο) θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το 50% και πλέον των ενδιάμεσων και χαμηλής διαβάθμισης τίτλων (mezzanine και junior) πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά, προτού το δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.

Κρίσιμο μέγεθος από την πλευρά των τραπεζών θα αποτελέσει η ελάφρυνση του σταθμισμένου κινδύνου του ενεργητικού (Risk Weight Assets) που θα αναγνωρίσει ο SSM. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το τμήμα τόσο περισσότερα κεφάλαια θα απελευθερώσει.

Και φυσικά οι τράπεζες σταθμίζουν το κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν σε σχέση με το όφελος. Προς το παρόν το κόστος διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις 200μονάδες βάσης περίπου.

Σε κάθε περίπτωση ο «Ηρακλής» ήρθε για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ με εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ και να απαλλάξει την ελληνική οικονομία από την δική της «Κόπρο του Αυγεία».

Μάλιστα όπως πρόσφατα δήλωσε ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός «ότι έχει να κάνει με τον τραπεζικό τομέα είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος» σημειώνοντας πως η κάθε τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς η εξάλειψη των «κόκκινων δανείων» είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Ηρακλής, προς το παρόν κατακτά τους διεθνείς επενδυτές και όπως αποδεικνύεται από τις επαφές που είχαν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γ. Ζαββός το ενδιαφέρον είναι μεγάλο με τους επενδυτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους στην Αθήνα.