«Τα μεγάλα deal χρειάζονται και μεγάλους παίκτες οι οποίοι θα κινούνται με απόλυτη μυστικότητα, θα ξέρουν πώς να ελίσσονται, θα γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς και θα έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα».
Αυτό μου έλεγε πρόσφατα οικονομικός παράγοντας, ο οποίος δεν γνώριζε σε καμιά περίπτωση τη χθεσινή ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας συνεργασίας της Alpha Bank με την ιταλική UniCredit.
Αν το γνώριζε ασφαλώς δίπλα από αυτά τα χαρακτηριστικά που μου περιέγραψε θα έβαζε τη φωτογραφία του Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της ελληνικής τράπεζας.
Γιατί πράγματι τόσο σημαντικά deals απαιτούν «χειρουργικές» κινήσεις και κυρίως ταλέντο στη διαπραγμάτευση και στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα είναι win – win.
Αλλωστε, μιλάμε για την UniCredit, την 34η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο σε επίπεδο ενεργητικού, με κεφαλαιοποίηση 40 δισ. ευρώ και με μια ιστορία που ξεκινά από το… 1870.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, απαξιώθηκε, κατέρρευσε και μαζί της συμπαρέσυρε και τις τράπεζες.
Τώρα αποκτά ξανά δυναμική το τραπεζικό σύστημα της χώρας και βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον.
Τέτοιες συμφωνίες ή όσες θα ακολουθήσουν (μην ξεχνάμε ότι έρχεται σύντομα για πώληση ποσοστού 20% της Εθνικής Τράπεζας), μόνο καλό μπορούν να κάνουν.
Η επιλογή του Βασίλη Ψάλτη να βάλει ουσιαστικά προσωπικό στοίχημα και να φέρει στην Ελλάδα έναν μεγάλο «παίκτη», δικαιώθηκε.
Άλλωστε, αυτό ζητά μετ’ επιτάσεως τους τελευταίους μήνες και ο Γιάννης Στουρνάρας: Μεγάλες ξένες τράπεζες και κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές που θα «αγοράσουν» Ελλάδα μέσω ενός αξιόπιστου, πλέον, τραπεζικού συστήματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank έχει σημαντική εμπειρία στα τραπεζικά. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Gredit Agricole έμπαινε στην ελληνική αγορά, μέσω της Εμπορικής Τράπεζας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γ. Στουρνάρας, η επιλογή του τελευταίου να «τρέξει» αυτή την είσοδο ενός μεγάλου παίκτη από τη Γαλλία ήταν ο Βασίλης Ψάλτης.
Ηρθε στην Ελλάδα από το Λονδίνο, μετά από πρόσκληση του κ. Στουρνάρα και τον δικαίωσε απόλυτα.
Ο Β. Ψάλτης με αυτή την προσωπική του επιτυχία, να φέρει δηλαδή μια win –win συμφωνία με την UniCredit, εκτός από τα προφανή οφέλη, φέρνει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, «άυλο» στην παρούσα φάση.
Διεθνοποιεί ξανά την Alpha Bank, της δίνει ευρωπαϊκό αέρα, την ισχυροποιεί στον ευρωπαϊκό χώρο αφού πλέον βάζει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έναν ακόμη σημαντικό παίκτη.
Σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των ξένων, όπου η οικονομία μας ξαναμπαίνει σε τροχιά επενδυτικής βαθμίδας, ξαναμπαίνει στο χάρτη με απλά λόγια, το deal της Alpha Bank με τους Ιταλούς, είναι η επιβεβαίωση.
Και η σφραγίδα στη συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Ψάλτη ο οποίος κινήθηκε μεθοδικά, με απόλυτη μυστικότητα, φέρνοντας στην Ελλάδα τον επικεφαλής της UniCredit, Andrea Orsel, και δείχνοντας στην κυβέρνηση, το ΤΧΣ και την ΤτΕ ότι ένας μεγάλος ξένος επενδυτής είναι ήδη εδώ και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το σύνολο της τραπεζικής αγοράς.
Είναι η «αύρα» που αφήνει μια τέτοια συμφωνία για όσα θα ακολουθήσουν. Είναι η αίσθηση ότι τα πέτρινα χρόνια των χρεοκοπημένων τραπεζών έχουν περάσει και αυτές μπορούν να αποκτήσουν ξανά διεθνή προοπτική και υπόσταση.
Διαβάστε επίσης:
Τι σημαίνει για την Alpha Bank το μεγάλο deal με την ιταλική Unicredit
Andrea Orcel (Unicredit) για Alpha Bank: Είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει